Τα ποιοτικά βήματα της Πολεμικής Αεροπορίας έναντι της αριθμητικής διαφοράς και των σπασμωδικών κινήσεων της Άγκυρας

Παράλληλα με την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σε επίπεδο VIPER, η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να ξεκινήσει και εκείνη της αναβάθμισης των Block 50 σε Advanced. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Η απόκτηση των 18 RAFALE, η αναβάθμιση του στόλου των 84 F-16 σε VIPER, η μετατροπή των Block 50 σε επίπεδο Advanced, η μακρόχρονη συμφωνία με τη Γαλλία υποστήριξης σε ανταλλακτικά για τα RAFALE & τα Mirage 2000-5, είναι ορισμένες από τις κινήσεις που αναδεικνύουν την ποιοτική αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αν υπολογίσει κανείς και την μακρά λίστα με τα νέα έξυπνα όπλα, που εκτός από την ακρίβεια, επιτυγχάνουν την επιβιωσιμότητα ιπταμένου και μαχητικού, εύκολα ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι στον αέρα το ισοζύγιο σταδιακά γέρνει και μάλιστα δραματικά υπέρ των Μπλε Φτερών.

Μαζί με τα παραπάνω, όπως σημειώνεται από αξιόπιστες πηγές, γίνεται μια ειλικρινή προσπάθεια να κλείσουν πληγές του παρελθόντος που έχουν να κάνουν με τα μεταγωγικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας.

  • Και οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έως το 2025 η Δομή Δυνάμεων προβλέπει την προσθήκη ακόμη 22 αεροσκαφών, εκτός των 18 RAFALE που ήδη έχει παραγγείλει η Ελλάδα πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να «εισβάλει» η HAF στο κατώφλι της 5ης γενιάς μαχητικών…

Βεβαίως αυτή η ποιοτική διαφορά που είναι πάντοτε υπολογίσιμη από κάθε δυνητικό αντίπαλο, δεν πρόκειται ούτε τώρα ούτε στο μέλλον να αποθαρρύνει την Άγκυρα να στέλνει πιλότους και μαχητικά για να παραβιάζουν το FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο χώρο, ουδείς έχει τέτοια ελπίδα ή άποψη στο αεροπορικό Επιτελείο.

Η επαύξηση της αεροπορικής υπεροχής όμως έχει γίνει από τώρα αντιληπτή από το τουρκικό Επιτελείο που γνωρίζει ότι στην περίπτωση που οι δυο χώρες τύχει να φτάσουν σ’ ένα θερμό επεισόδιο- που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πόσο θα διαρκέσει- για τους Τούρκους τα πράγματα δεν θα είναι ιδανικά στον ουρανό του Αιγαίου, στον οποίο θα σκεφτούν πάρα πολύ να περάσουν…

  • Η «χολή» Ακάρ και η διπλωματία των S-400…

Ήδη προ ημερών οι εξοπλιστικές αναγκαστικές κινήσεις που κάνει η Ελλάδα, τόσο με τα RAFALE, όσο και με τις φρεγάτες αλλά και το σύνολο των 151ος υποπρογραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, έγιναν αντικείμενο σχολιασμού από τον Χουλουσί Ακάρ. Ο έχων το γενικό πρόσταγμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν έκρυψε τον προβληματισμό που υπάρχει στο τουρκικό επιτελείο για την αμυντική ομπρέλα που ανοίγει όλο και περισσότερο η Ελλάδα, απέναντι όμως στη γιγάντωση των τουρκικών προκλήσεων.

Άλλωστε η επιχειρησιακή κατωτερότητα στην τουρκική αεροπορία είναι κάτι αδιαμφισβήτητο, η οποία είχε ξεκινήσει το 2016 με το αποτυχημένο πραξικόπημα και την φυλάκιση εκατοντάδων έμπειρων αεροπόρων και μηχανικών. Το ντόμινο όμως συνεχίζεται και σήμερα καθώς η γείτονα αντιμετωπίζει καιρό τώρα και ζήτημα διαθεσιμοτήτων των αεροσκαφών της.

  • Μάλιστα μετά τις υπογραφές των RAFALE η γείτονα σε μια από τις πιο σπασμωδικές κινήσεις που θα μπορούσε να κάνει ανακοίνωσε την δομική αναβάθμιση της ραχοκοκαλιάς του αεροπορικού της στόλου, των F-16 και αυτό σημαίνει ότι τ’ αεροσκάφη της γείτονος παρατείνουν τη ζωή τους από τη μια αλλά δεν θα χουν καμία νέα επιχειρησιακή δυνατότητα, την ώρα που οι «οχιές» του Αιγαίου (F-16 Viper) άρχισαν να ετοιμάζονται…

Ο στόλος των 216 F-16 Block 30 & 50 είναι οι δυο τύποι της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και ο εκσυγχρονισμός τους γίνεται από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Απέναντι στην αριθμητική διαφορά και πάλι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία τάσσει την ποιοτική αναβάθμισή της…

Είναι σίγουρο πάντως ότι το επόμενο διάστημα (ήδη έχουν αρχίσει οι προπαρασκευαστικές ενέργειες) θα δούμε νέες κινήσεις από την Αμερικανική και Τουρκική διπλωματία, οι οποίες έχουν ως στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων που θα επιτρέψει ίσως την αποκατάσταση γραμμής επικοινωνίας.

  • Οι S-400 είναι το κύριο αγκάθι στις σχέσεις Ουάσιγκτον- Άγκυρας, όσο κι αν ο κ. Ακάρ επαναλαμβάνει το μοντέλο των S-300 ή διατείνεται πως το προηγμένο αντιαεροπορικό Ρωσικό σύστημα «χρησιμοποιείται μόνο σε ανάλογες περιπτώσεις», εννοώντας άμυνας.

Η απομάκρυνση των S-400 σίγουρα θα είναι η βαλβίδα εκτόνωσης στις σχέσεις των δυο χωρών, με την Άγκυρα όμως να έχει να σκεφτεί την ρήξη με τη Μόσχα, την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει πως δεν επιθυμεί.

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή της προσέγγισης ΗΠΑ- Τουρκίας που ίσως σημαίνει και την επαναφορά της προμήθειας των F-35 στην Τουρκία, το βέβαιο είναι ότι εντός του προγράμματος των αεροσκαφών 5ης γενιάς θα βρίσκεται και η Ελλάδα, ίσως μάλιστα και να προηγείται…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Το δόγμα του «πετάμε κάτω από τα ραντάρ με ανορθόδοξες μεθόδους» και η πιθανή προμήθεια ιπτάμενου τάνκερ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: