Ρεκόρ 16.835 κρουσμάτων στην Κολομβία σε 24 ώρες: 241 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

File photo Είκοσι ένας στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων και ένας ταξίαρχος, ομολόγησαν ότι συμμετείχαν στην εκτέλεση εκατοντάδων πολιτών, EPA, Carlos Ortega μέσω ΚΥΠΕ




Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 16.835 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου ως εδώ, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα των Άνδεων να ξεπερνά πλέον τους 1,7 εκατ. (είναι επακριβώς 1.702.966).

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 241 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 44.426 νεκρούς.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε έχει παρατείνει την κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που κήρυξε μέχρι την 28η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα έχουν γενικά χαλαρώσει, με εξαίρεση τομείς της πρωτεύουσας — η Μπογοτά, εστία της πανδημίας, επιβάλλει ξανά lockdown σε κάποιες συνοικίες της.

Ο πρόεδρος Ντούκε ανακοίνωσε εξάλλου χθες ότι δόθηκε άδεια από τον αρμόδιο εποπτικό φορέα για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου για τον νέο κορονοϊό που ανέπτυξε η συμμαχία Pfizer/BioNTech, ενόψει της εκστρατείας ανοσοποίησης που αναμένεται να αρχίσει τον Φεβρουάριο. Έκανε λόγο για «μείζον βήμα».

Τον Δεκέμβριο, ο συντηρητικός πρόεδρος είχε αναγγείλει την αγορά 10 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Πφάιζερ. Η πρώτη παρτίδα, 1,7 εκατ. δόσεις, αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο.

Ο Ντούκε είχε επίσης πει πως θα αγοραστούν 10 εκατ. δόσεις του εμβολίου των AstraZeneca/πανεπιστημίου της Οξφόρδης — η χορήγηση άδειας για την αξιοποίησή του εκκρεμεί — και 9 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Janssen (Johnson & Johnson) στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών. Ακόμη, η χώρα αναμένει να λάβει 20 εκατ. δόσεις εμβολίων από τον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής προβλέπει πως ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, με τα στελέχη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, τους πιο ηλικιωμένους και τους πολίτες με χρόνια νοσήματα να έχουν την προτεραιότητα στο αρχικό στάδιο.

Χιλή: Σχεδόν 2.500 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 21 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.457 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 21 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως εδώ σε 16.788 νεκρούς επί συνόλου 623.101 κρουσμάτων.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 16.885 επί του παρόντος, κατά τους αριθμούς του υπουργείου.

Ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων, παρά την άφιξη της πρώτης παρτίδας δόσεων του εμβολίου που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNTech, με την πρώτη ομάδα που ανοσοποιείται να είναι γιατροί και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού στην πρώτη γραμμή.

«Ακόμη και όσοι έχουν εμβολιαστεί πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν», τόνισε ο υπουργός.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπογοτά, Colombia – Σαντιάγο, Chile

Πάνω από χίλιοι θάνατοι στη Γερμανία: 21.237 μολύνσεις από το νέο κορωναϊό, σε 24 ώρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: