Γιατί οι Βρετανοί αναβαθμίζουν τις βάσεις τους στην Κύπρο; Εξελίξεις που επηρεάζουν το νησί…

FILE PHOTO: Τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου επισκέφθηκαν ο Δούκας και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, Σ. ΚΟΝΙΩΤΗΣ




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ

Την έκρυθμη κατάσταση στην ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ως αποτέλεσμα της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, ήλθε να επιβαρύνει έτι περαιτέρω η απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.

Στα πλαίσια της αναθεώρησης της εξωτερικής πολιτικής και της στρατηγικής της σε θέματα ασφαλείας και άμυνας μέχρι του χρονικού ορίζοντα του έτους 2030 θα πραγματοποιηθούν σε στρατηγικούς κόμβους της Βρετανίας, περιλαμβανομένων και των βάσεων στην Κύπρο, σημαντικές επενδύσεις ώστε να αυξηθεί η επιρροή της καθώς και η πληροφόρηση της, με στόχο να αναδειχθεί σε υπερδύναμη.

Και ενώ οι δυο βρετανικές βάσεις θεωρούνται ότι αποτελούν κατάλοιπα της αποικιοκρατίας και είναι επομένως παράνομες, η αναβάθμιση τους δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα για την Κύπρο. Πολιτική ανάλυση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε ξένο έντυπο επισημαίνει ότι η νέα στρατηγική του Φόρειν Όφις στοχεύει στη χρησιμοποίηση της Τουρκίας ως «πολιορκητικού κριού» για την προώθηση της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

  • Δεδομένης της φιλοτουρκικής στάσης της στο εθνικό μας θέμα και του ρόλου τον οποίο το Λονδίνο διαδραματίζει εν όψει της επικείμενης πενταμερούς, η Κύπρος εν ουδεμιά περιπτώσει θα πρέπει να δεχθεί συζήτηση των «ιδεών/γεφυρωτικών προτάσεων» των Βρετανών.

Εξάλλου, άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, στο πνεύμα του ίδιου πλαισίου της αναθεώρησης, όπως προβεί σε αύξηση των πυρηνικών κεφαλών, την οποία και κατήγγειλε το Κρεμλίνο δημοσίως ως αντιβαίνουσα τους στόχους της διεθνούς κοινότητας για περιορισμό των πυρηνικών όπλων.

Περαιτέρω, η αναβίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, αναμένεται ότι θα επηρεάσει και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εφόσον οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα να διασφαλίσουν η δε Ρωσία έχει εμπεδώσει την παρουσία της στην περιοχή.

Ο χάρτης που δημοσίευσε η Stratfor

Η ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας, ως συνέπεια της αντικατάστασης του Κεντρικού Τραπεζίτη της Τουρκίας από τον Τ. Ερντογάν, δημιούργησε πανικό στις αγορές και στις χώρες εκείνες των οποίων οι τράπεζες είναι εκτεθειμένες στην τουρκική οικονομία.

Εντός του ασταθούς και επισφαλούς πολιτικο-διπλωματικού περιβάλλοντος και ενώ η Τουρκία του δικτάτορα Τ. Ερντογάν επιχειρεί να αποκομίσει οικονομικά και άλλα οφέλη από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνέρχεται μεταξύ 25-26 Μαρτίου, υποκρινόμενη τη διαλλακτική πλευρά, ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός TGRT ο οποίος συνδέεται στενά με τον Τ Ερντογάν ανέσυρε και πρόβαλε παλαιό χάρτη, τον λεγόμενο Stratfor map( ιδε άρθρο του Dr. James M. Dorsey, BESA studies).

Ο χάρτης προβάλλει τις χώρες οι οποίες θα τεθούν στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας με ορίζοντα το 2050 ανάμεσα στις οποίες, πέραν της Ελλάδος και της Κύπρου, περιλαμβάνονται οι χώρες της Βορείου Αφρικής μέχρι και της Λιβύης, οι χώρες του Κόλπου και της Εγγύς Ανατολής μέχρι τον Καύκασο και το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας καθώς και την Κεντρική Ασία.

  • Είναι φανερόν ότι με τις ευλογίες του Ερντογάν ο τηλεοπτικός σταθμός επέλεξε να αναδημοσιεύσει το χάρτη αυτή τη χρονική συγκυρία αφ ενός μεν για να επισημανθούν οι επεκτατικές φιλοδοξίες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και αφ ετέρου να δοκιμαστούν οι αντιδράσεις των επηρεαζομένων χωρών και όχι μόνο.

Σημειωτέον ότι οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας περιγράφονται εκτενώς στο βιβλίο του γνωστού Αχμέτ Νταβούτογλου, Το Στρατηγικό Βάθος (έκδοση 2002).

*Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η επέτειος και οι μηχανισμοί της «αποσυμπίεσης»: Όταν οι παγίδες παρουσιάζονται ως… ευκαιρίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: