Η εμμονή Ερντογάν με Μακρόν “εισβάλει” στα Πανεπιστήμια: Δεν δίνουν άδεια εργασίας σε Γάλλους καθηγητές

File photo: Τούρκοι που ζουν στην Ελβετία πραγματοποιούν διαμαρτυρία για τον διορισμό του εκλεκτού του Ερντογάν στη θέση του Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μεγάλες κινητοποιήσεις στην Τουρκία. EPA/MARTIAL TREZZINI
Καθηγητές του Πανεπιστημίου Galatasaray της Κωνσταντινούπολης κάλεσαν σήμερα τις τουρκικές αρχές να τους χορηγήσουν άδειες εργασίας σε Γάλλους ακαδημαϊκούς λειτουργούς,  έπειτα από καθυστέρηση πολλών μηνών, εν μέσω έντασης στις σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας.

«Ζητούμε την χορήγηση αδειών εργασίας που νομιμοποιούν την παραμονή των Γάλλων καθηγητών και τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν την αποστολή τους προς τους φοιτητές», δήλωσαν Γάλλοι και Τούρκοι καθηγητές, όπως αναφέρεται σε κοινή τους ανακοίνωση που αναγνώσθηκε μπροστά από το Πανεπιστήμιο.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν περί τους πενήντα Γάλλοι και Τούρκοι καθηγητές μαζί με φοιτητές που ενώθηκαν μαζί τους για να δείξουν την αλληλεγγύη τους. «Ολοι μαζί», έγραφε το πλακάτ που κρατούσαν.

  • Περί τους δεκαπέντε Γάλλοι και Τούρκοι καθηγητές στερούνται εδώ και μήνες άδειες εργασίας, που ισοδυναμούν με άδειες παραμονής, από όταν το Συμβούλιο Ανωτάτης Εκπαίδευσης (YÖK) έθεσε αιφνιδίως ως όρο για την χορήγηση άδειας εργασίας προχωρημένες γνώσεις της τουρκικής γλώσσας.

Το νέο κριτήριο, το οποίο οι καθηγητές ανακάλυψαν τον Δεκέμβριο, μοιάζει ότι αποτελεί απάντηση σε αντίστοιχο μέτρο που επιβλήθηκε από το Παρίσι στους εκπαιδευτικούς και ιμάμηδες πολλών χωρών, ανάμεσά τους και η Τουρκία.

Χωρίς άδεια εργασίας, οι Γάλλοι καθηγητές βρίσκονται παρανόμως στην Τουρκία και μπορούν να απελαθούν ανά πάσα στιγμή.

Ορισμένοι δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αποφεύγουν όσο είναι δυνατόν να κυκλοφορούν στον δρόμο φοβούμενοι τυχόν έλεγχο στοιχείων ταυτότητας.

Δεν μπορούν επίσης να φύγουν από την Τουρκία υπό την απειλή επιβολής μεγάλου προστίμου και απαγόρευσης εισόδου στην χώρα.

  • Η υπόθεση εντάσσεται σε μία συγκυρία υψηλής διπλωματικής έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και την Γαλλία, που αντιπαρατίθενται σε μία σειρά υποθέσεων όπως η Λιβύη, η Συρία και η ανατολική Μεσόγειος.

Οι ηγέτες των δύο χωρών είχαν οξείες αντιπαραθέσεις τους τελευταίους μήνες, με τον Ταγίπ Ερντογάν να φθάνει μέχρι του σημείου αμφισβήτησης της «ψυχικής υγείας» του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Κανένας πανεπιστημιακός και πολιτιστικός θεσμός δεν πρέπει να πλήττεται από πολιτικές εντάσεις», δήλωσαν οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Galatasaray, τονίζοντας ότι το πανεπιστήμιο αποτελεί «σύμβολο της γαλλοτουρκικής φιλίας».

Το Πανεπιστήμιο Galatasaray ιδρύθηκε το 1992 με βάση διμερή συμφωνία ανάμεσα στους προέδρους Φρανσουά Μιτεράν και Τουργκούτ Οζάλ.

Πέντε χιλιάδες φοιτητές φοιτούν σήμερα στο Πανεπιστήμιο που θεωρείται φυτώριο της πνευματικής, οικονομικής και πολιτικής ελίτ της Τουρκίας.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Επιτέλους συνελήφθη! Η σύζυγος του διαβόητου μεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών «Ελ Τσάπο»

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: