Οι μεταλλάξεις του κορωναϊού θα πολλαπλασιάζονται σαν τις κατσαρίδες: Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη

File photo Μια σύριγγα με εμβόλιο κατά του covid-19 στο νοσοκομείο Komagome στο Τόκιο. epa09052925 EPA/YOSHIKAZU TSUNO




Οι επιστήμονες έχουν μόνον μια κοινή παραδοχή: ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη και ότι με τις μεταλλάξεις θα δυσκολευτούμε περισσότερο απ’ ότι αναμενόταν αρχικά.

Από εκεί και πέρα οι εκτιμήσεις διαφέρουν σε σχέση με το πότε θα παρουσιαστεί βελτίωση στη χώρα μας σε σχέση με τη μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων.

Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σε σχέση με το Πάσχα, αλλά επίσης συμφωνούν ότι τηρώντας τα μέτρα και προσέχοντας, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς, το καλοκαίρι θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση.

Απαισιόδοξος ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας ότι τα νοσοκομεία της Αττικής κινδυνεύουν ακόμα να καταρρεύσουν. Ανέφερε ότι είναι πιθανό να δούμε για μια ακόμη φορά έως και περισσότερα από 100 θύματα τη μέρα Και συμπλήρωσε πως αν δεν τηρούμε τα μέτρα τα κρούσματα θα φτάσουν ακόμη και τα 3.000 ημερησίως.

  • Ο κ. Παυλάκης, προέβλεψε ότι ενώ σήμερα έχουμε 20 με 40 θύματα από τον κορωναϊό, τη μέρα, την επόμενη εβδομάδα τα θύματα θα είναι από 60 και πάνω και ενδέχεται να περάσουν και τα 100.

«Δεν έχουμε δει την κορύφωση. Με τόσα θύματα λέμε το απλό, προφυλαχθείτε εφαρμόστε τα μέτρα», τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν. Έχουμε αποφύγει την καταστροφή, κάτι που είναι πολύ σημαντικό» και σημείωσε, μάλιστα, ότι «έρχονται τα εμβόλια και η άνοιξη», πράγμα που σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση στα κρούσματα.

«Ελπίζω οι Έλληνες πολίτες να ακούσουν και να εφαρμόσουν τα μέτρα, για να αποφύγουμε την καταστροφή. Ελπίζω να διδαχθούν από τη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα, εδώ και ένα χρόνο, έχει αποφύγει ένα τεράστιο τσουνάμι τύπου Μπέργκαμο. Ελπίζω να το αποφύγει τελειωτικά, γιατί τώρα είμαστε στην τελική ευθεία. Στην Αττική, αλλά και σε όλη την Ελλάδα δυστυχώς, τις επόμενες δυο εβδομάδες τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Ελπίζω ότι στο μέσο της μεθεπόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να δούμε την κορύφωση. Αν δεν δούμε την κορύφωση του κύματος δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη. Πανεύκολα μπορούμε να δούμε 3.000 κρούσματα την ημέρα. Όπως είχατε μαύρο μήνα με 5.000 νεκρούς μπορείτε να έχετε και μαύρο μήνα με 10.000 νεκρούς» ξεκαθάρισε ο κ. Παυλάκης.

  • Σχετικά με τις μεταλλάξεις που ανησυχούν ιδιαιτέρως τους ειδικούς ο ερευνητής ανέφερε ότι «είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σαν τις κατσαρίδες θα πολλαπλασιάζονται και οι μεταλλάξεις» και πρόσθεσε ότι «η Κρήτη που τα πήγαινε μια χαρά έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος από τη μια εβδομάδα στην άλλη».

«Πρόκειται για νέα πανδημία» σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «βάζοντας φράγμα στον ιό με εμβόλια και καραντίνα, γλιτώνουμε από τις επόμενες μεταλλάξεις που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα».

Ο κ. Παυλάκης αναφερόμενος στις πασχαλινές διακοπές, υπογράμμισε ότι εάν η Αθήνα είναι ακόμα στην ίδια κατάσταση όπως σήμερα, οι μετακινήσεις το Πάσχα «μπορεί να είναι καταστροφή, αφού με έναν υπερμεταδότη μπορεί να μολυνθεί όλο το χωριό». «Πάσχα μαζεμένοι μήπως και σώσουμε το καλοκαίρι», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σχετικά με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων ανέφερε ότι «τον Μάρτιο ξεχάστε το να ανοίξουμε», βλέποντας πιο πιθανό σενάριο να ανοίξουν τα μαγαζιά τον Απρίλιο.

Όσο για τα σχολεία, ο κ. Παυλάκης ανέφερε ότι «θα μπορούσαν να αρχίσουν τον Απρίλιο χωρίς διακοπές το Πάσχα με αναπλήρωση μέρος των κενών το καλοκαίρι ή αρχίζοντας νωρίτερα».

Δημόπουλος: Το 70% των κρουσμάτων στην Αττική είναι από βρετανική μετάλλαξη

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αττική, αλλά και στους λόγους, οι οποίοι ευθύνονται για την επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων.

  • Ο πρώτος αφορά την κυριαρχία πλέον των μεταλλάξεων στα κρούσματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στην Αττική όπου και παρουσιάζεται το εντονότερο πρόβλημα, το 70% περίπου των κρουσμάτων είναι με το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης.

Ο δεύτερος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στην κόπωση των πολιτών, είπε ο κ. Δημόπουλος, μια κόπωση που οδηγεί στη μη τήρηση των μέτρων. Και ο τρίτος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, καθώς όπως γνωρίζαμε κι από τη γρίπη, τον Φεβρουάριο και τον μισό Μάρτιο είχαμε πάντα τα περισσότερα κρούσματα.

  • Ο κ. Δημόπουλος παρατήρησε επίσης ότι από την αρχή της πανδημίας το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί σημαντικά, αλλά είναι λογικό να λαμβάνονται κι έκτακτα μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, λόγω της επιβάρυνσης των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, συμπλήρωσε ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών τους.

Ο κ. Δημόπουλος απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για την εξέλιξη της πανδημίας, λέγοντας ότι για να φανεί αν θα εφαρμοστούν και θα αποδώσουν τα νέα μέτρα θα χρειαστούν μερικές μέρες ακόμη, αλλά το θετικό είναι ότι προχωράει και το πρόγραμμα εμβολιασμού και μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας.

Σαρηγιάννης: Για 800 κρούσματα, ακόμη ένα μήνα lockdown

Τα κρούσματα θα αρχίσουν να πέφτουν από τις επόμενες 2-3 μέρες στην Αττική και μετά από 3-4 μέρες πανελλαδικά τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ..

Όπως εξήγησε, αυτό δεν θα οφείλεται σε αυτά τα μέτρα αλλά στα προηγούμενα μέτρα που ίσχυαν στην Αττική. «Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα πολύ πιο χειροπιαστά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

  • Ανέφερε ότι δεν θα καταφέρουμε να πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα εύκολα μέσα στον Μάρτιο γιατί υπάρχουν οι μεταλλάξεις του κορωνοιου.«Αν θέλουμε να πέσουμε στα 800 κρούσματα χρειαζόμαστε ένα μήνα παράταση του lockdown».

Ο ίδιος εκτιμά ότι η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα θα είναι καλύτερη. «Εκτιμώ ότι πάμε σε καλύτερη εικόνα και αν εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά με σύνεση νομίζω ότι θα πάμε σε σημαντικά καλύτερη εικόνα».

Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν θα είναι αρκετά ταχεία η αποκλιμάκωση και επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν συζητήσεις για το πώς μπορούμε να ανοίγουμε με ασφάλεια.

Μέσα Ιουλίου θα έχουμε δεκάδες κρούσματα

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το καλοκαίρι και συγκεκριμένα μέσα Ιουλίου θα έχουμε δεκάδες κρούσματα.

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου σημείωσε ότι θα μπορούσε να ανοίξει μέσα στον Μάρτιο, σταδιακά, πρώτα με click away και ταυτόχρονα τα μαγαζιά να εφοδιαστούν με συσκευές απολύμανσης του αέρος ώστε να υπάρχει μείωση του ιικού φορτίου.

Γιώργος Γεωργαντάς: Διευκρινίσεις για τον κωδικό 4, 2 και 6

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς έδωσε κάποιες διευκρινίσεις μιλώντας στον ΣΚΑΙ τονίζοντας ότι είναι «δύσκολο να βάλουμε αυστηρούς κανόνες» και επικαλούμενος και την ατομική συνείδηση των πολιτών.

Διευκρίνισε πάντως ότι εάν είναι 2 άτομα στο αυτοκίνητο που πρέπει να πάνε να συνδράμουν κι όχι 1, πρέπει να αιτιολογηθεί. «Υπάρχουν αξιολογικά στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν γίνεται ανακριτική διαδικασία. Έχουμε βάλει περιορισμούς πλέον στη χρήση των SMS, κάτι που δεν υπήρχε πέρσι το Μάρτιο, νομίζουμε ότι θα περιορίσουν αρκετά την άσκοπη μετακίνηση» τόνισε.

  • Για τον κωδικό 2 και τον περιορισμό που υπάρχει στην χιλιομετρική απόσταση των 2 χιλιομέτρων δήλωσε ότι όντως ορισμένα χωριά μπορεί να είναι μακριά από σούπερ μάρκετ, ωστόσο ο κατά τόπους αστυνομικός που γνωρίζει την περιοχή δεν θα φέρει αντίρρηση. Παράλληλα για φαρμακείο μπορείς να μετακινηθείς και εκτός περιοχής.

«Η λογική (του περιορισμού) είναι να μην περνάς 10 σούπερ μάρκετ που βρίσκονται στο δρόμο σου για να πας εκεί που επιθυμείς ίσως για να εξυπηρετήσεις και κάποια επιθυμία σου» εξήγησε ο υφυπουργός.

  • Για οικογένειες με παιδιά χωρίς κοντινό πάρκο που χρησιμοποιούσαν τον κωδικό 6 για να μετακινηθούν με αυτοκίνητο αποσαφήνισε ότι δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. «Πρέπει να γίνεται χρήση με πεζό τρόπο ή με ποδήλατο η συγκεκριμένη μετακίνηση» διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά το 13032 ο Γιώργος Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο, και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν εξετάσει και άλλες τεχνικές λύσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στο λιανεμπόριο να λειτουργήσει χωρίς κατάχρηση. «Θα στέλνεις κενό μήνυμα» διευκρίνισε ο κ. Γεωργαντάς (όχι κωδικό).

Hellas Journal με πληροφορίες από τηλεόραση ΣΚΑΪ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Μοιρασμένη σε “κόκκινο” και “κίτρινο” η Ελλάδα: Τα νοσοκομεία σε κατάσταση συναγερμού…

Γνωριστήκαμε πια και είμαστε αισιόδοξοι, λέει ο πρύτανης Δημόπουλος, στα πρώτα γενέθλια του covid-19

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: