Και έτσι, και αλλιώς ο Λευκός Οίκος με την Τουρκία: Ελλάδα, Κύπρος στο μενού των συζητήσεων…

Ο Λευκός Οίκος χιονισμένος… EPA, AL DRAGO / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Απαιτείται, κανείς, να μελετά κάθε κίνηση της Τουρκίας. Και το παραμικρό μικρό βήμα των αξιωματούχων της κατοχικής δύναμης. Ο Ταγίπ Ερντογάν και οι υποτακτικοί του είναι ασταμάτητοι, διότι βρίσκουν και κάνουν.

Δεν βλέπετε τους Γερμανούς; Έχουν ξεσκιστεί στην κυριολεξία -και να με συγχωρείτε για τη λέξη του χρησιμοποίησα- εκμεταλλευόμενοι τις διερευνητικές επαφές, για να βοηθήσουν το αυταρχικό καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σύμφωνα με το προπαγανδιστικό πρακτορείο των Τούρκων, το Αναντολού, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν συνομίλησε την Τρίτη με τον Ιμπραϊμ Καλίν, το νούμερο ένα τσιράκι του Ερντογάν. Και μίλησαν για όλα.

  • Αρκετές ώρες μετά, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συνομιλία των δύο ανδρών. Με μία πρώτη ματιά, είναι μία περίεργη ανακοίνωση με ήξεις-αφίξεις, αν και άλλοι συνάδελφοι βλέπουν πολλά θετικά στοιχεία.
  • Ιδιαίτερα την απουσία αναφορών στη “στρατηγική συνεργασία” της υπερδύναμης και της κατοχικής δύναμης.
  • Αυτό είναι ένα γεγονός. Απ’ ότι τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Τόνι Μπλίνκεν η Τουρκία δεν είναι “στρατηγικός εταίρος”. Αυτό εννοούσε απαντώντας στην ερώτηση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Περίμενα ότι θα υπήρχε κάποια στιγμή μία επαφή σε αυτό το επίπεδο, επειδή πριν συνομιλήσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, θα πρέπει να προηγηθούν άλλες συνεννοήσεις.

Πρέπει να γνωρίζουν οι Αμερικάνοι τις πραγματικές σκέψεις του Ερντογάν, διότι οι άνθρωποι του κ. Μπάιντεν φαίνεται ότι αποφάσισαν να μην εισέλθει σε παζάρια με τους Τούρκους. Αλλά, θεωρητικά μιλώντας, η επαφή έγινε γρήγορα και οπωσδήποτε πραγματοποιήθηκε πριν συνομιλήσει κάποιος ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος με την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Θα γίνει και αυτό σίγουρα, αλλά θα έπρεπε να προηγηθούν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κύπρου για πολλούς λόγους. Και υποψιάζομαιπως ευθύνεται η Αμάντα Σλόατ. Η εν λόγω κυρία μας απέδειξε πολλές φορές ότι αγαπά την Τουρκία.

Ξέρετε τι με φοβίζει; Ότι όταν οριστεί η Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, που οργανώνουν οι Βρετανοί με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και τους Τούρκους, ο Αμερικανός πρόεδρος θα τηλεφωνήσει σε όλους τους πρωταγωνιστές… Και στον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ; θα ρωτήσετε…

Αν συμβεί αυτό, θα είναι μία μεγάλη, πολύ μεγάλη απογοήτευση. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η λογική στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Και τόσο, ο πρόεδρος Μπάιντεν, και ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είναι πολύ λογικοί άνθρωποι.

Οι Τούρκοι δεν είναι εύκολοι αντίπαλοι. Διότι έχουν απέναντι τους ηγέτες -εννοώ τους Ευρωπαίους- χωρίς σπονδυλική στήλη. Πως τα κατάφεραν ήδη να τους «τουμπάρουν» (τους εταίρους μας στην Ε.Ε.), είναι από τα απίστευτα της διεθνούς εξωτερικής πολιτικής.

  • Βεβαίως, ευθύνη έχουμε και εμείς, η Ελλάδα και η Κύπρος. Εισερχόμενοι στις διερευνητικές επαφές με την κατοχική δύναμη και συμμετέχοντας στην Πενταμερή που κάλεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, αποενοχοποιούμε την Τουρκία. Διαβάστε την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Σαφής αναφορά και στις διερευνητικές και στην Πενταμερή (ΕΔΩ).

Ξεκάθαρα πράγματα. Θα έπρεπε, η Τουρκία να δώσει κάποια δείγματα πως θα πολιτευθεί απ’ εδώ και πέρα. Διότι ποιος εγγυάται πως αν δεν πάνε καλά τα πράγματα με τις διερευνητικές και το Κυπριακό, δεν θα βγάλει το στόλο της, τα ερευνητικά και τα γεωτρύπανα στο Καστελόριζο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι ενοχλητικό ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι χορεύουν μόλις παίξει ο τουρκικός ζουρνάς. Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν μπορούν να περιμένουν καμία βοήθεια από τις Βρυξέλλες. Αντίθετα στην πορεία θα δεχθούν άγριες πιέσεις. Ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Κύπρου, που έχει να αντιμετωπίσει και το μείζον θέμα της διαφθοράς.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, εντοπίσαμε συμπεριφορές όπως αυτές πριν από την επιχείρηση προπαγάνδας υπέρ του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν, το 2004. Επανεμφανίστηκαν όλα τα «ορφανά» και υλοποιούν σχέδιο εναντίον της Κύπρου. Μας βρίζουν, μας λοιδορούν, αλλά μόλις λάβουν την επιστολή των δικηγόρων τρέχουν σαν …εκατοστάρηδες και σβήνουν τις αθλιότητές τους. Παλικάρια της φακής.

Πρέπει να έχουμε τα ματιά μας ανοικτά και να αναλύουμε ορθά τα γεγονότα.

Όλα, μα όλα τα κείμενα των πιο φημισμένων αναλυτών, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: ότι η Τουρκία δεν έχει τύχη με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Την ίδια στιγμή, εγώ δεν μπορώ να ξεχάσω ότι η Αμάντα Σλόατ, είναι μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Αυτή η κυρία είναι «άξια» να δικαιολογήσει και την αγορά των S-400, ακόμα και τη σχέση του Ερντογάν με τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μπορεί να είναι αυτή η κυρία ο “Δούρειος Ίππος” της Τουρκίας στο Λευκό Οίκο; Ελπίζω να έχουν γνώση οι …”φύλακες”!

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνομιλία του κ. Σάλιβαν με τον κολαούζο του Ερντογάν δεν μου άρεσε. Μπορούσαν καλύτερα και περισσότερα. Ελπίζω ότι ο Λευκός Οίκος του Τζο Μπάιντεν θα σεβαστεί τους αμερικανικούς νόμους και θα βάλει στη θέση της την Τουρκία… Στην ανακοίνωση ΔΕΝ γίνεται αναφορά στη Συρία, στη Λιβύη, στην Αρμενία και στους Κούρδους. Και κάνει ειδική αναφορά στην Πενταμερή για το Κυπριακό και στις διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας. Για να μην είμαι άδικος, είναι πολλοί οι φίλοι της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσιγκτον. Και ελάχιστοι οι φίλοι της Τουρκίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο (δημοσιογραφικός) επίλογος της τραγωδίας των Ίμίων: Τα ψέματα των πολιτικών και η μόνη αλήθεια…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: