Οι εναέριες «διερευνητικές», η αγωνία του Ακάρ για τους εξοπλισμούς και η αποστολή προστασίας του Τσεσμέ

Το αεροπορικό Επιτελείο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα προτάσσει απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα σχεδόν πάντοτε διπλάσιο αριθμό αεροσκαφών. Πηγή φωτογραφίας: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Το μπαράζ των προκλητικών ενεργειών της Παρασκευής από την Τουρκία στον ουρανό του Αιγαίου είναι ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ των προκλήσεων, η επανάληψη των οποίων ξεκίνησε αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Αφού η Τουρκία προσπέρασε και πάλι τον «σκόπελο» του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, επιδίδεται σε νέες προκλήσεις οι οποίες γι’ ακόμη μια φορά έχουν να κάνουν μ’ ένα σύνολο αξιώσεων που θέλει να προβάλει και αφορούν το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε απέναντι στην ελληνική θέση πως ο άτυπος διάλογος των διερευνητικών έχει να κάνει μόνο με ένα θέμα που δεν είναι άλλο από τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Τουρκίας, η Άγκυρα επιθυμεί διακαώς να θέσει έναν ευρύ κατάλογο ζητημάτων.

  • Και πρώτος ο Χουλουσί Ακάρ (βεβαίως πάντα μετά τον Ταγίπ Ερντογάν), ύστερα από το λάθος του για τη δήθεν παρενόχληση του Τσεσμέ από Ελληνικά F-16, επανήλθε στη γνωστή τακτική των δηλώσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Τουρκίας στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο. Αλλά ο κ. Ακάρ σε κάθε δήλωσή του πλέον δεν φροντίζει να κρύβει την τουρκική αγωνία, που υπάρχει για τους fast track, αλλά ουσιαστικούς εξοπλισμούς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα Rafale είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος του τουρκικού Επιτελείου. Οι Αξιωματικοί στην Τουρκία βλέπουν ότι όχι η αριθμητική αλλά η ποιοτική αναβάθμιση των αποτρεπτικών μέσων της Ελλάδας θα τους φέρει σε δύσκολη θέση και στο μέλλον.

Βεβαίως και από την Ελληνική πλευρά αναλύουν στρατιωτικοί κύκλοι, πως παρά την ικανοποιητική προσπάθεια που γίνεται τώρα, η Τουρκία στηριζόμενη στα προγράμματα που τρέχουν και ορισμένα που θα βάλει μπροστά στο άμεσο μέλλον, δεν θα σταματήσει να προβάλει το δίκαιο του ισχυρού.

Άλλωστε οι απειλές από τα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης δεν σταματούν, δείχνοντας έτσι ότι είναι οι ίδιοι που δίνουν εντολές στους αεροπόρους τους να προβαίνουν στις γνωστές έκνομες ενέργειες εισβολής στο FIR Αθηνών αλλά και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

  • Οι προκλήσεις του αέρα και η δήθεν προστασία του Τσεσμέ

Οι δε υπερπτήσεις είναι το πιο σοβαρό δείγμα επιθετικής πολιτικής, καθώς με αυτό τον τρόπο η Τουρκία αμφισβητεί το Ελληνικό νησιωτικό έδαφος. Τρία ήταν τα Ελληνικά νησιά πάνω από τα οποία τα τουρκικά F-16 πέταξαν και τα τρία με κατοίκους.

Αγαθονήσι, Οινούσσες Κυρά Παναγιά. Τρία νησιά όπου βρίσκονται σ’ ένα «δύσκολο» αεροπορικά σημείο, ιδιαίτερα κοντά στην Τουρκία.

Σημεία που απαιτούν καταδιώξεις επαγγελματικές, με ιδιαίτερη ψυχραιμία και αντανακλαστικά. Και αυτά τα κομμάτια στο Αρχιπέλαγος βολεύουν ιδιαίτερα τους Τούρκους πιλότους για να ξεφεύγουν εύκολα από τον εγκλωβισμό και το στενό pressing που αισθάνονται, μόλις τα μπλε φτερά τους προσεγγίσουν και πάρουν την «ώρα 6» τους.

Το 2020 να θυμίσουμε ότι ήταν μια εντελώς διαφορετική χρονιά στο κομμάτι των υπερπτήσεων διότι πρώτη φορά οι υπερπτήσεις στέφτηκαν πρωταγωνιστής σκαρφαλώνοντας εκατοντάδες. Μάλιστα ήταν η χρονιά όπου οι Τούρκοι δεν δίστασαν να πετάξουν πάνω από μεγάλα και μικρά κατοικημένα νησιά του Αν. Αιγαίου, κάτι που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν συνήθιζαν στοχοποιώντας κυρίως νησίδες.

Την Παρασκευή οι Τούρκοι πιλότοι επιχείρησαν να δείξουν από πολύ νωρίς τις διαθέσεις τους και η αποστολή τους φάνηκε να ήταν η προστασία του υδρογραφικού Τσεσμέ, το οποίο αφού έπεσε ο καιρός στο Αιγαίο, ξεκίνησε τον αργό πλου του προς την περιοχή που παρατύπως δέσμευσε ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης έως τις 2 Μαρτίου.

Το Τσεσμέ από την στιγμή που πέρασε νότια της Λέσβου, κατευθυνόμενο προς το νότιο τμήμα της navtex, σημειώθηκε η πρώτη υπέρπτηση στα 22.700 πόδια πάνω από το Αγαθονήσι.

  • Η αντίδραση της ελληνικής αεράμυνας ήταν άμεση και απέναντι από το ζεύγος των τουρκικών αεροσκαφών βρέθηκε τετράδα μαχητικών, κάτι που ανέβασε αυτόματα τον βαθμό δυσκολίας για τους Τούρκους πιλότους που έπρεπε ν’ αντιμετωπίσουν τα πολύπειρα «γεράκια».

Συνολικά όπως σημειώνεται απέναντι στα οκτώ τουρκικά μαχητικά (F-16 & F-4 Phantom), τάχθηκαν δώδεκα Ελληνικά, ώστε η Πολεμική Αεροπορία να συνεχίσει να δείχνει την αεροπορική υπεροχή που διατηρεί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Ένα βίντεο γεμάτο νόημα και μηνύματα για ότι έχουν ζήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις όλο το 2020…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: