Απολογείται ο Λιγνάδης, ο Κούγιας βάζει “φωτιές”: Και η περιγραφή μίας πολύ φρικτής κακοποίησης…

File photo: Αστυνομικοί οδηγούν τον ηθοποιό-σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη κατά την έξοδό του μετά την κατάθεση στην 19η Τακτική Ανακρίτρια, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ο ηθοποιός-σκηνοθέτης, Δημήτρης Λιγνάδης, που κατηγορείται για σωρεία βιασμών, θα ζητήσει σήμερα Τετάρτη αυτοπροσώπως την μετάθεση της προγραμματισμένης απολογίας του για την Πέμπτη.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, αποκαλύφθηκε η ταυτότητα και του δεύτερου γνωστού ηθοποιού που είχε σχέσεις με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη. Πρόκειται για τον Νικόλα Στραβοπόδη, εναντίον του οποίου κατέθεσε μήνυση ο Δημήτρης Άνθης, περιγράφοντας με σοκαριστικό τρόπο όσα φέρεται να βίωσε.

Το περιεχόμενο της μήνυσης αποκαλύπτει το dikastikoreportaz. Ο ηθοποιός θα καταθέσει τις δικές του έγγραφες εξηγήσεις, την Παρασκευή, δηλώνοντας στην ιστοσελίδα ότι είναι αθώος και ότι όλα έγιναν με την αποδοχή του μηνυτή!

«Ένιωσα να προσπαθεί να εισδύσει με το χέρι του στο σώμα μου, με βίαιη, απότομη και πολύ δυνατή κίνηση. Αισθάνθηκα εντονότατο πόνο, του είπα να σταματήσει, αμέσως αυτός δεν έδωσε σημασία στις παρακλήσεις μου και συνέχισε την προσπάθειά του. Ένοιωσα εντονότατο σωματικό πόνο και μου ήρθαν δάκρυα στα μάτια. Κλαίγοντας τον ικέτευα να σταματήσει, αυτός, όμως, σαν να έπαιρνε δύναμη από τις παρακλήσεις μου, γινόταν βιαιότερος…», αναφέρει χαρακτηριστικά το φερόμενο ως “θύμα” για την επίθεση από τον Νικόλα Στραβοπόδη.

Ο Λιγνάδης, που κρατείται στην ΓΑΔΑ, θα οδηγηθεί σήμερα στο γραφείο της 19ης Τακτικής Ανακρίτριας με τον συνήγορο του Αλέξη Κούγια που ανέλαβε τη Δευτέρα την υπεράσπιση του, προκειμένου να ζητήσει προθεσμία μίας ημέρας για την απολογία του, ώστε να ενημερωθεί για τη δικογραφία και να συγκροτήσει με τον νεοδιορισθέντα συνήγορο του, την υπερασπιστική του άμυνα.

Έτσι είναι πιθανό αντί για την Τετάρτη η απολογία να δοθεί την Πέμπτη, οπότε λήγει και το όριο των πέντε ημερών από την σύλληψη, για την έκδοση απόφασης ως προς την περαιτέρω ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου.

Ο κ. Κούγιας, που παραμένει πλέον μόνος στην υπεράσπιση του καλλιτέχνη, αφού τη Δευτέρα αργά το βράδυ ο αρχικά διορισθείς συνήγορος κ. Νίκος Γεωργουλέας ανακοίνωσε ότι λύθηκε η συνεργασία του με τον κατηγορούμενο, υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι:

«Δεν έχουμε πάρει κανέναν όρκο ότι αναλαμβάνουμε μόνο αθώους ανθρώπους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αναλαμβάνουμε ενόχους, εκείνο που λέει το Σύνταγμα είναι να βοηθούμε αυτούς που αποφασίζουν, τους δικαστές».

Ο συνήγορος φαίνεται να υποστηρίζει πως πίσω από την υπόθεση του εντολέα του κρύβεται πολιτική σκοπιμότητα.

  • Δήλωση του συνηγόρου του 25χρονου μηνυτή στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη

«Απελπισία και ένδεια υπερασπιστικών επιχειρημάτων» διαβλέπει στους ισχυρισμούς περί πολιτικών κινήτρων στην υπόθεση Λιγνάδη, ο Γιάννης Βλάχος συνήγορος του 25χρονου που η μήνυση του οδήγησε τον καλλιτέχνη ενώπιον της Δικαιοσύνης για βαρύτατη κατηγορία.

Σε δήλωση που εξέδωσε ο κ. Βλάχος αναφέρει:

«Ο ισχυρισμός ότι ο εντολέας μου, Σουηδός πολίτης, έχει πολιτικά κίνητρα, προσβάλλει τη νοημοσύνη και τη Δικαιοσύνη που ενήργησε με αποφασιστικότητα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, ενώ επιχειρεί να τρομοκρατήσει και να αποθαρρύνει θύματα και μάρτυρες.

Η απελπισία και η ένδεια υπερασπιστικών επιχειρημάτων δεν πρέπει να αποτελέσει λόγο για να δηλητηριαστεί περαιτέρω ο Έλληνας πολίτης που παρακολουθεί με τρόμο και απέχθεια όσα δυστυχώς συνέβησαν και αποκαλύπτονται καθημερινά. Δεν προσφέρεται ο ανθρώπινος πόνος και το σιωπηλό τραύμα αυτών των ανθρώπων για κομματική εκμετάλλευση.

Το δημοκρατικό και λειτουργικό πολιτικό μας σύστημα οφείλει να αποδείξει ότι δεν επιδέχεται κανενός είδους και σκοπιμότητας, άμεσους ή έμμεσους εκβιασμούς από κατηγορουμένους για βαρύτατα εγκλήματα, και να μην παρασυρθεί σε ανούσιες αντιπαραθέσεις με αφορμή μια κοινωνική και ποινική υπόθεση στην πλάτη κακοποιημένων παιδιών.».

  • Στην Εισαγγελία την Τετάρτη οι συνήγοροι του 35χρονου που έκανε την πρώτη καταγγελία σε βάρος του Λιγνάδη

Στην Εισαγγελία θα μεταβούν σήμερα οι συνήγοροι του 35χρονου που πρώτος κατήγγειλε με συνέντευξή του ότι βιάστηκε, σε ηλικία 19 ετών από τον κατηγορούμενο Δημήτρη Λιγνάδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των συνηγόρων του 35χρονου Νίκου Σ., Γεωργίας Παλαιολόγου και Πατρίκιου Πατρικουνάκου, προχθες κατέθεσαν καταγγελία του εντολέα τους ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Έτσι σήμερα οι δύο συνήγοροι θα γνωστοποιήσουν στους εισαγγελικούς λειτουργούς τα στοιχεία του εντολέα τους ώστε να τεθεί στη διάθεση των αρχών.

Ο Νίκος Σ. καταγγέλλει πως το 2005 βιάστηκε από τον ήδη κατηγορούμενο καλλιτέχνη, καθώς και έναν ακόμη, γνωστό σήμερα από ρόλους του σε τηλεοπτικά σίριαλ, ηθοποιό, στο σπίτι του πρώτου. Ήδη για την υπόθεση του δεύτερου καταγγελλόμενου ηθοποιού διενεργείται έρευνα.

  • Ανακοίνωση Αλέξη Κούγια για την υπόθεση Λιγνάδη

«Χοντροκομμένα ψέματα από αναξιόπιστες προσωπικότητες» χαρακτηρίζει σε γραπτή του δήλωση ο Αλέξης Κούγιας όσα περιγράφονται στις δύο μηνύσεις που έφεραν ενώπιον της Δικαιοσύνης τον εντολέα του Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο ποινικολόγος αναφέρει στην ανακοίνωση του πως οι «δήθεν μάρτυρες”» ουσιαστικά είναι “«επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι, οι οποίοι ως επάγγελμα έχουν την επ’ αμοιβή συνύπαρξή τους με αντίστοιχους ομοφυλόφιλους» και μία 40χρονη της οποία η προσωπικότητα «είναι γνωστή στον χώρο του θεάτρου» και που «ομολογεί ότι ήταν αθεράπευτα ερωτευμένη και είχε σεξουαλική σχέση με τον κύριο Λιγνάδη, ενώ ήταν δεσμευμένη…».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος σε κατασκευή υποθέσεων με σκοπιμότητα, ενώ αναφέρεται πως η υπόθεση τού εντολέα του έχει στόχο την κ. Μενδώνη, «η οποία είναι η μόνη αρμόδια υπουργός για την απεμπλοκή τής τεράστιας επενδύσεως στο Ελληνικό, ώστε να ξεπεραστούν οι σκόπελοι των δήθεν αρχαιολογικών ευρημάτων και να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτή η τεράστια επένδυση».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

«Ανέμενα ότι το περιεχόμενο της δικογραφίας θα είχε αποδεικτικά στοιχεία που θα δικαιολογούσαν την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή εις βάρος του, καθώς και της εκδόσεως εντάλματος συλλήψεως, διαδικαστική πράξη, η οποία προβλέπεται για ακραίες περιπτώσεις, όταν οι Εισαγγελείς και οι Δικαστές πιθανολογούν δύο προϋποθέσεις:

1) η πρώτη είναι ο δράστης να κατηγορείται για μία παράνομη συμπεριφορά που γίνεται τώρα, και

2) η δεύτερη να πιθανολογείται σφόδρα είτε η εξαφάνισή του είτε η αναχώρησή του στο εξωτερικό.

Με δυσάρεστη έκπληξή μου διαπίστωσα ότι η δικογραφία δεν περιέχει τίποτα από αυτά, που έχω συνηθίσει σχεδόν πέντε δεκαετίες να διαπιστώνω ότι υπάρχουν, όταν ενεργοποιούνται διαδικασίες, όπως αυτές που ενεργοποιήθηκαν αστραπιαίως εις βάρος του κυρίου Λιγνάδη.

Στη δικογραφία υπάρχουν δύο μηνύσεις γραμμένες από δικηγόρους. Ο ένας μηνυτής ζει μόνιμα στη Σουηδία και ο άλλος δηλώνει ότι ήταν μοντέλο, οι οποίοι μάλιστα στην ουσία δεν περιγράφουν τίποτα εις βάρος του κυρίου Λιγνάδη και μόλις διαβάσεις αυτά που περιγράφουν, αντιλαμβάνεσαι ότι είναι χοντροκομμένα ψέματα από αναξιόπιστες προσωπικότητες.

Όσον αφορά τους δήθεν μάρτυρες που δήθεν επιβεβαιώνουν γεγονότα, πρόκειται για “επαγγελματίες” ομοφυλόφιλους, οι οποίοι ως επάγγελμα έχουν την επ’ αμοιβή συνύπαρξή τους με αντίστοιχους ομοφυλόφιλους, και μία κυρία 40 ετών, η οποία ομολογεί ότι ήταν αθεράπευτα ερωτευμένη και είχε σεξουαλική σχέση με τον κύριο Λιγνάδη, ενώ ήταν δεσμευμένη, και της οποίας η προσωπικότητα είναι γνωστή στο χώρο του θεάτρου, λεπτομέρειες της οποίας θα αναδείξουμε με το απολογητικό μας υπόμνημα και όσα θα απολογηθούμε στην κυρία Ανακριτή.

Σημειωτέον ότι όλοι οι δήθεν παθόντες και δήθεν βιασθέντες που καταθέτουν πριν την οιαδήποτε πράξη, την οποία δήθεν ονομάζουν βιασμό, είχαν δήθεν ερωτικές σχέσεις με τον κύριο Λιγνάδη επί μακρό χρονικό διάστημα.

Εκπλήσσομαι πώς με αυτό το προανακριτικό και ανακριτικό υλικό παραβιάσθηκε τόσο ακραία το τεκμήριο αθωότητας εις βάρος του δυστυχούς σήμερα εντολέως μου, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του, χωρίς να κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον κύριο Εισαγγελέα και εξεδόθη ένταλμα συλλήψεως χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις και με μία εντελώς παράνομη διαδικασία.

Είμαι σχεδόν πέντε δεκαετίες συνήγορος υπερασπίσεως, γνωρίζω ότι δυστυχώς πολλές φορές κατασκευάζονται με σκοπιμότητα ποινικές υποθέσεις, που τις περισσότερες φορές είναι το μέσο επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων (υπόθεση του αείμνηστου Βρέντζου τρεις ημέρες πριν τις εκλογές του 2004, υπόθεση Ριχάρδου παραμονές εκλογών του 2019 κ.ά) και θέλω να καταστήσω γνωστό σε όλους ότι αυτή η υπόθεση με αυτή τη νομική βαρβαρότητα εις βάρος Έλληνα πολίτη έχει στόχο την κυρία Μενδώνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια Υπουργός για την απεμπλοκή της τεράστιας επενδύσεως στο Ελληνικό, ώστε να ξεπεραστούν οι σκόπελοι των δήθεν αρχαιολογικών ευρημάτων και να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτή η τεράστια επένδυση.

Αυτονόητο είναι ότι αποδέχομαι την εντολή του κυρίου Δημήτρη Λιγνάδη να είμαι συνήγορός του και εύχομαι η κυρία 19η Τακτική Ανακριτής και η κυρία ή ο κύριος Εισαγγελέας που θα γνωμοδοτήσει, να έχουν το σθένος να αντέξουν σε αυτή την πρωτοφανή, απάνθρωπη και κόντρα στις συνθήκες της δίκαιης δίκης επίθεση εις βάρος του εντολέως μου και να μη γίνουν υποχείρια ταπεινών πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων».

  • Χαϊκάλης: Θα απαντήσω σκληρά με όλους τους νόμιμους τρόπους σε όσους είπαν ψέματα για να με πλήξουν

Προσφυγές στην Δικαιοσύνη σε βάρος όσων τον κατήγγειλαν προαναγγέλει με δήλωση μέσω του δικηγόρου του Μανώλη Τρούλη, ο Παύλος Χαϊκάλης.

Όπως αναφέρει ο ηθοποιός, χθες παρέλαβε από το ΣΕΗ τις καταγγελίες που έχουν γίνει σε βάρος του, καθώς και την πρόσκληση για παροχή εξηγήσεων. «Συγκεκριμένα, παρέλαβα αντίγραφα τεσσάρων (4) εγγράφων, χωρίς ημερομηνία και χωρίς υπογραφή από τους φερόμενους ως καταγγέλλοντες που ακόμα κι αν ήθελε υποτεθεί ότι συνιστούν επιβεβαιωμένες καταγγελίες, το περιεχόμενό τους βρίθει ανακριβειών και ψεμάτων» αναφέρει ο ηθοποιός, ο οποίος επισημαίνει ακολούθως:

«’Άνθρακες ο θησαυρός για όσους έβγαλαν βιαστικά συμπεράσματα και μ’ εξομοίωσαν άδικα με εκείνους που ελέγχονται για σοβαρά σεξουαλικά εγκλήματα. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι!».

Ο κ. Χαϊκάλης τονίζει πως «δυστυχώς καλούμαι να υπερασπιστώ το αυτονόητο: ο καταγγελλόμενος δεν μπορεί να θεωρείται εκ προοιμίου ένοχος. Ως εκ τούτου είμαι αναγκασμένος να απαντήσω σκληρά με όλους τους νόμιμους τρόπους σε όσους και όσες χρησιμοποιούν ψέματα για να με πλήξουν ανασύροντας και διαστρεβλώνοντας ιστορίες από το παρελθόν που με περίσσια υποκρισία με εξομοιώνουν με πρόσωπα που ελέγχονται για σοβαρά σεξουαλικά εγκλήματα».

Σύμφωνα με τον ηθοποιό, η μία καταγγελία έγινε από άνδρα ο οποίος ισχυρίζεται πως τον είχε εξυβρίσει πριν από 20 χρόνια κατά την διάρκεια γυρισμάτων, ενώ οι υπόλοιπες, από τρεις γυναίκες, εκ των οποίων οι δύο αφορούν σεξουαλική παρενόχληση δια τηλεφώνου και η τρίτη απόπειρα βιασμού προ 36 ετών.

Στην ανακοίνωση ο ηθοποιός αντικρούει τις αιτιάσεις των προσώπων που τον κατήγγειλαν, τονίζοντας ειδικά για μία από τις περιπτώσεις ότι «αναγνώρισα δημόσια, ότι ορμώμενος από πραγματικά συναισθήματα προς το πρόσωπο της καταγγέλλουσας εκφράστηκα αυθόρμητα και ζήτησα δημόσια συγγνώμη αν υπερέβην τα υποκειμενικά όρια της ηθικά ανεκτής συμπεριφοράς της συγκεκριμένης. Η ίδια δε η καταγγέλλουσα με ξεκάθαρο τρόπο επιβεβαιώνει ότι αμέσως μόλις έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε αμοιβαία διάθεση διέκοψα οποιαδήποτε επικοινωνία».

Αναφέρει επίσης για την καταγγελία για απόπειρα βιασμού, ότι «η αλήθεια είναι πως σοβαρές προσωπικές διαφορές μας οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα. Είναι προφανές ότι για λόγους εκδίκησης διαστρεβλώνει πλήρως τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το μακρινό 1985. Αρκεί να αναφέρω ότι την επίμαχη περίοδο ήταν επιστήθια φίλη και της μετέπειτα συζύγου μου και μητέρας του γιού μας».

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΤΡΑΒΟΠΟΔΗ

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα dikastikoreportaz:

Ο Δημήτρης Άνθης γνωρίστηκε με τον Στραβοπόδη το 2006 στο μπαρ “Dadde” στον Πύργο Αθηνών όπου εργαζόταν ως σερβιτόρος ο αδερφός του. Εκεί φέρεται να γνώρισε τον Στραβοπόδη.

Όπως αναφέρει στο δικόγραφο ο ηθοποιός του ανέφερε ότι φοιτούσε στην δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ υπερηφανευόταν για τις γνωριμίες του με πολύ σημαντικά πρόσωπα του θεατρικού κόσμου και πως είχε ιδιαίτερα στενή σχέση με έναν δάσκαλο στη Σχολή (σ.σ. αφήνωντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για τον Δημήτρη Λιγνάδη).

Όπως αναφέρει στη συνέχεια του δικογράφου τον Μάιο του 2006, ο Στραβοπόδης του πρότεινε να πάνε σπίτι του.

Η περιγραφή είναι συγκλονιστική. Ο Άνθης αναφέρει ότι ο Νικόλας Στραβοπόδης τον οδήγησε στο εσωτερικό του δωματίου του. Εκεί περίμενε να ανάψει τα φώτα, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ. “Αντί γι αυτό, ξαφνικά, όλως αιφιδιαστικά, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ μας, όρμησε πάνω μου από πίσω στα σκοτεινά, με έσπρωξε με μεγάλη βία και με ξάπλωσε μπρούμυτα στο κρεβάτι, γύρισε και τα δύο χέρια του στην πλάτη μου και με ακινητοποίησε με το σωματικό του βάρος και την μυϊκή του δύναμη, η οποία ήταν πολύ υπέρτερη της δικής μου…”.

Ο μηνυτής περιγράφει ότι ο Νικόλας Στραβοπόδης άρχισε να τον βρίζει με χυδαίες εκφράσεις. «Με το ένα χέρι του και με το σωματικό του βάρος με κρατούσε ακίνητο πάνω στο κρεβάτι, ενώ με το άλλο άρχισε να τραβάει με δύναμη για να μου βγάλει το παντελόνι. Αιφνιδιάστηκα, πανικοβλήθηκα από την απρόσμενη βιαιότητα, ένοιωσα να χάνω τον κόσμο μου!

Διαμαρτυρήθηκα, του είπα “τι κάνεις εκεί, άσε με, δεν θέλω”, προσπάθησα να σηλωθώ όρθιος…Ένοιωσα να προσπαθεί να εισδύσει με το χέρι του στο σώμα μου, με βίαιη, απότομη και πολύ δυνατή κίνηση. Αισθάνθηκα εντονότατο πόνο, του είπα να σταματήσει, αμέσως αυτός δεν έσωσε σημασία στις παρακλήσεις μου και συνέχισε τις προσπάθειές του.

Ένοιωσα εντονότατο σωματικό πόνο και μου ήρθαν δάκρυα στα μάτια. Κλαίγοντας τον ικέτευα να σταματήσει, αυτός, όμως, σαν να έπαιρνε δύναμη από τις παρακλήσεις μου, γινόταν ολοένα και βιαιότερος εντείνοντας περαιτέρω τις προσπάθειές του, μέχρι που κατάφερε να παραβιάσει το σώμα μου με ολόκληρο το χέρι του. Ταυτόχρονα με έβριζε χυδαία και με απειλούσε σαν έμπειρος εγκληματίας ότι αν φωνάξω δεν θα βγω ζωντανός από εκεί μέσα. Αφού ολοκλήρωσε την πράξη της διείσδυσής με όλο του το χέρι, με εμένα να σφαδάζω στον πόνο, με βίασε εισάγοντας και το γενντικό του όργανο στο σώμα μου…».

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το dikastikoreportaz, εκείνο που φέρεται να έσωσε τον ημιλιπόθυμο Δημήτρη Άνθη ήταν ένα τηλεφώνημα που δέχτηκε ο Στραβοπόδης. «Θυμάμαι ότι είχε μια σύντομη συνομιλία με έναν άγνωστο σε εμένα συνομιλητή, στον οποίο είπε “έλα εδώ, τον έχω».

Το φερόμενο ως θύμα καταθέτει ότι τότε βρήκε την ευκαιρία να τον σπρώξει και να απελευθερωθεί, φεύγοντας από το διαμέρισμα. Όπως, μάλιστα, αναφέρει η συγκεκριμένη εμπειρία ήταν «τραυματική», καθώς δεν είχε καμία σεξουαλική εμπειρία, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το συγκεκριμένο τραύμα. Επίσης δηλώνει ότι φοβήθηκε να καταγγείλλει το συγκεκριμένο περιστατικό στην αστυνομία, φοβούμενος την καταγραυγή, τις ισχυρές γνωριμίες του Στραβοπόδη και επειδή δεν ήθελε να πληγώσει την οικογένειά του.

‘Αντε πάλι από την αρχή: Μεγάλη αύξηση στα νέα κρούσματα και στους διασωληνωμένους… Παράταση του lockdown;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: