Μοιρασμένη σε “κόκκινο” και “κίτρινο” η Ελλάδα: Τα νοσοκομεία σε κατάσταση συναγερμού…

Κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν προληπτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους με Rapid Test για τον Sars-Cov-2, σε πολίτες , στο Λουτράκι, Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Ο αναθεωρημένος χάρτης που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), επιβεβαιώνει με σκληρό τρόπο για τους πολίτες την επιβεβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα – που είναι πλέον μοιρασμένη σε «κόκκινο» και «κίτρινο».

Η χώρα βρίσκεται ήδη σε lockdown πιο σκληρό από του Μαρτίου με τα εργαλεία να εξαντλούνται πλέον μπροστά στην κόπωση του πληθυσμού και τη σταθερή αύξηση των κρουσμάτων.

Τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού από τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού, λόγω και της διασποράς των μεταλλάξεων. Οι επιπλέον κλίνες που έχουν δοθεί στις ΜΕΘ γεμίζουν κι αυτές σιγά – σιγά, και οι ελπίδες εναποτίθενται στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Ήδη έχουν χορηγηθεί πάνω από 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων.

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο σύστημα Υγείας σε ό,τι αφορά στο Λεκανοπέδιο, παρά τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση αριθμού εισαγωγών στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. 1.291 κρεβάτια σε ΜΕΘ και άλλες 1.310 απλές νοσοκομειακές κλίνες έχουν καλυφθεί με περιστατικά Covid σε όλη τη χώρα.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Κεντρική Μακεδονία. Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού κυμαίνονται από 50 έως 150 και ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από το 4%. Ο χάρτης αφορά τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας.

Αναφορικά με τον δείκτη θετικότητας, η Ελλάδα παραμένει πάντως στο «πράσινο», την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης βρίσκονται στο «κίτρινο». Δηλαδή, στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4.

Μαζί με την επιβολή των νέων μέτρων, η κυβέρνηση διαμηνύει την ανάγκη τήρησης του lockdown μέχρι την επίτευξη ανοσίας και αυτό την στιγμή που η χώρα έπιασε το «ορόσημο» του 1 εκατομμυρίου εμβολιασμών.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «κάθε εβδομάδα που περνά, χτίζουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια», ενω σημείωσε πως «είμαστε στην αρχή του τέλους».

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Πατησίων, σημειώνοντας πως χρειάζεται πολλή προσοχή για να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα και τα σχολεία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Το σημαντικό είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ξαναχτίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι πολύ σημαντικό και για την επόμενη μέρα», τόνισε.

Την ίδια ώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απέκλειε την επιβολή καθολικού lockdown, καθώς -ερωτηθείσα σχετικά- τόνισε: «Είμαστε ήδη σε λοκντάουν και μάλιστα σκληρό», χαρακτηρίζοντας «στοχευμένα» τα μέτρα που ελήφθησαν.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει έξαρση της πανδημίας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα «εξαιτίας κυρίως των μεταλλάξεων που ήδη κυκλοφορούν και έχουν μεγάλη μεταδοτικότητα».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ είναι 2.219, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 199.496.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 70 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.695 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 449.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.389 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 365. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 316 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 35, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.632 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  • Μητσοτάκης: Μέσα από τη διαδικασία του εμβολιασμού ξαναχτίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και στο ΕΣΥ

«Το σημαντικό είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία (εμβολιασμού) ξαναχτίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι πολύ σημαντικό και για την επόμενη μέρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Πατησίων που προσφέρει τις υπηρεσίες και ως εμβολιαστικό κέντρο και το οποίο επισκέφθηκε σήμερα το πρωί, ημέρα που συμπληρώθηκε το 1.000.000 εμβολιαστικών δόσεων.

Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε τη διαδικασία εμβολιασμού, συνομίλησε με πολίτες που είτε περίμεναν τη σειρά τους είτε μόλις ολοκλήρωσαν τη διαδικασία κι ευχαρίστησε το προσωπικό του Κέντρου για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει.

«Θέλω στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό που έχει απασχοληθεί στη διαδικασία του εμβολιασμού. Νομίζω ότι από όλους τους πολίτες ακούμε μόνο καλά λόγια, για εσάς πρωτίστως. Γιατί, τους υποδέχεστε με χαμόγελο, τους δίνετε αυτό το αίσθημα της ασφάλειας που είναι σημαντικό και γι’ αυτούς οι οποίοι μπορεί να ανησυχούν λίγο παραπάνω και είναι απολύτως ευνόητο», τόνισε και επανέλαβε πως «θέλει πολύ προσοχή για να μπορούμε να ξαναρχίσουμε να ανοίγουμε την οικονομική δραστηριότητα και τα σχολεία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

«Το βασικό είναι ότι ο κόσμος έχει καταλάβει πια ότι τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά. Νομίζω ότι αυτό , παρά την αύξηση των κρουσμάτων, ήδη αν δει κανείς πιο αναλυτικά τα στοιχεία, αρχίζει και φαίνεται και αποτυπώνεται στις μεγάλες ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους που έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα για να εξυπηρετούν τις απαιτούμενες ανάγκες. Σημειώνεται δε ότι στο συγκεκριμένο κέντρο πραγματοποιούνται περισσότεροι από 300 εμβολιασμοί την ημέρα.

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν και συνόδευσαν στην επίσκεψή του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης και ο επιστημονικός υπεύθυν

  • Γεωγραφική κατανομή των 2.219 κρουσμάτων Covid-19

Η γεωγραφική κατανομή των 2.219 κρουσμάτων Covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

103 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

130 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

144 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

50 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

254 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

144 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

195 κρούσματα στην ΠΕ Πειραιώς

31 κρούσματα στην ΠΕ Νήσων

257 κρούσματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης

27 κρούσματα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας

36 κρούσματα στην ΠΕ Αργολίδας

8 κρούσματα στην ΠΕ Αρκαδίας

10 κρούσματα στην ΠΕ Άρτας

102 κρούσματα στην ΠΕ Αχαΐας

18 κρούσματα στην ΠΕ Βοιωτίας

3 κρούσματα στην ΠΕ Γρεβενών

2 κρούσματα στην ΠΕ Δράμας

3 κρούσματα στην ΠΕ Έβρου

27 κρούσματα στην ΠΕ Εύβοιας

6 κρούσματα στην ΠΕ Ευρυτανίας

4 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

19 κρούσματα στην ΠΕ Ηλείας

27 κρούσματα στην ΠΕ Ημαθίας

34 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

10 κρούσματα στην ΠΕ Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην ΠΕ Θήρας

33 κρούσματα στην ΠΕ Ιωαννίνων

7 κρούσματα στην ΠΕ Καβάλας

4 κρούσματα στην ΠΕ Καλύμνου

12 κρούσματα στην ΠΕ Καρδίτσας

10 κρούσματα στην ΠΕ Καστοριάς

8 κρούσματα στην ΠΕ Κέρκυρας

1 κρούσμα στην ΠΕ Kέας-Κύθνου

1 κρούσμα στην ΠΕ Κιλκίς

25 κρούσματα στην ΠΕ Κοζάνης

52 κρούσματα στην ΠΕ Κορινθίας

1 κρούσμα στην ΠΕ Κω

4 κρούσματα στην ΠΕ Λακωνίας

63 κρούσματα στην Λάρισας

1 κρούσμα στην ΠΕ Λασιθίου

7 κρούσματα στην ΠΕ Λέσβου

3 κρούσματα στην ΠΕ Λευκάδας

1 κρούσμα στην ΠΕ Λήμνου

9 κρούσματα στην ΠΕ Μαγνησίας

11 κρούσματα στην ΠΕ Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Ξάνθης

13 κρούσματα στην ΠΕ Πέλλας

19 κρούσματα στην ΠΕ Πιερίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Πρέβεζας

15 κρούσματα στην ΠΕ Ρεθύμνου

4 κρούσματα στην ΠΕ Ροδόπης

9 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

15 κρούσματα στην ΠΕ Σάμου

35 κρούσματα στην ΠΕ Σερρών

7 κρούσματα στην ΠΕ Τρικάλων

36 κρούσματα στην ΠΕ Φθιώτιδας

18 κρούσματα στην ΠΕ Φωκίδας

34 κρούσματα στην ΠΕ Χαλκιδικής

19 κρούσματα στην ΠΕ Χανίων

6 κρούσματα στην ΠΕ Χίου

63 κρούσματα υπό διερεύνηση

Στα 1667 τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, 48 της Ν. Αφρικής

Ολοκληρώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 η γονιδιωματική ανάλυση σε 944 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 22 Ιανουαρίου έως 1 Μαρτίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Μυτιλήνης και Σύρου.

Από τον έλεγχο των 944 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 702 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από τα 702 στελέχη, τα 677 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 21 στελέχη βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2).

Συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS- CoV-2 έως σήμερα, έχουν ταυτοποιηθεί 1.667 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 48 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2). Τα 48 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant501V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 41 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή ΕνότηταΙωαννίνων και 5 από την Περιφέρεια Αττικής.

Ο Κουφοντίνας διχάζει την Ελλάδα: Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, οι διαδηλωτές στους δρόμους…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: