Σήμερα αναμένεται το “πράσινο φως” της ΕΜΑ για το εμβόλιο της Moderna στην Ευρώπη

File Photo: Tο εμβόλιο της Moderna. EPA, PAUL SANCYA μέσω ΚΥΠΕ




Σήμερα Τετάρτη αναμένεται η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης  (EMA) να δώσει την άδεια για την χρήση του εμβολίου της Moderna κατά του κορωναϊού να χρησιμοποιηθεί στις χώρες μέλη της ΕΕ.

Ενώ την Δευτέρα είχε διαφανεί η ελπίδα για άμεση έγκριση του εμβολίου, η απόφαση αναβλήθηκε καθώς η ΕΜΑ ζήτησε περισσότερη πληροφόρηση από την εταιρία.

Ενα δεύτερο εμβόλιο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Οι Ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα και θανάτους, ενώ η ανησυχία για την νέα μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε αρχικά στην Βρετανία και την Νότια Αφρική στη συνέχεια, θέτει εν αμφιβόλω [χωρίς αποδείξεις μέχρι στιγμής] την αποτελεσματικότητα των ήδη αδειοδοτημένων εμβολίων.

Το εμβόλιο της Moderna βάσει των δοκιμών δείχνει αποτελεσματικότητα 94% και σε αντίθεση με το εμβόλιο της  BioNTech/Pfizer, δεν απαιτεί φύλαξη σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Εχει όμως και μειονεκτήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν τον περασμένο μήνα, είναι το πιο ακριβό εμβόλιο απ’ όσα έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΕ, με κόστος 18 δολάρια ανά δόση, σημαντικά περισσότερο δηλαδή από τα άλλα εμβόλια mRNA όπως της  BioNTech/Pfizer με κόστος 12 ευρώ ανά d;osh και της CureVac με 10 ευρώ ανά δόση.

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που απ’ όλες τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Κομισιόν, αυτή με την Moderna προβλέπει αγορά λιτότερων εμβολίων:  180 εκατομμύρια δόσεις έναντι 300 εκατομμυρίων από την BioNTech/Pfizer,  και 225 εκατομμυρίων από την CureVac με δυνατότητα αγοράς επιπλέον 180 εκατομμυρίων.

Ωστόσο, ακόμη κι αν η ΕΕ θελήσει περισσότερα εμβόλια, η Moderna δηλώνει ότι έχει περιορισμένη δυνατότητα παραγωγής στην ΕΕ. Η εταιρία είχε δηλώσει ότι μπορεί να προσφέρει 20 εκατομμύρια δόσεις μέσα στο 2029 – όμως όλη αυτή η ποσότητα προορίζεται αποκλειστικά για τις ΗΠΑ.

Τώρα η εταιρία λέει πως έχει την ικανότητα παραγωγής 500 έως 600 εκ. εμβολίων παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2021. Είναι άγνωστο πόσα απ’ αυτά προορίζονται για την ΕΕ.

Με πληροφορίες από POLITICO

Στα 87 εκατ. τα κρούσματα κορωναϊού παγκοσμίως, πλησιάζουν το 1,9 εκατ. οι θάνατοι, 61 εκατ. αποθεραπεύτηκαν

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: