Κούραση, ανυπακοή και μεταλλάξεις: Πιο κοντά ο εφιάλτης της ολικής καραντίνας ή τρίτο κύμα – κόλαση το Πάσχα

Πολίτες κάθε ηλικίας περπατούν στην παραλία του Φλοίσβου τη δεύτερη μέρα των νέων περιοριστικών μέτρων στην Αθήνα, Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Η φτωχή απόδοση των έως τώρα μέτρων και η ανυπακοή που επέδειξαν οι πολίτες κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του αυστηρότερου λοκντάουν στις “κόκκινες” περιοχές, προβληματίζουν τους ειδικούς που απευθύνουν προειδοποιήσεις απελπισίας για τρίτο κύμα με κορύφωση το Πάσχα, την ίδια ώρα που οι εικόνες από το γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία έρχονται να θέσουν εν αμφιβόλω το παράδειγμα της Πολιτείας έναντι της γενικότερης κόπωσης της κοινωνίας.

Από το πρωί του Σαββάτου  καταγράφηκαν θλιβερές εικόνες συνωστισμού σε παραλίες, λαϊκές αγορές και κυρίως στα σούπερ μάρκετ. Σήμερα Κυριακή ο συνωστισμός είναι εφιαλτικός στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.

Με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο να επιμένει,  η κυβέρνηση και οι ειδικοί επιχειρούν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια αυστηροποίησης των μέτρων περιορισμού του κορωναϊού, προκειμένου να μην φτάσουν εκ νέου σε «οριζόντια καραντίνα».

  Στα ύψη παραβιάσεις και πρόστιμα

Ενδεικτικό της ανυπακοής των πολιτών είναι το γεγονός ότι αυξάνονται θεαματικά τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε παραβάτες των μέτρων.

Σε 17 συλλήψεις και την βεβαίωση 2.168 παραβάσεων προχώρησε η ΕΛΑΣ, σε όλη τη χώρα, χθες, Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, όπου εφαρμόστηκαν για πρώτη ημέρα και τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωναϊού στις «κόκκινες» περιοχές.

Σημειώνεται, ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 72.968 έλεγχοι, από τους οποίους οι 5.891 στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, σε χαρτοπαικτική λέσχη στο Νέο Κόσμο εντοπίστηκαν 31 άτομα, ενώ συνελήφθη ο υπεύθυνος και του επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000, καθώς και 300 ευρώ στους υπόλοιπους.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν 11 άτομα σε συγκέντρωση σε σπίτι στον Πειραιά, ενώ συνελήφθη ο ιδιοκτήτης. Επίσης, του επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ, καθώς και 300 ευρώ στους συμμετέχοντες.

Οσον αφορά τις παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης ανήλθαν σε 1.683, εκ των οποίων οι περισσότερες (613) βεβαιώθηκαν στην Αττική, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα των 300 ευρώ.

Ταυτόχρονα, βεβαιώθηκαν 389 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας. Οι περισσότερες (71) σημειώθηκαν στην περιοχή της Αττικής.

Τρίτο κύμα κοντά στο Πάσχα;

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και η στάση των πολιτών προκαλούν τεράστια ανησυχία στους ειδικούς. Χαρακτηριστικές είναι οι σημερινές δηλώσεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ,  Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος προειδοποίησε ότι εάν δεν ληφθούν επιπλέον αυστηρά μέτρα, οδηγούμαστε σε ένα τρίτο κύμα που θα “πλημμυρίσει” τις εντατικές από τα τέλη Μαρτίου ενώ η κορύφωσή του θα σημειωθεί γύρω στο Πάσχα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε ότι «η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα”.

“Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα».

Ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε την εκτίμηση ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί μείωση των κρουσμάτων και η πανδημία θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι γύρω στις 17 Φεβρουαρίου με μια κλίση που θα είναι αξιοσημείωτη και τότε θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ο καθηγητής ανέφερε την  αύξηση της τηλεργασίας στο 70%, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα από τη μεριά των ενηλίκων επισημαίνοντας ότι όσο «κρατιόμαστε σε χαμηλό βαθμό διασποράς, τα δημοτικά σχολεία μπορούν να λειτουργούν».

Σημειώνεται ότι αύριο ανοίγουν τα σχολεία με ειδικές ρυθμίσεις στις κόκκινες περιοχές, ενώ κλειστά θα είναι απόψε από τις 17:00 μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα και μανάβικα. Ανοιχτά θα είναι μόνο φαρμακεία, βενζινάδικα και περίπτερα.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/skai.gr
Aθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Κοντά στην …”κόλαση” πάλι η Ελλάδα: Η ανυπακοή ξεπέρασε όλα τα όρια, ορατή η απόλυτη καραντίνα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: