Ο κ. Πενς θα λάβει αποφάσεις ανάλογα με την ψυχολογική κατάσταση του Τραμπ: Θα πάει στην ορκωμοσία

FILE PHOTO: Ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στο Καπιτώλιο κατά την ψηφοφορία για την πιστοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος. EPA, J. Scott Applewhite, POOL




Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέκοψε κάθε επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς από την Τετάρτη, όταν βρέθηκε σε κίνδυνο η υγεία του, στο Καπιτώλιο. Ο κ. Τραμπ δεν τηλεφώνησε καν στον κ. Πενς για να ρωτήσει για την κατάσταση της υγείας του μετά τα τραγικά επεισόδια.

Όπως είναι γνωστό, χιλιάδες οπαδοί του Αμερικανού προέδρου εισέβαλαν στο αμερικανικό Καπιτώλιο βασικά για να απειλήσουν τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες και να τους ζητήσουν να υποστηρίξουν τον κ. Τραμπ και να αμφισβητήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα που έδωσαν την προεδρία στον Τζο Μπάιντεν.

Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές σκόπευαν να “κρεμμάσουν” τον Αμερικανό αντιπρόεδρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες ο αντιπρόεδρος Πενς φέρεται να λέει σε συνεργάτες του θα ενεργοποιηθεί η 25η τροπολογία εάν επιβεβαιωθεί ότι η ψυχολογική κατάσταση του κ. Τραμπ δεν είναι καλή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα.

Η 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος που επικυρώθηκε το 1967 -στον απόηχο της δολοφονίας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963- δίνει το δικαίωμα στον Αμερικανό αντιπρόεδρο σε συνεργασία με την πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύξουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ «ανίκανο», εφόσον διαπιστώσουν ότι δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

Η τροπολογία αυτή έχει σκοπό να προφυλάξει τη χώρα και το πολίτευμά της από την περίπτωση κατά την οποία ο πρόεδρος είναι ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του αλλά αρνείται να εγκαταλείψει οικειοθελώς τα καθήκοντά του.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο Μάικ Πενς, ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, θα παραβρεθεί στην τελετή του εκλεγμένου προέδρου της χώρας, του Δημοκρατικού προκατόχου του στο αξίωμα Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης χθες Σάββατο.

Την Παρασκευή, ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι, αψηφώντας την αμερικανική πολιτική παράδοση, δεν θα είναι παρών στην ορκωμοσία του διαδόχου του, την Τετάρτη 20ή Ιανουαρίου.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Αποκάλυψη του Foreign Policy: Η σταυροφορία του Τραμπ να βοηθήσει τον Ερντογάν στην υπόθεση Halbank

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: