Λευκός Οίκος: Ιδού τι συζήτησαν ο Σάλιβαν με τον Ιμπραϊμ Καλίν, αντ’ αυτού του Ταγίπ Ερντογάν

FILE PHOTO: Ο Λευκός Οϊκος, το βράδυ… EPA, MICHAEL REYNOLDS




Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας (NSC) Τζέικ Σάλιβαν μίλησε τηλεφωνικά σήμερα Τρίτη με τον Ιμπραήμ Καλίν, Εκπρόσωπο και ανώτερο σύμβουλο του Προέδρου της Τουρκίας.

Τα παραπάνω αναφέρει η εκπρόσωπος του NSC, Emily Horne σχετικά με την συνομιλία του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Jake Sullivan με τον Ibrahim Kalin, εκπρόσωπο  του Προέδρου της Τουρκίας.

Την συνομιλία ανακοίνωσε πρώτη η τουρκική κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Ο κ. Sullivan υπογράμμισε την επιθυμία της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να οικοδομήσει εποικοδομητικούς δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, να επεκτείνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες (μεταξύ των δύο χωρών).

Εξέφρασε την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να ενισχύσει τη διατλαντική ασφάλεια μέσω του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας ανησυχία ότι η απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 υπονομεύει τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας.

Ο κ. Sullivan χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και εξέφρασε την υποστήριξή του για τα σχέδια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Γκουτέρες για επανάληψη των συνομιλιών για την Κύπρο.

Υπογράμμισε την ευρεία δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν να υποστηρίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου.

Συμφώνησαν να συνεργαστούν σε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η πανδημία COVID-19 και η αλλαγή του κλίματος, και να διαβουλεύονται στενά για περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Σημειώνουμε ότι στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στις αθλιότητες της Τουρκίας στο Κουρδιστάν, στη Συρία, στη Λιβύη και στην Αρμενία. Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος δεν αναφέρεται επίσης στη “στρατηγική σύμμαχο” Τουρκία ούτε σε “στρατηγική συμμαχία” όπως τις προηγούμενες φορές.

Σύμφωνα με τον συνάδελφο Αποστόλη Ζουπανιώτη:

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κανείς διαβάζοντας την δήλωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Έμιλυ Χόρν, για την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, με τον επικεφαλής των συμβούλων και εκπρόσωπο του προέδρου Ταγίπ Ταγιπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ήταν η απουσία και της παραμικρής αναφοράς σε στρατηγική συμμαχία ΗΠΑ – Τουρκίας.

Μάλιστα η πρώτη αυτή επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την πρώτη αμερικανοτουρκική επαφή της προεδρίας Μπάιντεν, αποφεύγει ακόμη και να χαρακτηρίσει την Τουρκία – όπως συνηθίζονταν – στρατηγικό εταίρο και μάλιστα πολύτιμο.

Η δήλωση της εκπροσώπου του Συμβουλίου Ασφαλείας εστιάζεται σε προβλήματα που υπάρχουν στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με αιχμή του S-400, αλλά και τους δημοκρατικούς και το κράτος δικαίου, που υποφέρουν στην Τουρκία.

Αν η δήλωση του Λευκού Οίκου συνδυαστεί με τα όσα δήλωσε καταθέτοντας στη γερουσία ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, βλέπουμε να διαμορφώνεται μία διαφορετική αντιμετώπιση της Τουρκίας από την Ουάσιγκτον.

Να υπενθυμίσουμε ότι απαντώντας σε ερωτήσεις γερουσιαστών, ο Άντονι Μπλίνκεν είχε αποκαλέσει την Τουρκία «ούτω καλούμενο στρατηγικό εταίρο» που «είναι κατ’ ακρίβεια ευθυγραμμισμένος με τον μεγαλύτερο στρατηγικό μας ανταγωνιστή».

«Σε τελική ανάλυση η Τουρκία είναι μία σύμμαχος η οποία τοποθετείται εν πολλοίς με τρόπο που δεν αρμόζει σε σύμμαχο. Αυτό αποτελεί μία πολλή ουσιαστική πρόκληση για μας κι είμαστε ξεκάθαροι γι’ αυτό».

Και έτσι, και αλλιώς ο Λευκός Οίκος με την Τουρκία: Ελλάδα, Κύπρος στο μενού των συζητήσεων…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: