Η χαραμάδα που άφησε ανοιχτή ο Τζέφρι Πάϊατ, τροφή για σενάρια και σκέψεις στο Πολεμικό Ναυτικό

File Photo: Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος (K) και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ (Δ). Photo via geetha




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Η φράση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ, ότι «η πρότασή μας προς την Ελλάδα είναι ακαταμάχητη» , προφανώς και αφήνει μια χαραμάδα ανοιχτή, προς την λεγόμενη κεφαλαιοποίηση των αμυντικών σχέσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον.

Πολλές φορές κατά το παρελθόν είχαμε επισημάνει ότι η Ελληνική πλευρά και το Επιτελείο αναμένουν αυτή την περίφημη κεφαλαιοποίηση, η οποία φυσικά δεν μπορεί να λογίζεται ούτε στα 70 ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης Kiowa, ούτε στα οχήματα Μ 1117, ούτε με τα τέσσερα σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων Mark V.

Η «ακαταμάχητη» πρόταση κατά τον Αμερικανό πρεσβευτή, δεν ξέρουμε αν είναι βεβαίως και μια έμμεση απάντηση στους ανταγωνιστές των MMSC, αλλά και προς το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος είχε πει στον κο. Παϊατ πριν μικρό χρονικό διάστημα, ότι «θα θέλαμε μια Αμερικανική πρόταση που να μην μπορούμε να την αρνηθούμε.»

Στο Επιτελείο παρατηρούν και ορισμένα δεδομένα που έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυβέρνηση Τραμπ που αναγκάστηκε να πάρει μέτρα κατά της Τουρκίας, έως και την τελευταία ημέρα ήταν αρνητική στην παραχώρηση αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke. Το αίτημα για την παραχώρηση τέτοιων πλοίων είχε επανέλθει από την Ελλάδα πριν το 2019 και παρέμεινε στα σχέδια του Επιτελείου μέχρι και τώρα.

Βεβαίως μούδιασμα είχε προκαλέσει η έκθεση του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που περιέγραφε τα Arleigh Burke ως τις κύριες μονάδες επιφανείας του στόλου που είναι όλες απαραίτητες για τις επιχειρησιακές ανάγκες του Αμερικανικού στόλου.

  • Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει δείξει αποστροφή προς την Τουρκία, αλλά σίγουρα δείχνει ότι δεν θα χαριστεί, όσο η Άγκυρα διατηρεί το φλερτ με τη Ρωσία. Βεβαίως προετοιμάζεται και νέος κύκλος κυρώσεων κατά της Τουρκίας από τις ΗΠΑ κι αυτό στάθηκε η αφορμή για τον «γκουρού» της Ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, να χρηστεί «συνήγορος» της Τουρκίας για το θέμα των S-400.

Κι εδώ ακριβώς να θυμίσουμε ότι ο κος. Πάϊατ δήλωσε πως η Αμερική έχει μεγάλο και επιχειρησιακό στόλο και πλοία που κάνουν για την Ελλάδα ως ενδιάμεση λύση. Θα θελήσει άραγε το Αμερικανικό Κογκρέσο να δώσει την έγκριση της αποδέσμευσης αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke, που είναι τα πολεμικά πλοία τα οποία έχει ζητήσει η Ελλάδα; Δηλαδή θα δοθεί η δυνατότητα στην Αθήνα να είναι χρήστης πλοίων που χαρακτηρίζονται ως «Game Changer» για την περιοχή;

Σίγουρα η Ελλάδα έχει δώσει όλα εκείνα τα δείγματα που χρειάζονται για να πείσει κάθε σύμμαχο ότι είναι η χώρα πυλώνας σταθερότητας, που δεν κινείται επιθετικά και δεν ασπάζεται την πολιτική των κανονιοφόρων, την πολιτική δηλαδή που ακολουθεί ευλαβικά η γείτονα.

  • Προβλέπεται νέο bras de fer…

Πάντως αυτό το δυναμικό come back δείχνει ότι η Αμερική θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις που έχει ώστε να πείσει την Ελληνική πλευρά για τις φρεγάτες MMSC και τα συμφέροντα που έχει για ν’ ακολουθήσει τις ΗΠΑ.

Σίγουρα σημαντικό ρόλο στην αφύπνιση των Αμερικανών έπαιξαν οι αιφνιδιαστικές fast track διαδικασίες με τους Γάλλους για την απόκτηση των 18 RAFALE F-3R.

Κι εδώ να υπενθυμίσουμε ότι τίποτα δεν έχει κλείσει στο θέμα της αξιολόγησης και μάλιστα μετά από αυτή την πρώτη ρελάνς των Αμερικανών σίγουρα επίκειται κι άλλες εξελίξεις από τα ευρωπαϊκά στρατόπεδα των «μνηστήρων» και κυρίως του Παρισιού που κι αυτό έχει δείξει τη δυναμική του.

Πάντως οι ετήσιες κρίσεις των Αξιωματικών ολοκληρώνονται την ερχόμενη εβδομάδα (σ.σ. που θεωρητικά είναι και εβδομάδα αποκάλυψης της λίστας με τις νέες φρεγάτες) και το ναυτικό επιτελείο θα συνεχίσει την επεξεργασία των προσφορών που έχουν κατατεθεί, όπως και των σημειώσεων στη sort list που πρέπει να παραδώσει στην πολιτική ηγεσία.

  • Η αποστολή του Letter Of Request και των ερωτηματικών επιστολών προς τους υπουργούς άμυνας των ευρωπαϊκών κρατών για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης, είναι ένα το δείγμα πως η διαδικασία για την τελική απόφαση λαμβάνει παράταση περίπου ενός μήνα, όπως σημειώνεται από αξιόπιστα χείλη του Επιτελείου.

Πάντως η LOR που πρόκειται ν’ αποσταλεί στις ΗΠΑ, η Ελληνική πλευρά θα συμπεριλαμβάνει το Arleigh Burke κι αυτό διότι σύμφωνα με τους Αμερικανούς έως σήμερα τ’ αντιτορπιλικά έχουν ζητηθεί σε επίπεδο «λεκτικών ερωτήσεων».

Και επειδή οι Αμερικανοί φημίζονται ως τυπολάτρες, θέλουν το γραπτό αίτημα της Ελληνικής πλευράς, η οποία εστιάζει στα συγκεκριμένα πλοία κι όχι στα θηριώδη- μη διαχειρίσιμα- για το Πολεμικό Ναυτικό Ticonderoga ή τις παροπλισμένες φρεγάτες Perry ή τις LCS.

  • Αν οι ΗΠΑ έχουν να προτείνουν διαφορετικό τύπο πλοίου, σημαίνει ότι ναι μεν δίνουν πλοίο αλλά όχι κύριες μονάδες επιφανείας που έχει ανάγκη το Πολεμικό Ναυτικό, ιδίως την περίοδο που οι ΜΕΚΟ 200ΗΝ θα βρίσκονται στην φάση εκσυγχρονισμού μέσης ζωής.

Στρατιωτικές πηγές πάντως ξεκαθάριζαν και κάτι ακόμη, στο ενδεχόμενο παραχώρησης των πολυπόθητων Arleigh Burke. Ακόμη και γι’ αυτά τα πλοία θα πρέπει να συζητηθεί εκτενώς με το ΠΝ, τι θα παρέχουν, τόσο σε οπλικά όσο και σε ηλεκτρονικά συστήματα. Σημαντική επίσης λεπτομέρεια είναι ο χρόνος παράδοσης, διότι αν πρόκειται να δοθούν για παράδειγμα σε μια τριετία, σίγουρα δεν κάνουν για την άμεση ανάγκη που απαιτούνται για το Πολεμικό Ναυτικό…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Δυναμικό back up ετοιμάζουν οι Αμερικανοί στο ναυτικό αγώνα για τις νέες φρεγάτες του ελληνικού στόλου

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: