Ο Ερντογάν υπέκυψε: Ο Μακρόν και ο Ταγίπ αναμένεται να συνομιλήσουν την επόμενη εβδομάδα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. EPA, CHRISTOPHE PETIT TESSON / POOL
Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας L’ Opinion δημοσιεύεται αποκλειστικό άρθρο του Jean-Dominique Merchet, με τίτλο: «Ο Μακρόν και ο Ερντογάν αναμένεται να συνομιλήσουν την επόμενη εβδομάδα».

Σημειώνονται τα εξής:

Η ύφεση, που ξεκίνησε από το τέλος του περασμένου έτους, μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας φαίνεται να επιβεβαιώνεται, παρά τις πολλές διαφορές

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Emmanuel Macron και ο Recep Tayyip Erdogan αναμένεται να συνομιλήσουν τηλεφωνικά ή με τηλεδιάσκεψη, την επόμενη Τρίτη. Θα ήταν ένα νέο σημάδι χαλάρωσης μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας, μετά από μήνες αυξημένων εντάσεων.

Όπως είχε αποκαλύψει η L’ Opinion , ο Πρόεδρος Macron απάντησε θετικά και ιδιοχείρως, στις 10 Ιανουαρίου, σε μια επιστολή του Τούρκου ομολόγου του: «Αγαπητέ Tayyip, ας μιλήσουμε! Στη διάθεσή σας για μια τηλεδιάσκεψη ». Μεταξύ των δύο πρωτευουσών, ξεκίνησε μια «λεκτική εκεχειρία» τον Δεκέμβριο. Η τελευταία ανταλλαγή μεταξύ των Προέδρων Macron και Erdogan χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Αυτή η ύφεση, εάν επιβεβαιωθεί, δεν είναι ακόμα μια συμφιλίωση, τόσες πολλές διαφωνίες παραμένουν στο τραπέζι. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια βελτίωσης. Έτσι, σε διμερή θέματα, φαίνεται δυνατή μια συμφωνία σχετικά με το ζήτημα της «διεθνούς διδασκαλίας ξένων γλωσσών» (Eile) που αντικαθιστά τη «διδασκαλία γλωσσών και του πολιτισμού προέλευσης» (Elco).

Πρόκειται για Τούρκους εκπαιδευτικούς, αποσπασμένους στη Γαλλία για να διδάξουν Τουρκικά. Περίπου 12.000 με 15.000 μαθητές θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα που παραδίδονται από 200 εκπαιδευτικούς.

  • Ο παράγοντας Biden

Συνεχίζεται η συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Έτσι, δύο Γάλλοι μαχητές τζιχαντιστές μεταφέρθηκαν στη Γαλλία από τις τουρκικές αρχές στις 5 και 8 Φεβρουαρίου.

Τα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα (Ανατολική Μεσόγειος, Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο-Καραμπάχ) παραμένουν πολύ περίπλοκα μεταξύ των δύο χωρών, αλλά η πρόσφατη εξέλιξη στην κατάσταση στη Λιβύη, με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, υπό την αιγίδα της Τουρκίας και της Ρωσίας, βοήθησε να βγει η Γαλλία από το παιχνίδι ακόμη περισσότερο.

Η άφιξη του Joe Biden στον Λευκό Οίκο ωθεί παράλληλα τον Recep Tayyip Erdogan σε μια κάποια μετριοπάθεια διεθνώς, καθώς αντιμετωπίζει εσωτερικές δυσκολίες, όπως οι διαμαρτυρίες των φοιτητών και η οικονομική κρίση.

Η τελευταία συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις 17 και 18 Φεβρουαρίου, δεν ήταν συνεπώς το θέατρο συγκρούσεων μεταξύ της Τουρκίας και των άλλων συμμάχων, παρά τις επίμονες εντάσεις γύρω από την απόκτηση των ρωσικών πυραύλων. S-400 από την Άγκυρα ή τον αγώνα ενάντια στο κουρδικό PKK στο βόρειο Ιράκ.

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα της εφημερίδας L’ Opinion 

Μιχάλης Ιγνατίου σε Omega TV: Βαθαίνει το χάσμα ΗΠΑ-Τουρκίας, όλο και πιο κοντά νέες κυρώσεις

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: