Τι σηματοδοτεί η τοποθέτηση ενός διπλωμάτη καριέρας στο τιμόνι της CIA: Η πρόκληση της Κίνας…

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Μπερνς. EPA, JOSE MENDEZ




Άρθρο στο περιοδικό The Economist σχετικά με την τοποθέτηση ενός διπλωμάτη καριέρας ως επικεφαλής της CIA και τι αυτή σηματοδοτεί για τη λειτουργία της. Επισημαίνεται ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και έπειτα, συνηθίζεται να αναλαμβάνουν την ηγεσία της CIA πρόσωπα άσχετα με την αμερικανική υπηρεσία.

Πρόκειται, ωστόσο, για την πρώτη φορά που αξιοποιείται ένας διπλωμάτης καριέρας ο οποίος θεωρείται «τιτάνας του κόσμου της εξωτερικής πολιτικής», όπως τον χαρακτήρισε ο πρώην αξιωματούχος της CIA Marc Polymeropoulos.

Κατά την άποψή του, ο William Burns θα αποτελέσει μια «πολύ δημοφιλή επιλογή μεταξύ αναλυτών και επιχειρησιακών οργάνων». Η επιλογή Burns –έναντι δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της CIA (Michael Morell, David Cohen)- δείχνει ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος επιθυμεί να εισάγει ένα νέο τρόπο σκέψης στη  CIA, αλλά και να επαναφέρει τους διπλωμάτες στο προσκήνιο της εξωτερικής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι η CIA έχει στραφεί κατά την τελευταία εικοσαετία σε παραστρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλάζοντας το ήθος του επαγγέλματος.

«Η κουλτούρα της υπηρεσίας» έχει αλλάξει αισθητά και «μεγάλο μέρος της θεσμικής γνώσης» έχει χαθεί. Υπό τον απερχόμενο Πρόεδρο, υπήρξαν πολλές «μυστικές κυβερνο επιχειρήσεις» κατά του Ιράν και άλλων αντιπάλων, οι οποίες στέρησαν την υπηρεσία από αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορούσε να απασχοληθεί σε άλλες αποστολές.

Αναμένεται από το νέο επικεφαλής να δώσει και πάλι έμφαση στην παραδοσιακή κατασκοπεία, ενώ θεωρείται πως γνωρίζει καλύτερα το πώς να προσανατολίσει εκ νέου τη CIA προς την εξυπηρέτηση των αναγκών, για παράδειγμα του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο χρειάζεται πληροφορίες για την άσκηση διπλωματίας.

Η επιστροφή, ωστόσο, της παραδοσιακής κατασκοπείας δεν θεωρείται εύκολη στη σημερινή τεχνολογικά προηγμένη εποχή, σημειώνουν αξιωματούχοι της CIA, κάτι που προϋποθέτει μια νέα προσέγγιση. Επιπλέον, όπως γίνεται φανερό και από το μήνυμα του νέου ισχυρού άνδρα της CIA, οι προκλήσεις είναι διαφορετικές.

Ο ίδιος τόνισε ότι τόσο η CIA όσο και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες οφείλουν να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους στο διεθνές περιβάλλον το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό από τον κόσμο που εκείνος συνάντησε ως νεαρός διπλωμάτης.

Οι «συνηθισμένες απειλές», όπως η τρομοκρατία και τα πυρηνικά όπλα συναγωνίζονται με άλλες «ισχυρές προκλήσεις» όπως η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια δημόσια υγεία.

Το δημοσίευμα κλείνει, αναφέροντας πως η μεγαλύτερη πρόκληση του Burns -στην οποία ο ίδιος δεν αναφέρθηκε- είναι η μεγάλης κλίμακας διείσδυση της Κίνας στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες (αρκετοί πράκτορες της CIA έχουν κατηγορηθεί για συνεργασία με την Κίνα) και τη διάσπαση των αμερικανικών δικτύων των ΗΠΑ στην Κίνα.

ΠΗΓΗ: The Economist – For the first time, a career diplomat is to lead the CIA

Το παιχνίδι του ισλαμιστή Ερντογάν: Στρατιώτες, κατάσκοποι και το κυνήγι εξουσίας της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: