Σε «θέσεις μάχης» Κράτος – Εκκλησία: Χωρίς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο η ορκωμοσία των υπουργών

File Photo Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε παλαιότερη συνάντησή του ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ μέσω ΚΥΠΕ




Πρωτοφανείς και απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνει το «μπρα νετ φερ» κυβέρνησης – Εκκλησίας με αφορμή την απαγόρευση του εορτασμού των Θεοφανίων στους ναούς και τον Καθαγιασμό των Υδάτων.

Νωρίς το πρωί ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου Αθηναγόρας Δικαιάκος  δήλωσε ότι ο Ιερώνυμος δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών καθώς, όπως είπε, ο Αρχιεπίσκοπος παρίσταται μόνο σε ορκωμοσίες Πρωθυπουργών.

Μέχρι χθες εκκλησιαστικές ιστοσελίδες, αλλά και ειδησεογραφικές εφημερίες ανέφεραν ότι σήμερα Τρίτη αναμενόταν συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ιερώνυμο κατά την ορκωμοσία, όπου ατύπως θα συζητούσαν και το θέμα της λειτουργίας των ναών κατά τα Θεοφάνεια.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, δήλωσε πως οι ναοί θα λειτουργήσουν κανονικά για τα Θεοφάνεια, παρά τη σχετική απαγόρευση από την πολιτεία λόγω των μέτρων για τον κορωναϊό. Ο κ. Δικαιάκος τόνισε πως αν υπήρχε ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου, πριν από την απόφαση της κυβέρνησης να μην λειτουργήσουν οι ναοί, θα υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση από την Ιερά Σύνοδο.

Μάλιστα, σημείωσε πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεκίνησε την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, χρησιμοποιώντας μια φράση του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής: «Τα συμφωνηθέντα τηρούνται». Όσον αφορά στο γιατί ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα δώσει το παρών στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου δήλωσε πως αυτό δεν θα γίνει γιατί θεσμικά ο Αρχιεπίσκοπος παρευρίσκεται στην ορκωμοσία του πρωθυπουργού.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου ανέφερε πως αν χρειαστεί θα πληρώσει ο ίδιος το πρόστιμο για εκκλησία που θα λειτουργήσει κανονικά και πως «κανείς λοιμωξιολόγος δεν είπε να γίνει αυτό το lockdown» στις εκκλησίες.

Η κόντρα για τα Θεοφάνεια 

Όλα ξεκίνησαν από το «αντάρτικο» της Ιεράς Συνόδου μετά την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει πιο αυστηρά μέτρα έως τις 11 Ιανουαρίου και να «κλείσει» τις εκκλησίες και να γίνουν τα Θεοφάνεια χωρίς πιστούς και χωρίς αγιασμό των υδάτων σε εξωτερικό χώρο.  Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μην υπακούσει στα μέτρα και αυτό προκάλεσε “κόντρα”, με την κυβέρνηση να “απαντά” ότι δεν μπορεί μην πειθαρχήσει στους νόμους.

Προχωρώντας ακόμη ένα βήμα πιο πέρα, η Εκκλησία έχει διαμηνύσει ότι θα προσφύγει ακόμη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να αποτρέψει την απόφαση της κυβέρνησης η λειτουργίες των Θεοφανείων να γίνουν χωρίς πιστούς!

η Εκκλησία με εγκύκλιο που έστειλε σε όλες τις Μητροπόλεις προαναγγέλλει την προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα Θεοφάνεια.

 

HJ με πληροφορίες από Open TV και τον ελληνικό Τύπο

Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Σύγκρουση με απρόβλεπτες διαστάσεις μεταξύ της Εκκλησίας και της Κυβέρνησης: Ο νόμος είναι για όλους…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: