Να τα βλέπουν οι Αμερικάνοι: Μόσχα και Άγκυρα θα συζητήσουν τον Ιανουάριο την παροχή δεύτερης παρτίδας S-400

File Photo: Ρωσικά στρατιωτικά αεροπλάνα μεταφέρουν τμήματα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στην Τουρκία. EPA, TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT




Στα τέλη Ιανουαρίου, η Άγκυρα και η Μόσχα θα συζητήσουν την παροχή δεύτερης παρτίδας S-400 στην Τουρκία, ανέφερε ο Πρόεδρος Ερντογάν σήμερα, Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ιζβέστια.

«Ολοκληρώσαμε τις εργασίες παράδοσης της πρώτης συστοιχίας, και τώρα συνεχίζουμε τον διάλογό μας με τη Ρωσία για τη δεύτερη συστοιχία», δήλωσε. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, κατά τις διαπραγματεύσεις, οι πλευρές θα συζητήσουν διάφορα θέματα, και όχι μόνο το ζήτημα των παραδόσεων εξοπλισμών.

Όπως επεσήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος, καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να καθορίζει την αμυντική πολιτική της Τουρκίας, ανέφερε, σύμφωνα με την Ιζβέστια, το πρακτορείο Anadolu.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Ιζβέστια

  • «Στην Τουρκία ανακοίνωσαν ότι τα συστήματα S-400 είναι έτοιμα προς χρήση»

Ανταπόκριση του πρακτορείου TASS από την Άγκυρα αναφέρει τα εξής:

“Στις 11 Ιανουαρίου 2021, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, δήλωσε ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 είναι έτοιμα προς χρήση. Αυτό μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός 24TV.

“Τα συστήματα S-400 είναι έτοιμα προς χρήση, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αποφασίσουν πότε θα υπάρξει τέτοια ανάγκη”, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός, επικαλούμενος τον κ. Ντεμίρ.

Η Διοίκηση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας επιβεβαίωσε στο TASS την είδηση αυτή. “Ναι, [ο Ισμαήλ Ντεμίρ] πράγματι έκανε αυτή τη δήλωση σήμερα στην Άγκυρα”, αναφέρει η Υπηρεσία.

Εκτός τούτου, ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας δήλωσε επίσης ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να εργάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος παραγωγής αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, παρά την απόφαση της Ουάσιγκτον να τις αποκλείσει από το πρόγραμμα αυτό.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Ντεμίρ, αν η Άγκυρα ήθελε, τότε “το δεύτερο σετ των S-400 θα έφτανε ήδη στην Τουρκία”. “Αυτό θα συνέβαινε αν είχαμε επιλέξει ένα γρήγορο και εύκολο μονοπάτι, αλλά στοχεύουμε στο μέγιστο. Με τις πληροφορίες που παίρνουμε από την εργασία με τα S-400, σκοπεύουμε να φτάσουμε στο επίπεδο των S-400 και να δημιουργήσουμε τα δικά μας συστήματα αεράμυνας έως το 2025-2026”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας.

Το 2017 η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την παράδοση από τη Μόσχα στην Άγκυρα συστημάτων αεράμυνας S-400. Η Τουρκία ήταν το πρώτο κράτος του ΝΑΤΟ, που αγόρασε αυτά τα συστήματα από τη Ρωσία.

Η απόφαση της Τουρκίας προκάλεσε έντονη αντίδραση από την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ εν γένει. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να αναγκάσουν την Τουρκία να αρνηθεί τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας.

Τον Οκτώβριο του 2020, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να αρνηθεί τα S-400, παρά την πίεση των ΗΠΑ. Επίσης, δεν δέχθηκε τις απειλές για επιβολή κυρώσεων και πρότεινε στις ΗΠΑ, αν θέλουν, να τις εφαρμόσουν στην πράξη.”

ΠΗΓΗ: Πρακτορείο TASS

Έχασε τα F-35, “έφαγε” και κυρώσεις: Η “σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης” της Τουρκίας με τις ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: