Η «Μήδεια» μετακόμισε στη Βουλή: Καυγάδες για τα προβλήματα της επόμενης μέρας

Η Βουλή στο στόχαστρο της «Μήδειας». Πηγή HELLAS JOURNAL




Η κακοκαιρία «Μήδεια» έφυγε. Πίσω της όμως, άφησε πληθώρα προβλημάτων, πολλές ευθύνες, αλλά και έντονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή για τον αποκλεισμό χιλιάδων οικογενειών και τις διακοπές ρεύματος και νερού.

Αντιπαράθεση και αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ

Την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για τα οπτικοακουαστικά ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας με παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο αντιμετώπισης της κακοκαιρίας, σημειώνοντας ότι «ο μέσος πολίτης έχει αρχίσει να βιώνει την αδυναμία του κράτους να τον προστατεύσει στοιχειωδώς από τις δυσκολίες που περνά, έχει αρχίσει να σας παίρνει χαμπάρι».

Είπε ότι ενώ «το περιβόητο επιτελικό κράτος έχει θαφτεί μέσα στο χιόνι και ενώ έχει παραλύσει η κρατική μηχανή και ενώ χιλιάδες νοικοκυριά, σχεδόν η μισή Αττική βρέθηκε από τα ξημερώματα της Τρίτης χωρίς ρεύμα και πολλά νοικοκυριά και χωρίς νερό και θέρμανση», η εικόνα που δίνεται σήμερα είναι ότι η μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι «μην τυχόν και δεν προλάβει να ψηφίσει τις αυξήσεις στους μισθούς της διοίκησης της ΕΡΤ και το νέο δώρο προς τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι αξιοποιεί την πανδημία και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες τώρα, «όπου αγνοείτε τι συμβαίνει στην κοινωνία», για να ψηφίσει «στα κρυφά» «αμοιβές για τα golden boys και δώρα στους καναλάρχες, μπας και σωθείτε».

Την κατηγόρησε επίσης ότι δεν δέχεται καν να τεθεί σε ψηφοφορία η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ «ώστε από δω και πέρα να υπάρχει η δυνατότητα μιας συναινετικής εκλογής διοίκησης ώστε η δημόσια τηλεόραση να είναι δημόσια και όαση πλουραλισμού».

Κατόπιν αυτών, είπε, «εμείς δεν κρίνουμε ότι έχει κανένα μα κανένα νόημα να παραμείνουμε σε αυτή τη διαδικασία στη Βουλή».

«Σας καταγγέλλουμε κ. Λιβάνιε, και κυρίως τον κ. Μητσοτάκη που τα ενορχηστρώνει όλα αυτά, και θα αποχωρήσουμε από τη διαδικασία ψήφισης», είπε, προαναγγέλλοντας ότι στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής θα εξηγήσει ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

«Η Βουλή δεν μπορεί να μπει ούτε στον πάγο ούτε στην καραντίνα, στη Βουλή θα υπάρχει αντίλογος, δημοκρατία και θα σέβεστε τη διαφορετική άποψη», τόνισε.

ΚΙΝΑΛ: Στα λόγια η κυβέρνηση ήταν πανέτοιμη, στην πράξη χρεωκόπησε

«Επί δύο μέρες η κυβέρνηση παρακολουθούσε τα προβλήματα, χωρίς ουσιαστικά να παρεμβαίνει. Στα λόγια η κυβέρνηση ήταν πανέτοιμη, στην πράξη, όμως, χρεωκόπησε», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος.

Στην ανακοίνωση το ΚΙΝ.ΑΛ. επικρίνει έντονα και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας αναφέροντας πως «στάθηκε για μια ακόμη φορά αδύναμη και ανίκανη να προστατεύσει τους πολίτες»».

Το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει πως «ομολογήσαν έτσι την πλήρη απουσία προγραμματισμού, σχεδίου, ικανότητας αντίδρασης μπροστά στις δυσκολίες. Ομολόγησαν την τραγική αποτυχία τους» και προσθέτει πως οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες είναι «πρωταθλητές στα λόγια, τελευταίοι στη δυνατότητα να εγγυηθούν την προστασία των πολιτών. Ένα επιτελικό κράτος-μαϊμού».

Επικρίνει αυστηρά τους κυβερνητικούς χειρισμούς σημειώνοντας πως «έκλεισαν την Εθνική Οδό και νόμισαν ότι έκαναν το καθήκον τους. 250.000 νοικοκυριά έμεναν χωρίς ρεύμα, κάποιες περιοχές μάλιστα για 36 ώρες (!) και πολλές χιλιάδες σπίτια χωρίς νερό για 12 ώρες

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΙΝ.ΑΛ. «μόνο στις 8 το βράδυ της δεύτερης ημέρας θυμήθηκαν να κηρύξουν περιοχές σε έκτακτη ανάγκη και να ζητήσουν τη βοήθεια του στρατού για να ανοίξει δρόμους και να μαζέψει δένδρα. Πράγμα που έπρεπε να γίνει από την πρώτη ημέρα, αφού γνώριζαν την αδυναμία και την ανεπάρκεια των μηχανισμών τους».

Το Κίνημα Αλλαγής συγχαίρει το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ για την υπεράνθρωπη προσπάθειά του, ωστόσο επισημαίνει την ανεπάρκεια, όλα τα τελευταία χρόνια, του εκσυγχρονισμού και της συντήρησης των δικτύων του.

ΚΚΕ: Την ευθύνη για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση φέρουν ακέραια οι θιασώτες της απελευθέρωσης της Ενέργειας

«Το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες παραμένουν για 24ωρα χωρίς ρεύμα δεν οφείλεται σε «ατυχήματα»,

απότοκα του «ακραίου καιρού» ή της έλλειψης συντονισμού.

Η τραγική υποστελέχωση του ΔΔΕΔΗΕ, οι εργολαβίες ως κεντρικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των βλαβών, οι περικοπές στη συντήρηση, που οδηγούν σε εκρήξεις στα σημεία διανομής είναι συνειδητά εγκλήματα κατά του λαού, για τα οποία οι θιασώτες της απελευθέρωσης της ενέργειας της ΕΕ φέρουν ακέραια την ευθύνη, αφού την υλοποίησαν βήμα – βήμα όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, ενώ συνυπεύθυνες για τις τεράστιες ελλείψεις είναι και οι Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

«Μπορεί σήμερα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ να σφυρίζουν αδιάφορα, αλλά ο νόμος του 2011 για την ενέργεια και ο κώδικας διαχείρισης του δικτύου το 2016, η ιδιωτικοποιημένη λειτουργία της διανομής ενέργειας ασχέτως ιδιοκτήτη, οδηγούν σε πανάκριβο ρεύμα για το λαό, αντιμετωπίζουν την ασφάλειά του ως «κόστος» και παράλληλα μοιράζουν δεκάδες δισ. ευρώ επιχορηγήσεων σε νέες, πανάκριβες και άχρηστες επενδύσεις σε ΑΠΕ πάνω στα βουνά» προσθέτει το ΚΚΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του τονίζοντας:

«Η κυβέρνηση χωρίς καθυστέρηση να λύσει τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση και να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να μην δημιουργηθούν νέες διακοπές ρεύματος και νερού».

Ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, έως το μεσημέρι της Τετάρτης είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε 30.000 νοικοκυριά στην Αττική, ενώ παραμένουν χωρίς ρεύμα ακόμη 40.000 σπίτια σε τμήμα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.

Στις ίδιες περιοχές, εκτενή είναι τα προβλήματα και στους δρόμους, καθώς οι κοπές δέντρων δυσχεραίνουν το έργο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ προβλήματα από πτώσεις κορμών εντοπίζονται και στην Κηφισιά, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και συνολικά στα βόρεια προάστια.

Σχετικά με το ζήτημα της κοπής των δέντρων σε συνάρτηση με τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ο Υπ, Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδης μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως πρόκειται για «μεγάλη συζήτηση, η οποία αφορά και την υπογειοποίηση του δικτύου».

Πινγκ-πονγκ οι ευθύνες: Ποιος κόβει τα κλαδιά;

«Τα κλαδιά πρέπει να κόβονται. Δήμοι πυκνοκατοικημένοι που έχουν πολλά δέντρα, προφανώς πρέπει να φροντίσουν. Εν προκειμένω δεν υπήρχε κανένα θέμα σύγκρουσης αρμοδιοτήτων, αλλά μπορώ να σας πω ότι υπήρξε συνεργασία», ξεκαθάρισε και εξήγησε πως την κρίση συντονίζει η Πολιτική Προστασία. Το υπουργείο Εσωτερικών, από την άλλη, είναι αυτό που θα στηρίξει στην αποκατάσταση των ζημιών.

«Με δεδομένη την κακοκαιρία και το πρόβλημα, αντιμετωπίστηκε στο καλύτερο δυνατό», σημείωσε.

Ειδικά για το θέμα των κλαδιών, για το κόψιμο των οποίων έχει αρχίσει «παιχνίδι ευθυνών», είπε πως «αρμοδιότητα έχουν οι ΟΤΑ, βεβαίως οι ΟΤΑ πρέπει να συνεννοηθούν με το δασαρχείο. Τώρα, αν δύο υπηρεσίες δεν μπορούν να συνεννοηθούν, είναι άλλο θέμα».

Με γεννήτριες επανήλθε η υδροδότηση

Την εικόνα των προβλημάτων συμπλήρωσε και η έλλειψη υδροδότησης σε πολλές περιοχές, συνέπεια και αυτή των διακοπών στην ηλεκτροδότηση.

Ετσι, και κατόπιν εορτής, η ΕΥΔΑΠ προσπάθησε με δικά της ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη (γεννήτριες) να λειτουργήσει τα αντλιοστάσια σε περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αττικής όπου υπάρχει διακοπή νερού, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας, Χάρης Σαχίνης.

Πρόκειται για περιοχές που τα αντλιοστάσια βρίσκονται σε υψηλά σημεία όπως η Πετρούπολη όπου το πρόβλημα που υπήρχε ήδη αποκαταστάθηκε, το Ψυχικό, τα Γλυκά Νερά, η Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη η Αγία Παρασκευή και η Άνοιξη. Στην Άνοιξη μάλιστα έχουν σταλεί και γερανοί για να απομακρύνουν πεσμένα δέντρα γιατί έχει διακοπεί η πρόσβαση στο αντλιοστάσιο.

Δύο νεκροί και 3.000 άνθρωποι χωρίς ρεύμα στην Εύβοια.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στα χωριά Παππούδες και Κερασιά, ενώ ένα μόνο χωριό είναι αποκλεισμένο.

Στο χωριό Τρουπί της Εύβοιας ένας 80χρονος έχασε τη ζωή του καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και χρειαζόταν υποστήριξη της αναπνοής του από μπουκάλα οξυγόνου.

Από τη Δευτέρα υπήρχε διακοπή ρεύματος με αποτέλεσμα να μην υπάρχει παροχή οξυγόνου από την μπουκάλα η οποία για να λειτουργήσει χρειάζεται ρεύμα. Για τον ίδιο λόγο έχασε τη ζωή του και ένας 73χρονος στο χωριό Μουρτιάς Ελυμνίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Και ξανά προς τη δόξα τραβά: Η Μήδεια έφυγε, το ρεύμα ακόμη έρχεται, οι ευθύνες παραμένουν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: