Πάλι αναφορές στο λιμάνι του Πειραιά: Η Ευρώπη φρενάρει την κινεζική διείσδυση λόγω του Μπάιντεν

FILE PHOTO: Ταξιδιώτες επιβιβάζονται σε πλοίο στην προβλήτα του λιμανιού του Πειραιά. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Άρθρο με τίτλο «Η Κίνα αντιμετωπίζει εμπόδια στην Ευρώπη καθώς ορισμένες χώρες λαμβάνουν υπ’ όψιν τις πιέσεις των ΗΠΑ», δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Wall Street Journal (Daniel Michaels & Valentina Pop). Στην έντυπη έκδοση φέρει τον τίτλο «Μετριάζεται το ενδιαφέρον της Ευρώπης για επενδύσεις από το Πεκίνο».

Eπισημαίνει ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αποτρέπουν την κινεζική εμπλοκή στην οικονομία τους, εξαιτίας της εντεινόμενης επιθετικής γεωπολιτικής στάσης της Κίνας. Όπως σημειώνεται, οι περισσότερες από τις ακυρωθείσες συμφωνίες αφορούν έργα υποδομών στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας της Κίνας Belt and Road Initiative (BRI), η οποία έχει απογοητεύσει αρκετές συμμετέχουσες χώρες.

Ωστόσο, τονίζεται ότι η μεταστροφή των μικρότερων κυρίως χωρών της Ευρώπης (Ρουμανία, Λιθουανία, Σλοβενία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία και Ελλάδα), έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ, οι μεγάλες χώρες της οποίας συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη διατήρηση των επιχειρηματικών τους δεσμών με την Κίνα.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, υπογραμμίζεται ότι η χώρα εξετάζει εάν θα επιτρέψει στην κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία Cosco την αύξηση του πλειοψηφικού της πακέτου στον λιμένα Πειραιώς.

Ο «ρωσικός παράγοντας» έχει υποβαθμιστεί από την Κίνα, σύμφωνα με τη Ρουμάνα ερευνήτρια Andreea Brinza, αντιπρόεδρο του Ρουμανικού Ινστιτούτου Μελετών Ασίας-Ειρηνικού, δεδομένης της επικυριαρχίας της Μόσχας σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, εξαιτίας της οποίας οι χώρες αυτές ανησυχούν για θέματα στρατηγικής. Οι περισσότερες, δε, εξ αυτών εξαρτώνται από τις εγγυήσεις ασφαλείας που τους παρέχουν οι ΗΠΑ, και συνεπώς επιδιώκουν να δείξουν σεβασμό στις στρατηγικές τους επιλογές (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ), δείχνοντας με ποια πλευρά θα ταχθούν -ΗΠΑ ή Πεκίνο- σε περίπτωση εμπορικών διενέξεων.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι άμεσες επενδύσεις κινεζικών κρατικών -στην πλειοψηφία τους- εταιρειών σε έργα υποδομών στην Ευρώπη εξακολουθούν να πρωτοστατούν -παρά τη μείωση που έχουν υποστεί από το 2016, εξαιτίας νέων ευρωπαϊκών περιοριστικών όρων, αλλά και περιορισμών που επέβαλε η Κίνα στις οικονομικές της εκροές. Σύμφωνα, δε, με ανάλυση της WSJ, σημειώνεται εκρηκτική άνοδος των δημόσιων συμβάσεων στην Ευρώπη που έχουν ανατεθεί σε κινεζικές εταιρείες, το ύψος των οποίων άγγιξε τα 1,91 δις ευρώ, το 2020, συγκριτικά με τα 280 εκ. ευρώ, το 2016.

Τέλος, αναφέρεται ότι η πρωτοβουλία της Κίνας για τη σύσταση της ομάδας 17+1, στην οποία συμμετέχουν 12 ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία) έχει εξοργίσει τους αξιωματούχους των Βρυξελλών, οι οποίοι θεωρούν την κίνηση αυτή ως απόπειρα του Πεκίνου να διαιρέσει την Ένωση και να θέσει τις χώρες της Βαλκανικής στη σφαίρα επιρροής του.

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal, Daniel Michaels & Valentina Pop – China Faces European Obstacles as Some Countries Heed U.S. Pressure

Ο Ερντογάν υπέκυψε: Ο Μακρόν και ο Ταγίπ αναμένεται να συνομιλήσουν την επόμενη εβδομάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: