Σε κατάσταση απόλυτου συναγερμού το Σύστημα Υγείας: Οι “κόκκινες περιοχές” όπου σαρώνει ο κορωναϊός

Ο Δήμος Ναυπλιέων σε συνεργασία με την ΚΟΜΥ Αργολίδας διενέργησαν drive through εξέταση για τον κορονοϊό με rapid test στο Ναύπλιο, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Όπως προκύπτει από τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας, που παρουσιάστηκαν χθες Παρασκευή στην τακτική ενημέρωση για την πανδημία, το ιικό φορτίο της χώρας, βρίσκεται στη φάση της κλιμάκωσης – πριν ακόμη αποτυπωθεί η επίδραση των αυστηρών μέτρων που έχουν τεθεί στην Αττική.

Η έξαρση που παρατηρείται, πάντως, έχει ήδη αρχίσει να επιβαρύνει το Σύστημα Υγείας, μιας και οι δείκτες νοσηλειών, κατειλημμένων κρεβατιών ΜΕΘ και διασωληνώσεων κινούνται ανοδικά.

Οι ειδικοί διεμήνυσαν ότι για να φανεί το αποτύπωμα του καθολικού lockdown στο λεκανοπέδιο (που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας) θα χρειαστεί ένα διάστημα περίπου δέκα ημερών, με ανοιχτό πάντοτε το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, σε 1.410 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, ενώ 762 εξ αυτών εντοπίζονται στην Αττική.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 21 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 6077. Παράλληλα, σε 293 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Όπως, πάντως, έγινε γνωστό σε καθολικό lockdown μπαίνουν από το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, η Αχαΐα και η Εύβοια λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού. Τα μέτρα που θα ισχύσουν σε Αχαΐα και Εύβοια είναι αυτά που ισχύουν και στην Αττική.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς υπογραμμίζει:

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, τίθεται από τις 13 Φεβρουαρίου ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, που έχει 732 ενεργά κρούσματα, όταν στις 30 Ιανουαρίου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ήταν 206.

Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τίθεται και η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, με 501 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου είχε 256.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, το Λασίθι, η Σαντορίνη και η Μύκονος παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου. Σύμφωνα με τον ίδιο:

  • Στον δήμο Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 42 ενεργά κρούσματα, όταν την 1η Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων μέτρων, τα ενεργά κρούσματα ήταν 43.
  • Στο επίπεδο αυτό παραμένει επίσης ο Δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας με 31 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου, ημερομηνία που ξεκίνησαν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα, είχε 34.
  • Στο επίπεδο αυτό παραμένει και ο Δήμος Μυκόνου, που έχει 18 ενεργά κρούσματα, από 25 που είχε στις 30 Ιανουαρίου όταν ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή:
Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Παρασκευής κινήθηκαν πάνω – κάτω στα ίδια (υψηλά) επίπεδα των τελευταίων ημερών, με 1.410 νέα κρούσματα, εκ των οποίων περίπου τα μισά, εντοπίστηκαν στην Αττική (762).

Τα βασικά στοιχεία που προκύπτουν την τελευταία εβδομάδα, όπως τονίστηκε από τους καθηγητές Γκίκα Μαγιορκίνη και Βάνα Παπαευαγγέλου, είναι:

Παρατηρείται μέτρια αύξηση των ενεργών κρουσμάτων συνολικά στην χώρα και πιο σημαντική στις επιβαρυμένες περιοχές.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται μία σταθερή επιβάρυνση όσον αφορά το νέο αριθμό περιστατικών την τελευταία εβδομάδα, καθώς πλέον καταγράφονται 1.147 κρούσματα ανά ημέρα και μία αύξηση από το 8,5% στο 11% νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πολίτες.

Ειδικά για την Αττική, η αύξηση των μολύνσεων κυμαίνεται την τελευταία εβδομάδα στο 20% έως 30% – μικρότερη από το 50% που είχε καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, ωστόσο, «αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα υπολογίζονται πάνω από τις 10.000.

Ένα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η υποχώρηση των νέων διαγνώσεων στους πολίτες άνω των 65 ετών. Κατά τον κ. Μαγιορκίνη, αυτό είναι θετικό, καθώς τα περιστατικά αυτά έχουν αυξημένες πιθανότητες να εξελιχθούν βαριά όσον αφορά την πορεία της νόσου.

Εχει αυξηθεί ο αριθμός των τεστ, που φτάνουν περίπου τις 45.000 την ημέρα.

Ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,8%. Αυξημένη νοσηρότητα παρατηρείται επίσης στις ηλικίες 20-60 ετών, «δηλαδή αυτές που κυκλοφορούν».

Την ίδια ώρα, πάντως, καταγράφεται επιβάρυνση των ΜΕΘ με 20% έως 30% και 30% αύξηση στις νοσηλείες.

Παράλληλα, αυξήθηκε κατά 67% και ο αριθμός των διασωληνωμένων, καθώς την τελευταία εβδομάδα είχαμε 109 εισαγωγές σε κλίνες ΜΕΘ.

Ειδικά για την Αττική η κάλυψη των ΜΕΘ φτάνει στο 83%.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, ανακοίνωσε ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσονται από σήμερα οι περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Ευβοίας (πλην της Σκύρου).

Παράλληλα, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου τίθενται από αύριο και μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, ο δήμος Καλυμνίων και ο δήμος Καρπάθου, ενώ παρατείνονται τα μέτρα που ισχύουν για τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου για τις μητροπολιτικές περιοχές, μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικότερα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένει ο δήμος Αγίου Νικολάου της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 42 ενεργά κρούσματα, όταν την 1η Φεβρουαρίου, που ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων μέτρων, τα ενεργά κρούσματα ήταν 43. Στο επίπεδο αυτό παραμένει επίσης ο δήμος Θήρας της περιφερειακής ενότητας Θήρας με 31 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου, ημερομηνία που ξεκίνησαν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα, είχε 34. Στο επίπεδο αυτό παραμένει και ο δήμος Μυκόνου, που έχει 18 ενεργά κρούσματα, από 25 που είχε στις 30 Ιανουαρίου όταν ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, και στους τρεις αυτούς δήμους παρατηρείται σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, ακόμα όμως δεν έχει επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση του ιικού φορτίου ώστε να υπάρξει άρση των επιπλέον περιοριστικών μέτρων.

Όσον αφορά την περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, αυτή τη στιγμή έχει 732 ενεργά κρούσματα, όταν στις 30 Ιανουαρίου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων σε όλη την περιφερειακή ενότητα ήταν 206, ενώ η περιφερειακή ενότητα Ευβοίας, αυτή τη στιγμή έχει 501 ενεργά κρούσματα, όταν στις 30 Ιανουαρίου είχε 256.

Συμπερασματικά, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ανήκουν:

– ο δήμος Αγίου Νικολάου

– ο δήμος Θήρας

– ο δήμος Μυκόνου

– η περιφερειακή ενότητα Αχαΐας – προφανώς και όλοι οι δήμοι της, και

– η περιφερειακή ενότητα Εύβοιας και προφανώς όλοι οι δήμοι της (πλην της νήσου Σκύρου).

Στις περιοχές αυτές, που ανήκουν σε αυτό το επίπεδο, είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, που λειτουργούν δια ζώσης στους δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής). Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.

Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους δήμους Μυκόνου και Θήρας που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.

Όσον αφορά το επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στις κόκκινες δηλαδή περιοχές, βρίσκονται από αύριο και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, οι εξής περιοχές:

– ο δήμος Εορδαίας,

– ο δήμος Θηβαίων,

– ο δήμος Τανάγρας,

– ο δήμος Σπάρτης,

– η περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου,

– ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού,

– ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης,

– ο δήμος Τεμπών

– η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου,

– ο δήμος Καλυμνίων και

– ο δήμος Καρπάθου.

Αναλυτικότερα, ο δήμος Εορδαίας της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, σήμερα είχε 51 ενεργά κρούσματα, ενώ είχε 74 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου, με τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα να βρίσκονται σε ισχύ ήδη για αρκετές εβδομάδες. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε, ότι είναι απολύτως κατανοητή η κόπωση που αισθάνονται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, μετά από τόσες εβδομάδες αυστηρών περιοριστικών μέτρων, ενώ προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή, ναι μεν παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου, όμως θα πρέπει να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σύντομα σε άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων – ίσως ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. «Βασική προϋπόθεση παραμένει μία: η πιστή εφαρμογή των μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τους δήμους Θηβαίων και Τανάγρας της περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι έχουν 67 και 54 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα, όταν στις 12 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας, ο μεν δήμος Θηβαίων είχε 67 ενεργά κρούσματα, ο δε δήμος Τανάγρας 21. «Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου και στους δύο δήμους. Και για αυτό απαιτείται μεγαλύτερη επαγρύπνηση και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναφορικά με το δήμο Σπάρτης της περιφερειακής ενότητας Λακωνίας, γνωστοποίησε ότι αυτή τη στιγμή έχει 44 ενεργά κρούσματα, όταν στις 14 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα μέτρα, είχε 53 ενεργά κρούσματα. «Αργά αλλά σταθερά τα μέτρα δείχνουν να φέρνουν αποτελέσματα», σχολίασε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακόμη, η περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου, αυτή τη στιγμή έχει 49 ενεργά κρούσματα ενώ την 1η Φεβρουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα υπήρχαν 23 ενεργά κρούσματα.

Στον δήμο Πύδνας-Κολινδρού της περιφερειακής ενότητας Πιερίας, στις 6 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων υπήρχαν 30 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 33.

Στο δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 66, από 44 που ήταν στις 6 Φεβρουαρίου. «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή της Βάρδας όπου το ιικό φορτίο δείχνει να αυξάνεται ανησυχητικά, όπως και η διασπορά στην ευρύτερη κοινότητα», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στο δήμο Τεμπών της περιφερειακής ενότητας Λάρισας, τα ενεργά κρούσματα είναι 23, όταν στις 6 Φεβρουαρίου ήταν 36.

Όσον αφορά την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 160 ενεργά κρούσματα, όταν στις 6 Φεβρουαρίου – όταν και ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για το δήμο Ρεθύμνης – τα ενεργά κρούσματα ήταν 85. Τέλος, στο δήμο Καλυμνίων, την 1η Φεβρουαρίου υπήρχαν 3 ενεργά κρούσματα, και αυτή τη στιγμή είναι 64, ενώ στο δήμο Καρπάθου, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15 ενεργά κρούσματα, ενώ την 1η Φεβρουαρίου δεν υπήρχε κανένα ενεργό κρούσμα.

Σχετικά με την περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα δεν παρατείνονται, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής έχει βελτιωθεί. Έτσι, η Λέσβος από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί περνά στο επίπεδο επιτήρησης, στις κίτρινες δηλαδή περιοχές.

«Ευχαριστούμε θερμά τους κατοίκους για την συνεργασία τους, την επιμονή και την υπομονή τους», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όσον αφορά τα μέτρα που ισχύουν στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, ανακοινώθηκε ότι όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο επίπεδο για τις μητροπολιτικές περιοχές, αυτά παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, καθώς και στις δύο αυτές περιοχές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς προέβη σε διευκρινίσεις σχετικά με τη μετακίνηση των εργαζομένων και τις βεβαιώσεις που απαιτούνται. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι, που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, π.χ. δικηγορικοί σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, ιατρικοί σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Σχετικά με τις μετακινήσεις εργαζομένων, στον ιδιωτικό τομέα, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους, είτε από την ΕΡΓΑΝΗ, είτε από το forma.gov.gr. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας, θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού. Επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας. Οι άδειες μετακίνησης, που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, καθώς και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, παύουν να ισχύουν.

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, μπορούν να μετακινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033. Για το δε δημόσιο τομέα, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία. Οι βεβαιώσεις κίνησης, θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Όσον αφορά στη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε για ακόμα μια φορά την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα από όλους, και ακόμα περισσότερο στις περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. «Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση που έχει συσσωρευθεί μετά από τόσους μήνες προσπάθειας και η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί ίσως το μεγαλύτερό μας αντίπαλο. Είναι όμως απαραίτητο να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας. Που δεν είναι άλλος από το να διασφαλίσουμε, ότι εμείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα θα είμαστε υγιείς, μέχρι να αφήσουμε οριστικά πίσω μας αυτή την πανδημία», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς γιατί αυστηροποιήθηκε η έκδοση των βεβαιώσεων μετακίνησης κι αν υπήρχαν αδικαιολόγητες μετακινήσεις που αύξαναν την κινητικότητα ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι υπήρξαν περιπτώσεις, υπήρξε διασταύρωση ελέγχου, υπήρξαν και τα σχετικά πρόστιμα σε κάποιες περιπτώσεις. «Όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι ξεκάθαρο ότι αυξάνουν την κινητικότητα και ως εκ τούτου έπρεπε να προχωρήσουμε στην αυστηροποίηση των συγκεκριμένων μέτρων έκδοσης των βεβαιώσεων μετακίνησης», τόνισε.

Ερωτηθείς αν επανεξετάζονται μέτρα όπως απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων ή απαγόρευση κυκλοφορίας και τις καθημερινές από τις 6 το απόγευμα, είπε πως «τα μέτρα έχουν ανακοινωθεί, λαμβάνονται όλες οι πρόνοιες για να εφαρμοστούν. Τίποτα περισσότερο».

Παπαευαγγέλου: Σταθερή επιβάρυνση και συνεχιζόμενη αύξηση

Ανησυχεί η κατάσταση στη χώρα τους επιστήμονες, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του νέου κορονοϊού στην κοινότητα. Στο “κόκκινο”, βρίσκονται η Αττική, η Αχαΐα, η Εύβοια. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για σταθερή επιβάρυνση και συνεχιζόμενη αύξηση.

Ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων έφτασε τα 11 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την τελευταία εβδομάδα. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 10.000, ενώ ο πραγματικός αριθμός αν υπολογιστούν και οι ασυμπτωματικοί είναι μεγαλύτερος.

Ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,8%. Αυξημένη νοσηρότητα παρατηρείται επίσης στις ηλικίες 20-60 ετών, δηλαδή αυτές που κυκλοφορούν, όπως είπε η καθηγήτρια.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έφτασαν τους 1.900, οι εισαγωγές έφτασαν τις 200 ανά ημέρα και κατά 67% αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στην Αττική και τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 5.100. Στην Αττική σήμερα είναι κατειλημμένες κατά 83% οι κλίνες ΜΕΘ-COVID.

Ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχός μας είπε η κ. Παπαευαγγέλου και τις επόμενες ημέρες αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. «Δεν χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε εφησυχασμός», τόνισε αλλά τήρηση των μέτρων.

Αναφέρθηκε επίσης στην ορθή χρήση μάσκας και σε μελέτη για την διπλή μάσκα για την περαιτέρω μείωση τη διασποράς του ιού. Είπε ότι οι οδηγίες στην Ελλάδα για τη χρήση της μάσκας δεν έχουν αλλάξει και η επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα σε επόμενη συνεδρίασή της.

Μεγάλη προσοχή στην ενδοοικογενειακή μετάδοση. Να προσέχουμε ποιους βάζουμε στο σπίτι μας

Δεν μπορούμε να κουραστούμε πριν κουραστεί ο ιός. Η υπομονή είναι πολύ σημαντικό όπλο καθώς είμαστε στο τέλος του δρόμου, επισήμανε απόψε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από τα μισά σημερινά νέα κρούσματα, 762 στον αριθμό, αφορούν στην περιφέρεια της Αττικής. Η Αττική εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες καθώς παρατηρείται αύξηση των νέων διαγνώσεων σε νεότερες ηλικίες κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την κ.Παπαευαγγέλου στην Αττική υπάρχει ήπια αύξηση των κρουσμάτων και εκτιμάται ότι σήμερα τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 5.000. Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην Αττική έφτασε το 83%.

«Ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος, τις επόμενες ημέρες θα κλειστούμε μέσα κι αυτό θα αυξήσει τα κρούσματα. Δε χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε εφησυχασμός. Προσοχή στην ενδοοικογενειακή μετάδοση ειδικά αυτές τις πρώτες μέρες που θα χρειαστεί να μείνουμε σπίτι», τόνισε εμφατικά η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε ότι «κολλάμε από συγγενείς και φίλους πιο συχνά από τον κακό ξένο», καταλήγοντας «να προσέχουμε ποιους βάζουμε στο σπίτι μας».

Η ίδια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νεότερα στοιχεία από το CDC, καθώς νέα μελέτη που αφορά τη χρήση μάσκας δείχνει ότι όταν δύο άνθρωποι φορούν τη μάσκα η αποτελεσματικότητα της αγγίζει το 84,3%, ενώ όσοι φορούν διπλή μάσκα μπορούν να προστατευτούν σε ποσοστό που φτάνει το 96%. Η κ. Παπαευαγγέλου εξηγήσει ότι «όταν λέμε διπλή μάσκα, εννοούμε ιατρική μάσκα και από πάνω υφασμάτινή μάσκα και όταν λέμε υφασμάτινη, εννοούμε μάσκα με τρεις στρώσεις υφάσματος».

Όσον αφορά τις συστάσεις για την μάσκα στη χώρα μας αυτές δεν αλλάζουν προς το παρόν και εξακολουθεί να τονίζεται η σωστή χρήση της, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας. Πάντως είναι ένα ζήτημα το οποίο η Επιτροπή εξετάζει και θα εισηγηθεί πιθανότατα γι’ αυτό την ερχόμενη εβδομάδα.

Η κ. Παπαευαγγέλου μίλησε και για το εμβόλιο της AstraZeneca που θα γίνεται στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 64 ετών στη χώρα μας, επισημαίνοντας πως «έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφαλείας παράγει ανοσία και δείχνει μεγάλη αποτελεσματικότητα». Ήδη όπως είπε, έχουν κλειστεί 140.000 ραντεβού σε μόνο μια ημέρα. Επίσης πρόσθεσε ότι δεν θα αναβληθούν οι εμβολιασμοί παρά την κακοκαιρία της επόμενης εβδομάδος και εξήγησε ότι σε περίπτωση χιονόπτωσης που θα δυσκολέψει τη μετάβαση ηλικιωμένων στα εμβολιαστικά κέντρα, οι δόσεις θα χορηγηθούν σε άτομα που μπορούν να κάνουν το εμβόλιο για να μη χαθούν.

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την επίπτωση που έχει στην επιδημία το γεγονός ότι άνοιξαν τα σχολεία, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι «έχει όντως παρατηρηθεί μία αύξηση 10% των κρουσμάτων στα παιδιά, η οποία όμως εξήγησε ότι «σχετίζεται με τον αυξημένο αριθμό τεστ και στα παιδιά» και την απέδωσε περισσότερο «στην αυξημένη κινητικότητα των γονέων τους και όχι στα ίδια.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το βρετανικό στέλεχος του ιού και εάν είναι πιο μεταδοτικό στα παιδιά, είπε ότι έχει βρεθεί από τελευταίες μελέτες ότι είναι εξίσου μεταδοτικό σε παιδιά και ενήλικες αλλά μειώνεται η νοσηρότητα στα παιδιά που μολύνθηκαν από αυτό σε σχέση με τα παιδιά που είχαν νοσήσει στην αρχή της πανδημίας όπως προκύπτει από στοιχεία από τη Βρετανία.

Τέλος, η κ. Παπαευαγγέλου επιβεβαίωσε ότι υπήρξε επικοινωνία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με επιστήμονες στο Ισραήλ προκειμένου να εκφράσει την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετέχει στην κλινική μελέτη για το νέο φάρμακο -που στοχεύει στο μόριο cd 24 – και το οποίο αναπτύχθηκε στο Ισραήλ. Η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι η χρήση του έχει δώσει μέχρι στιγμής ελπιδοφόρα δεδομένα καθώς στοχεύει στην μείωση της φλεγμονής που προκαλεί ο κορονοϊός.

Νέα καταγγελία καταπέλτης για Φιλιππίδη: Της ζήτησε στοματικό σεξ και όταν αρνήθηκε της είπε άντε γ… που θες και ρόλο


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: