«Ίσως παρακολουθήσαμε την δημιουργία ενός κινήματος στο Καπιτώλιο», υποστηρίζει ο Daniel Ziblatt

Αστυνομικοί της πολιτείας της Βιρτζίνια περιπολούν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, DC, ΗΠΑ, στις 7 Ιανουαρίου 2021. EPA, SHAWN THEW




Συνέντευξη του Daniel Ziblatt, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ενός εκ των σημαντικότερων παρατηρητών της αμερικανικής πολιτικήςσυγγραφέας από κοινού με τον  συνάδελφό του Steven Levitsky του La Mort des Democracies (εκδόσεις Calmann-Lévy, 2019), δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Monde.

Αναφέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, με σκοπό την κατανόηση του κινδύνου που εκπροσωπεί ο 45ος Αμερικανός πρόεδρος για τις πολιτικές ελευθερίες.

Χαρακτηρίζει τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον ως «πραξικόπημα» και υπογραμμίζει τους κινδύνους που συνεπάγεται η απουσία κυρώσεων εναντίον των υπευθύνων.

Ως προς το αν τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου είναι μια πρόβα, πριν από την αναπαραγωγή άλλων παρόμοιων εκδηλώσεων, ο Daniel Ziblatt,  θεωρεί, ότι αυτή η ημερομηνία σηματοδοτεί το τέλος της προεδρίας Trump και του  Tραμπισμού, αλλά μπορεί και να σημαίνει την δημιουργία ενός κινήματος, καθώς, όπως τονίζει, κάποιοι βγαίνοντας από το Κογκρέσο έλεγαν, ότι την επόμενη φορά θα έρθουν οπλισμένοι. «Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε, πόσο σοβαρά πρέπει να τους λάβουμε.

Ωστόσο, απαιτείται επείγουσα δράση. Πρόκειται πράγματι για εγχώρια τρομοκρατία. Η αστυνομία πρέπει να είναι σε θέση να διεισδύσει σε αυτά τα δίκτυα, αλλά χρειάζεται προσοχή ως προς το ό,τι τα μέσα που θα ληφθούν, δεν θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για αμφισβητήσιμους σκοπούς, πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή διασφαλίσεις.

Μια τέτοια κατάχρηση μέσων για νόμιμους σκοπούς έχει συμβεί στο παρελθόν», σημειώνει ο Ziblatt, υπενθυμίζοντας, ότι το οπλοστάσιο που χρησιμοποιήθηκε κατά το αντικομμουνιστικό κυνήγι μαγισσών, στη δεκαετία του 1950, αναπτύχθηκε για να καταπολεμήσει την εξάπλωση του ναζισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τονίζει δε, ότι παρά τον εν λόγω κίνδυνο, η διοίκηση Biden πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα.

Σχετικά με την αλλαγή στάσης, μετά την επίθεση στο Κογκρέσο, αρκετών  Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, υποστηρίζει: «Είναι λίγο αργά. Αυτοί οι γερουσιαστές είναι αναμφισβήτητα οπορτουνιστές. Αλλά από την άλλη πλευρά, αυτό το είδος ευκαιριακών είναι απαραίτητο και ευπρόσδεκτο. Ελπίζω, ότι πολλοί άλλοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Η προσποίηση ότι νοιάζονται  για τη διατήρηση του Κράτους δικαίου είναι καλύτερη από την υπεράσπιση του λευκού εθνικισμού, που προωθεί ο Donald Trump.»

Στο ερώτημα, τι γίνεται με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και αν ενδέχεται η  κεντροδεξιά να υπερισχύσει των λαϊκιστών, απαντά: «Τίποτα δεν είναι λιγότερο σίγουρο. Ας μην ξεχνάμε ότι, μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, περισσότεροι από εκατό εκλεγμένοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αμφισβητούν την ειλικρίνεια των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, το 77% των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων θεωρεί την ήττα του Trump υποτιθέμενη «κλοπή» της ψηφοφορίας.

Μια άλλη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε μετά τις 6 Ιανουαρίου, δείχνει, ότι το 45% των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων δικαιολογεί την επίθεση στο Καπιτώλιο, που  οποία είναι μια σημαντική βάση, αλλά δείχνει επίσης, ότι υπάρχουν ισχυρές διαιρέσεις στο δεξιό εκλογικό σώμα.

Μπορούμε ακόμη και να φανταστούμε τον Donald Trump να αποφασίζει να επανέλθει το 2024. Υπάρχει το προηγούμενο του Theodore Roosevelt, ο οποίος αποχώρησε από την προεδρία το 1909 και προσπάθησε να επανεκλεγεί το 1912, αλλά όχι με τη ρεπουμπλικανική ετικέτα, προκαλώντας διχοτόμηση της ρεπουμπλικανικής ψήφου. Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να επαναληφθεί.» 

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Le Monde, Daniel Ziblatt : «Nous avons peut-être assisté à la naissance d’un mouvement au Capitole»

Το παιχνίδι του ισλαμιστή Ερντογάν: Στρατιώτες, κατάσκοποι και το κυνήγι εξουσίας της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: