Πιέζει τον Αναστασιάδη ο ΟΗΕ: Απαιτεί κοινό ανακοινωθέν πριν την Πενταμερή για να αποφευχθεί αποτυχία

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού. UN Photo, Evan Schneider




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κινήσεις εκ προοιμίου, που στοχεύουν να αποτραπεί ένα νέο ναυάγιο στο Κυπριακό, γίνονται από τα Ηνωμένα Έθνη ενόψει της σύγκλησης άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης.

Ο Διεθνής Οργανισμός επιδιώκει σε αυτή τη φάση να διαμορφώσει συνθήκες, για να καταλήξουν οι συμμετέχοντες σε κοινό κείμενο, ει δυνατόν πριν τη σύναξη. Αυτή είναι και η αποστολή της αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, που αναμένεται σήμερα στην Κύπρο κι αύριο θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

  • Η κ. Λουτ θα επιχειρήσει να συμφωνηθεί το κοινό ανακοινωθέν της Διάσκεψης, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι εμπλεκόμενοι στη διάρκεια της Πενταμερούς να χαθούν στη… μετάφραση και οδηγηθεί σε αποτυχία.

Είναι γνωστό πως ο Γενικός Γραμματέας φλερτάρει εξαρχής με την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας, εξέλιξη με την οποία συμφωνεί η Λευκωσία παρόλο που υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Ενδέχεται δε το ανακοινωθέν να θεωρηθεί στρατηγική συμφωνία, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο. Το σίγουρο είναι πως ό,τι ανακοινωθεί θα είναι δεσμευτικό για όλους και θα καθορίζει και τα επόμενα βήματα.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως από διάφορες πλευρές υποδεικνύεται ότι θα πρέπει να υπάρξει «ευελιξία» των εμπλεκόμενων ως προς το περιεχόμενο των συζητήσεων, αν και διευκρινίζεται πως θα πρέπει γίνουν «σεβαστά τα συμφωνηθέντα», οικοδομώντας πάνω στην εργασία που ήδη έχει επιτευχθεί («existing body of work»).

Είναι σαφές πως επιχειρείται να ανοίξει «παράθυρο» για διεύρυνση των συζητήσεων με νέες ιδέες, όπως επιμένει η κατοχική Τουρκία. Παράλληλα, από βρετανικής πλευράς επανέρχεται η γνωστή μέθοδος της «εποικοδομητικής ασάφειας», κυρίως ως προς την ονοματολογία της λύσης.

Ο σχεδιασμός είναι όπως η άτυπη Διάσκεψη πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου, καθώς είναι προφανές πως θα επιδιωχθεί αποτέλεσμα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν τα ευρωτουρκικά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Αυτό είναι το επικίνδυνο αφήγημα Λευκωσίας και Αθήνας: «Ό,τι μας δώσει η Τουρκία είναι κέρδος»!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: