Αποκάλυψη του Foreign Policy: Η σταυροφορία του Τραμπ να βοηθήσει τον Ερντογάν στην υπόθεση Halkbank

Μία απίθανη φωτογραφία. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με σκυμμένο το κεφάλι ακολουθεί τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ πίσω ακολουθούν ο Έντι Ράμα της Αλβανίας και η Sophie Wilmes του Βελγίου. Λονδίνο, 4 Δεκεμβρίου 2019. Διακρίνονται επίσης ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, η Καγκελάριος της Γερμανίας και άλλοι ηγέτες χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. EPA, PETER NICHOLLS / POOL




Είναι η έλξη του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ προς τους αυταρχικούς ηγέτες, αλλά και η έλλειψη κατανόησης της υπόθεσης της HalkBank που τον ώθησαν να προστατεύσει την τουρκική τράπεζα από οποιαδήποτε ποινή για το σχέδιο μη τήρησης των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν, αποκάλυψε το περιοδικό Foreign Policy στην ιστοσελίδα του.

Η δίκη της κρατικής τράπεζας της Τουρκίας, της HalkBank πρόκειται να ξεκινήσει στη Νέα Υόρκη την 1η Μαρτίου. Η τράπεζα κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό ιρανικών οντοτήτων, για τραπεζικές απάτες και απόκρυψη της φύσης αυτών των παράνομων συναλλαγών από αξιωματούχους των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση της Τουρκίας αρνείται τη συνενοχή της στο σχέδιο αυτό, που παραβιάζει τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν.

Η κυβέρνηση του κ. Τραμπ για τέσσερα χρόνια «προσπάθησε επανειλημμένα να προστατεύσει τη HalkBank από το να πληρώσει το πρόστιμο για το ρόλο της, να βοηθήσει δηλαδή το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της απολύσεως ενός ομοσπονδιακού εισαγγελέα που χειριζόταν την υπόθεση και ζητώντας από ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους να πιέσουν το Υπουργείο Δικαιοσύνης να απορρίψει» (την υπόθεση).

Είναι η έλλειψη κατανόησης του κ. Τραμπ για τις κατηγορίες εναντίον της τράπεζας, που σχετίζονται με το Ιράν που τον ώθησαν να κάνει τέτοιες κινήσεις, σύμφωνα με τον Τζον Μπόλτον, πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου.

«Παρόλο που του είπαν για ποια υπόθεση ερευνήθηκε η HalkBank, εξακολουθώ να μην είμαι βέβαιος ότι ποτέ εκτίμησε πλήρως ότι επρόκειτο για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν και ότι διέπραξε οικονομική απάτη με ψέματα για τις παραβιάσεις», δήλωσε ο Μπόλτον, ο οποίος είχε προσπαθήσει να εξηγήσει την υπόθεση στον πρόεδρο..

«Δεν νομίζω ότι ο Τραμπ έχει εσωτερικεύσει πλήρως ποια ήταν η φύση των υποκείμενων κατηγοριών», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Το μακροχρόνιο σχέδιο σταμάτησε με τη σύλληψη του καταδικασμένου Τουρκο-Ιρανού εμπόρου χρυσού Reza Zarrabin στο Μαϊάμι, το Μάρτιο του 2016.

Ο Zarrab συνελήφθη επειδή οργάνωσε ένα σχέδιο παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν τον Μάρτιο του 2016. Αργότερα τα «γύρισε» για να συνεργαστεί με Αμερικανούς εισαγγελείς σε αντάλλαγμα να επιδειχθεί επιείκεια σε αυτόν, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη του Hakan Attila, ενός εκτελεστικού της κρατικής διοίκησης της Τουρκίας HalkBank, τον Μάρτιο του 2017.  Τούρκοι πρώην υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομίας Zafer Çağlayan, κατηγορήθηκαν επίσης στην υπόθεση.

«Σχεδόν αμέσως, και για χρόνια αργότερα, η τουρκική κυβέρνηση άρχισε να πιέζει αξιωματούχους των ΗΠΑ να αποσύρουν την υπόθεση, ξεκινώντας με τον τότε αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ο Ερντογάν αργότερα προσπάθησε να ζητήσει από τον τότε Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να παρέμβει», αναφέρει η έγκυρη ιστοσελίδα. «Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Ομπάμα αρνήθηκαν.»

Ωστόσο, «ο Τραμπ έδειξε απόλυτα χαρούμενος που πήρε την πλευρά του Ερντογάν», σε μια σειρά διμερών ζητημάτων μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον για ανεξήγητους λόγους, σύμφωνα με τον Νίκολας Ντανφόρθ, ανώτερο ερευνητικό συνεργάτη του Hellenic Foundation for European and Foreign Policy.

Οι προσπάθειες του Τραμπ να διευθετήσει το θέμα για τον Ερντογάν σήμαινε υπονόμευση του κράτους δικαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, επισημαίνοντας ως παραδείγματα την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία και την υπόθεση HalkBank.

Αλλά με τη νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον και την επερχόμενη δίκη, τόσα χρόνια τουρκικών προσπαθειών για εξάλειψη της υπόθεσης ενδέχεται να εξαφανιστούν, σύμφωνα με τον Aykan Erdemir, πρώην μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου και επί του παρόντος ανώτερος διευθυντής του προγράμματος για την Τουρκία στο Foundation for Defense of Democracies.

Εάν κριθεί ένοχη, η HalkBank θα εκτοξευθεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, προκαλώντας μια τεράστια αρνητική επίδραση στην ήδη τρομακτική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό Foreign Policy στην ιστοσελίδα τουAhval

Le Monde: Τα φρικτά γεγονότα στο Καπιτώλιο συνιστούν χρήσιμο μάθημα για τις δημοκρατίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: