Κοντά στην …”κόλαση” πάλι η Ελλάδα: Η ανυπακοή ξεπέρασε όλα τα όρια, ορατή η απόλυτη καραντίνα…

Πολίτες εικονίζονται λίγο πριν την έναρξη των νέων περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία των πολιτών, στο κέντρο της Αθήνας, το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Η Ελλάδα “φλερτάρει” με την ολική και απόλυτη καραντίνα, καθώς παρατηρείται μία άρνηση των πολιτών να ακολουθήσουν τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση. Το τραπέζι ενός βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στον πρωθυπουργό κατά την περιοδεία του στην Ικαρία, δημιούργησε πολλά προβλήματα και απογοήτευσε τους πολίτες.

Δικαιολογημένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η φωτογραφία που κάνει το γύρο του διαδικτύου μέσω των social media που δείχνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γευματίζει, μαζί με συνεργάτες του, στη βεράντα σπιτιού, κατά τη χθεσινή επίσκεψή τους στους Φούρνους Ικαρίας.

Πάντως, από το πρωί του Σαββάτου καταγράφηκαν θλιβερές εικόνες συνωστισμού σε παραλίες, λαϊκές αγορές και κυρίως στα σούπερ μάρκετ.

Με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο να επιμένει, η κυβέρνηση και οι ειδικοί επιχειρούν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια αυστηροποίησης των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού, προκειμένου να μην φτάσουν εκ νέου σε «οριζόντια καραντίνα».

Και μπορεί τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν από το Σάββατο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού να αποτελούν, κατά τους επιστήμονες, τελευταία ευκαιρία προκειμένου να αποφευχθεί ένα καθολικό lockdown, ωστόσο από χθες το πρωί καταγράφηκαν εικόνες συνωστισμού σε παραλίες, λαϊκές αγορές και κυρίως στα σούπερ μάρκετ.

Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξουν νέα, ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Από το Σάββατο τέθηκαν σε εφαρμογή νέα περιοριστικά μέτρα για μια σειρά από περιοχές της χώρας ανάμεσά τους οι περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Οι παραπάνω περιοχές εντάσσονται στο επίπεδο Β- Αυξημένου Κινδύνου, στο «κόκκινο» δηλαδή , ωστόσο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

  • Κάθε Σάββατο και Κυριακή επιτρέπεται η μετακίνηση μέχρι τις 6 το απόγευμα.
    Αναστέλλεται η λειτουργία των Λυκείων
    Το λιανεμπόριο και οι δραστηριότητες που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει θα λειτουργούν πλέον με τη μέθοδο του click away.
    Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
    Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Πάντως, λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού, οι καταναλωτές σχημάτισαν ουρές έξω από τα σούπερ μάρκετ, τα οποία ήταν ανοιχτά έως τις 17:00 εξαιτίας της απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη υπήρχε κόσμος που περίμενε έως και 30 λεπτά στην ουρά για να εξυπηρετηθεί. Επιπλέον, δεν ήταν λίγοι οι Αθηναίοι που ακόμα και λίγα λεπτά πριν από την απαγόρευση βρίσκονταν σε παραλίες του λακανοπεδίου.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.113 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 163.213, εκ των οποίων 51,9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6.024 (3,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 51.830 (62,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένα νοσηλεύονται 249 άτομα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. Εκ των διασωληνωμένων 185 (74,3%) είναι άνδρες. To 86,3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας 1.161 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 29 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.951 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.498 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σημειώνουμε ότι: Τα ισχύοντα μέτρα θεωρούνται από κυβέρνηση και ειδικούς η τελευταία ευκαιρία για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πριν από την επιβολή καθολικού lockdown. Η επιτροπή κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Παρασκευής ισορρόπησε μεταξύ της ανάγκης αυστηρότερων μέτρων και της λειτουργίας της οικονομίας. Ετσι μεταξύ άλλων αποφασίστηκε για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκiδική:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 5:00 τα Σαββατοκύριακα
    Το κλείσιμο των καταστημάτων και των κομμωτηρίων τα Σαββατοκύριακα με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα
    Λειτουργία του λιανεμπορίου μόνο με click away
    Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο OPEN TV ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέα μέτρα στην Αττική ενώ τόνισε ότι ανά πάσα στιγμή υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε και άλλα μέτρα, όχι μόνο για την Αττική, αλλά για όλη τη χώρα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναθεώρηση των μέτρων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δέσποινας Βλεπάκη για το OPEN TV, εκτός από την αλλαγή στο take away, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να γίνουν κι άλλες αλλαγές στα μέτρα του lockdown μέσα στις επόμενες ημέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελική εισήγηση των λοιμωξιολόγων για τα μέτρα της Παρασκευής έγινε έπειτα από έντονες διαφωνίες, ενώ 10 επιστήμονες ζητούσαν να επιβληθεί ολικό lockdown στην Αττική. Δηλαδή οι 10 από τους 37 επιστήμονες ζητούσαν να κλείσουν τα πάντα στην πρωτεύουσα για δύο εβδομάδες, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, πολλοί είναι οι επιστήμονες που ζητούν άμεσα και νέα μέτρα για την Αττική, καθώς οι μεταλλάξεις μπορούν να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα. Σημειώνεται ότι στην διάσκεψη της Παρασκευής τέθηκε για ακόμα μία φορά το θέμα το σχολείων το οποίο διχάζει την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι με βάση τα νέα στοιχεία τα τελευταία 24ωρα αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και δεν είναι καθόλου απίθανο την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει νέα συζήτηση για τα σχολεία.

  • Κοντοζαμάνης: Δεν είμαστε στο τρίτο κύμα αλλά επεξεργαζόμαστε και είμαστε σε ετοιμότητα για τα πιο απαισιόδοξα σενάρια

«Σίγουρα δεν είμαστε στο τρίτο κύμα. Αν είμαστε στα πρόθυρα θα το ξέρουμε τις επόμενες ημέρες ανάλογα με τα στοιχεία τα οποία θα προκύψουν και θα επεξεργαστούμε» τόνισε κατά την αποψινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου ειδήσεων.

Όπως τόνισε, «έχουμε επεξεργαστεί ακόμη και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια για να είμαστε έτοιμοι» και προσέθεσε ότι η προσπάθεια που έχει γίνει για να στηριχτεί το εθνικό σύστημα υγείας, αφορά πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς ήδη έχουν δρομολογηθεί 7500 προσλήψεις.

Όπως είπε, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σήμερα σε προκήρυξη 918 επιπλέον θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού.

Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι το προσεχές διάστημα θα λειτουργήσουν άλλα 200 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, για τα οποία το προσωπικό έχει ήδη προσληφθεί και εκπαιδευτεί.

Επίσης αποκάλυψε ότι ενόψει ενός ενδεχόμενο τρίτου κύματος της πανδημίας, έχει συσταθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα ελέγχουν τα δεδομένα στις περιοχές της χώρας όπου η πανδημία φαίνεται πως ξεφεύγει, ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα πριν η κατάσταση επιδεινωθεί περισσότερο.

  • Στα 236 έφτασαν τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στη χώρα μας. Από αυτά 4 αφορούν τη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Στα 236 έφτασαν τα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας, από τα οποία 4 αφορούν τη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Τα νεότερα δεδομένα προκύπτουν και μετά τη γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 19-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης.

Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 7 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από αυτά, 4 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και 3 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).

Συγκεκριμένα, το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε 3 νοσοκομειακά δείγματα και σε 1 δείγμα από την κοινότητα.

Σε ό,τι αφορά το στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa) ανιχνεύθηκε σε 3 δείγματα από την κοινότητα.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 232 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και 4 δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

  • Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Η κατανομή των κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

79 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

81 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

98 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

39 κρούσματα στην Π.Ε Δυτικής Αττικής

143 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

51 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών

72 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

2 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων

106 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε.Αργολίδας

2 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

78 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε .Δράμας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

52 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

6 κρούσματα στην Π.Ε Θήρας

7 κρούσματα στην Π.Ε Ιωαννίνων

5 κρούσματα στην Π.Ε.Καβάλας

3 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε Καρπάθου

1 κρούσμα στην Π.Ε Κερκύρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

15 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

3 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε Λευκάδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε.Μυκόνου

2 κρούσματα στην Π.Ε Νάξου

7 κρούσματα στην Π.Ε.Ξάνθης

2 κρούσματα στην Π.Ε.Πέλλας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

14 κρούσματα στην Π.Ε Ρεθύμνου

4 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

1 κρούσμα στην Π.Ε.Σάμου

9 κρούσματα στην Π.Ε Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε Σποράδων

3 κρούσματα στην Π.Ε Τρικάλων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

2 κρούσματα στην Π.Ε Φλώρινας

15 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

3 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων

Τέλος, 34 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση

  • Γεωργιάδης για λειτουργία του take away: Η δυνατότητα να βλέπεις ότι κάτι είναι λάθος και να το διορθώνεις δεν είναι αδυναμία αλλά δύναμη

«Η δυνατότητα να βλέπεις ότι κάτι είναι λάθος και να το διορθώνεις όσο πιο γρήγορα γίνεται δεν είναι αδυναμία αλλά δύναμη. Αδυναμία είναι η επιμονή στο λάθος για λόγους επικοινωνίας. Εμείς κάναμε λάθος και το διορθώσαμε πριν γίνει ζημιά. Αφήστε τώρα τους γνωστούς να γκρινιάζουν».

Αυτό απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, απαντώντας σε σχόλια χρηστών σχετικά με τις ανακοινώσεις του υπουργείου για το take away.

Ο κ. Γεωργιάδης, λίγο νωρίτερα είχε γράψει: «Συγγνώμη για την αναστάτωση αλλά αυτό το μέτρο που αποφασίστηκε χθες υπό τις προτάσεις της επιτροπής δεν μπορούσε πρακτικά να υλοποιηθεί. Ασφαλώς πρέπει να τηρούνται από όλους όμως τα υγειονομικά μέτρα».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρει η τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αίρεται η απαγόρευση για το take away: «H Kυβέρνηση αξιολόγησε ότι το μέτρο της προσωρινής αναστολής του “take away” θα δημιουργήσει μεγαλύτερη σύγχυση και θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Ως εκ τούτου, ανακοινώνουμε ότι το “take away” θα λειτουργεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και τα Σαββατοκύριακα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα».

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από τη Δευτέρα

Τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, Παρασκευή, έφεραν νέα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων σε αρκετές περιοχές της επικράτειας. Από την ερχόμενη Δευτέρα, εξακολουθεί μεν να ισχύει η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών δομών για τις περιοχές που δεν έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Ωστόσο, για τους δήμους και τις περιφερειακές ενότητες που είναι επιβαρυμένες, δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο. Οι περιοχές αυτές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, σε κάθε μία από τις οποίες τα σχολεία θα λειτουργήσουν διαφορετικά.

Αναλυτικότερα, από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου θα ισχύσουν τα εξής για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων:

– Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων

1. Δημοτική Ενότητα Πατρέων

2. Δημοτική Ενότητα Χαλκιδέων

3. Δημοτική Ενότητα Αγίου Νικολάου της ΠΕ Λασιθίου

– Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία και δημοτικά. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια.

1. Δημοτική Ενότητα Θήρας

2. Δημοτική Ενότητα Μυκόνου

– Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για λύκεια (και γυμνάσια με λυκειακές τάξεις)

1. Περιφέρεια Αττικής

2. ΠΕ Θεσσαλονίκης

3. ΠΕ Χαλκιδικής

4. ΠΕ Λέσβου

5. Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης της ΠΕ Ηλείας

6. Δήμος Ζακύνθου

7. Δήμος Τεμπών της ΠΕ Λάρισας

8. Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της ΠΕ Πιερίας

9. Δήμος Ρεθύμνης της ΠΕ Κρήτης

10. Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων της ΠΕ Ευβοίας

11. Δήμος Τανάγρας

12. Δήμος Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης

13. Δήμος Θηβαίων

14. Δήμος Σπάρτης

Επιπλέον, δια ζώσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων.

Λοιπές εκπαιδευτικές δομές, όπως τα πανεπιστήμια, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως λειτουργία.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΘΝΟΣ

Βγήκε από το νοσοκομείο ο Φιλιππίδης: Συγκλονίζουν οι αφηγήσεις των ηθοποιών που δέχθηκαν τις επιθέσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: