H Ελλάδα ζητά κεφαλαιοποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ: To διπλό ταμπλό της Τουρκίας φέρνει αμερικανικές κυρώσεις…

Photo via Twitter, Royal Australian Air Force, @AusAirForce




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Ενώ έπεται νέος κύκλος αμερικανικών κυρώσεων προς την Τουρκία για την ενεργοποίηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Άγκυρα να προσδεθεί ακόμη περισσότερο στο Ρωσικό άρμα, προχωρώντας στην προμήθεια επιπλέον συστοιχιών και με αυτό τον τρόπο να γυρίσει πιο πολύ την πλάτη στην Ατλαντική Συμμαχία.

Δεν ήταν άλλωστε και τυχαία η θέση «συνηγόρου» του Σεργκέι Λαβρόφ, που τάχθηκε στο πλευρό της φίλης στη Ρωσία Τουρκίας, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ για τις κυρώσεις. Ο κος. Ντεμίρ από την άλλη πλευρά φάνηκε «αδιάφορος» για το μαχητικό 5ης γενιάς F-35, από το οποίο η Τουρκία αποβλήθηκε ως συνέπεια της εμμονής του Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει στην αγορά των S-400. Και ο διευθυντής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κι άλλα συστήματα που προμηθεύεται η Τουρκία από την Αμερική να μην προχωρήσουν καθώς η πρόοδος της έρευνας και της ανάπτυξης στη γείτονα έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που μπορεί μόνη της να κάνει πράξη αυτά που θέλει.

  • Το «διπλό ταμπλό» στο οποίο βρίσκεται η γείτονα εδώ και καιρό, δεν ξεφεύγει από το μικροσκόπιο των  Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες σε καμία περίπτωση- τουλάχιστον όπως φαίνεται μέχρι τώρα με την πολιτική που δείχνει η νέα κυβέρνηση- δεν θ’ αφήσουν αναπάντητες αυτές τις προκλήσεις και η συμπόρευση με την Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά του νομίσματος όμως και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν ν’ αφήσουν την Τουρκία ανεξέλεγκτη σε μια συγκρουσιακή τροχιά με το ΝΑΤΟ που καταλήγει υπέρ της Ρωσίας.

Βεβαίως οι εξελίξεις αυτές δεν παύουν να έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για την Ελληνική πλευρά που δεν σταματά ν’ αναλύει τα δεδομένα αλλά και να πιέζει εκεί που χρειάζεται, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα διαχρονικά είναι η σταθερή σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, αλλά και σε διμερές επίπεδο με τις ΗΠΑ, όπως σημειώνεται κι από τις δυο πλευρές οι αμυντικές τους σχέσεις βρίσκονται στο πιο υψηλό σημείο.

  • Οι ΗΠΑ ξέρουν πολύ καλά τι θέλει η Αθήνα εκτός του F-35

Αυτό τονίζεται μάλιστα και από στρατιωτικές πηγές, οι οποίες επαναλαμβάνουν- με την ευκαιρία των όσων γράφτηκαν τα τελευταία 24ωρα με αφορμή την Ελληνική LOR για τις φρεγάτες και την ενδιάμεση λύση- ότι μπορεί το τυπικό μέρος των συνομιλιών να απαιτεί το επίσημο έγγραφο προς τις ΗΠΑ, αλλά από την άλλη πλευρά οι Αμερικανοί γνωρίζουν πολύ καλά εδώ και μεγάλο διάστημα τι έχει χρειάζεται το Ελληνικό Επιτελείο.

Ο γρίφος της ενδιάμεσης λύσης στην περίπτωση που λυθεί ή με όποιον τρόπο λυθεί, λένε οι ίδιες πηγές θα δείξει αν η πλάστιγγα θα γύρει υπέρ της Αθήνας ή αν θα παραμείνει στην πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Η Ελλάδα, μετά από αστοχίες πολλών ετών θέλησε να τρέξει μήπως καταφέρει σύντομα να μπει στο πρόγραμμα του F-35, με τις ΗΠΑ να απαντούν το λογικό, ότι υπάρχει σειρά προτεραιότητας κι αυτό είναι κάτι «ιερό» για τους Αμερικανούς.

  • Οι πρόσφατες δηλώσεις και για το μαχητικό 5ης γενιάς από τον Αμερικανό πρεσβευτή, σε σχέση με τις προηγούμενες, που έλεγαν ότι θα πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι στο πρόγραμμα των F-16 VIPER και εν καιρώ προχωρούμε και στο F-35, ίσως δείχνουν την αναδίπλωση της αμερικανικής πολιτικής προς την Ελλάδα.

Η σημείωση του κου. Πάϊατ ότι η εταιρία χρειάζεται μια πενταετία για να παραδώσει τα μαχητικά, λένε πηγές από την Πολεμική Αεροπορία ότι αφήνει και σε αυτό το σημείο την πόρτα στην Ελλάδα ανοιχτή, να τρέξει τώρα τις διαδικασίες ώστε σε εύλογο χρόνο να μπει σε σειρά προτεραιότητας.

Βεβαίως όπως λέγεται από το αεροπορικό Επιτελείο, πρέπει να μπει για τα καλά το νερό στ’ αυλάκι με την αναβάθμιση των F-16 αλλά και με το νέο τύπο μαχητικού που εντάσσεται στον αεροπορικό στόλο, τα Γαλλικά RAFALE, για να γίνει το απαιτούμενο focus στο αύριο της Πολεμικής Αεροπορίας που είναι σύμφωνα με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία το F-35.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Η χαραμάδα που άφησε ανοιχτή ο Τζέφρι Πάϊατ, τροφή για σενάρια και σκέψεις στο Πολεμικό Ναυτικό

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: