Το στραπάτσο με τη Nike: Πώς η Ελλάδα έχασε μέσα από τα χέρια της τον αμερικανικό κολοσσό

File Photo: Κατάστημα της NIKE στον Καναδά. EPA/Andre Pichette




Σοβαρά ερωτηματικά έχει προκαλέσει η απόφαση της Nike να διακόψει τη συνεργασία της με δεκάδες ελληνικά καταστήματα που πουλούν τα προϊόντα της εταιρείας.

Για την αλλαγή πολιτικής της Nike στην ανάπτυξη της στην ελληνική αγορά, κομβικό ρόλο έπαιξε το σκάνδαλο που ξέσπασε το 2018 στη Folli Folli.

Και αυτό επειδή η Folli Follie αποτελούσε από το 2007 τον επίσημο αντιπρόσωπο του αμερικανικού κολοσσού αθλητικών ειδών, μέσω ενός διευρυμένου δικτύου, χονδρικής και λιανικής, με συνολικά 19 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και 29 σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Όπως αναφέρει το Moneyreview, από τα τέλη του 2018 και καθώς σημαντικός αριθμός μεγάλων ελληνικών ομίλων επιχείρησε να πάρει τις συμβάσεις της εταιρείας, η Nike έκανε στροφή 180 μοιρών στη στρατηγική της.

Επέλεξε να αφήσει να εκπνεύσουν οι συμβάσεις της Folli Follie και να ξεκινήσει τις συζητήσεις με αντιπροσώπους της σε γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Τουρκία, προκειμένου να αναλάβουν και την περιοχή της Ελλάδας.

Ετσι, σε ό,τι αφορά τα καταστήματα που πωλούν αποκλειστικά προϊόντα της αμερικανικής εταιρείας και είναι Nike stores, σταδιακά από τον Μάιο του 2019 και μέχρι τον χειμώνα του 2022, οπότε και λήγει η τελευταία σύμβαση της Folli Follie με τη Nike, τα σχετικά συμβόλαια εισαγωγής και διανομής των επώνυμων ειδών ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ της Nike και των θυγατρικών της δεν θα ανανεώνονταν.

Η λύση αυτή βεβαίως, αλλάζει τις διαπραγματευτικές ισορροπίες με τους εδώ εμπόρους, που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν υψηλότερες τιμές προμήθειας σε ένα περιβάλλον όπου τιμολογιακά δεν έχουν δύναμη, λόγω του ανταγωνισμού από το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Κύκλοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά των αθλητικών ειδών σημειώνουν πως εάν δεν είχε προηγηθεί η περιπέτεια της Folli Follie, θα μπορούσε η Ελλάδα να είχε διεκδικήσει αυτή το ρόλο του περιφερειακού hub της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας πηγής τον έλεγχο του περιφερειακού hub εξασφάλισε ο Ιταλός επιχειρηματίας Αντόνιο Περκάσι.

Ο 67χρονος πρώην ποδοσφαιριστής διαθέτει σημαντικά συμφέροντα στους τομείς του λιανεμπορίου και του real estate.

Πηγή: Money Review

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Γιατί μία στις δύο επιχειρήσεις μένουν εκτός της επιστρεπτέας προκαταβολής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: