Οι Αιγύπτιοι σπάνε πλάκα με τον Ερντογάν: Να ευθυγραμμιστείς με τις αρχές μας… Και θα τα πούμε…

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry (Δ) με την ομόλογό του του Σουδάν, Myryam al-Sadiq al-Mahdi στο Κάιρο. EPA, KHALED ELFIQI
«Η Αίγυπτος λέει ότι η Τουρκία πρέπει να δείξει έμπρακτα διάθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων» αναφέρει αναφέρει σε ανταπόκρισή του το πρακτορείο Reuters.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας πρέπει να δείξουν ευθυγράμμιση με τις αρχές και τους στόχους της Αιγύπτου, ώστε οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να επανέλθουν στο φυσιολογικό, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry, και επιβεβαίωσε επαφές μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας μετά από χρόνια εντάσεων, αλλά ανέφερε ότι ο διάλογος ήταν περιορισμένος.

Οι σχέσεις είναι παγωμένες από τότε που ο στρατός της Αιγύπτου έριξε τον Muhammed Mursi, ο οποίος ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας και σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan, μετά από διαμαρτυρίες το 2013.

«(Δεν υπάρχει) επικοινωνία εκτός του κανονικού διπλωματικού πλαισίου. Εάν οι πραγματικές ενέργειες της Τουρκίας δείξουν ευθυγράμμιση με τις αιγυπτιακές αρχές και στόχους, τότε θα τεθούν τα θεμέλια για να επανέλθουν οι σχέσεις στο φυσιολογικό », δήλωσε ο Shoukry.

Κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι διπλωματικές επαφές έχουν ξαναρχίσει και ότι η Άγκυρα ζητά περαιτέρω συνεργασία. Ο Εrdogan είπε ότι οι επαφές δεν ήταν «στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά ακριβώς κάτω από το υψηλότερο επίπεδο».

Αιγυπτιακές πηγές πληροφοριών ανέφεραν ότι η Τουρκία είχε προτείνει συνάντηση για να συζητηθεί η συνεργασία.

Οποιαδήποτε απόψυξη στους δεσμούς μεταξύ των δύο περιφερειακών μονάδων παραγωγής ενέργειας θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, όπου το Κάιρο και η Άγκυρα προσπάθησαν να επηρεάσουν τα γεγονότα σε διάφορα σημεία και να αντιταχθούν σε αντιτιθέμενες πλευρές σε μια μεσογειακή θαλάσσια διαμάχη.

Ο Shoukri είπε επίσης στους νομοθέτες ότι υπήρχαν θετικά μηνύματα από το Κατάρ που δείχνουν την επιθυμία για περαιτέρω επισκευή των σχέσεων μετά από μια σύνοδο κορυφής στο al-Ula της Σαουδικής Αραβίας τον Ιανουάριο.

Η Αίγυπτος και οι σύμμαχοί της στον Κόλπο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής για την αποκατάσταση των διπλωματικών, εμπορικών και ταξιδιωτικών δεσμών με τη Ντόχα, η οποία είχε διακοπεί το 2017 λόγω ισχυρισμών ότι το Κατάρ υποστήριζε την τρομοκρατία, μια κατηγορία που αρνείται.

ΠΗΓΗ: ReutersEgypt says Turkey must lay ground for normalising ties with actions

Πάλι η Γερμανία “προδίδει” την Ελλάδα: Διαπραγματεύεται με την Τουρκία νέα προσφυγική συμφωνία


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: