Οι Τούρκοι “δουλεύουν” κανονικά τους Ευρωπαίους: Η προσέγγιση Αθήνας-Άγκυρας είναι μια μακρινή προοπτική…

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Copyright: European Union




Μετά από μια πενταετή παύση που χαρακτηρίζεται από δυσαρέσκεια για τους “ανταγωνιστικούς τους ισχυρισμούς” στα ύδατα της Μεσογείου, η Τουρκία συνεχίζει τις συνομιλίες με την Ελλάδα τη Δευτέρα, γεγονός που αποτελεί το  πρώτο τεστ για τις ελπίδες της να αντιστρέψει τις επιδεινούμενες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα παραπάνω αναφέρει το πρακτορείο Reuters, (σε ανταπόκριση των Robin EmmottTuvan Gumrukcu).

Ενώ οι διπλωμάτες τονίζουν ότι η επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης θα απαιτήσει κοπιώδη προσπάθεια, οι συνομιλίες ακολουθούν την απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει την αναζήτηση φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενα ύδατα, γεγονός  που εξόργισε την Ελλάδα και την Κύπρο και την άμβλυνση της ρητορικής της Άγκυρας  σχετικά με τις ευρύτερες διενέξεις με την Ε.Ε. Θα μπορούσαν επίσης να προλειάνουν το δρόμο για επισκέψεις ευρωπαίων ηγετών στην Τουρκία.

Αμφότερες οι πλευρές υποστηρίζουν ότι υπάρχει πολιτική βούληση για βελτίωση των σχέσεων, αλλά μετά από χρόνια  εχθρότητας για τους πρόσφυγες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ναυτικές αξιώσεις, τις στρατιωτικές παρεμβάσεις της Τουρκίας και το διαιρεμένο νησί της Κύπρου, η προσέγγιση φαντάζει ως  μια μακρινή προοπτική.

Εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χοσέπ Μπορέλ δήλωσε στο Reuters πως είδε ένα «παράθυρο ευκαιρίας», αλλά ότι η Άγκυρα πρέπει να «εγκαταλείψει αυτή τη γραμμή αντιπαράθεσης» και να αναζητήσει διάλογο. 

Οι διπλωμάτες υπογραμμίζουν ότι θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από μια αλλαγή τόνων και την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους έρευνας από αμφισβητούμενα ύδατα για να σταματήσουν οι εκκλήσεις ορισμένων κρατών της Ε.Ε. για επιβολή κυρώσεων  στην Άγκυρα, τις οποίες οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν τον Μάρτιο.

«Δεν διαβλέπω καμία μεγάλη συμφιλίωση που θα μας απομακρύνει από την πορεία στην οποία βρισκόμαστε. Θα χρειαστεί μια σημαντική χειρονομία εκ μέρους της Τουρκίας», ανέφερε διπλωμάτης στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να είμαστε αισιόδοξοι.

Η προσπάθεια του Erdogan να χτίσει γέφυρες με την Ε.Ε., τον κύριο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας,  γίνεται καθώς η κυβέρνησή του είναι αντιμέτωπη με οικονομική ύφεσση. Ενώ η πανδημία COVID-19 υπήρξε το κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξη, οι διεθνείς εντάσεις έχουν επιβαρύνει επίσης την οικονομία.

Οι καλύτεροι δεσμοί με την Ευρώπη μπορεί επίσης να εξαρτώνται εν μέρει από το πόσο η Άγκυρα μπορεί να διαχειριστεί τις διενέξεις με τη νέα κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφότου η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία τον περασμένο μήνα για την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων.

Η Τουρκία επεξεργάζεται επίσης έναν οδικό χάρτη για την ομαλοποίηση των σχέσεων με τον νατοϊκό της εταίρο,  τη Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ήταν δριμύς επικριτής της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στη Λιβύη και των ναυτικών της αξιώσεων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΠΗΓΗ: πρακτορείο Reuters, (σε ανταπόκριση των Robin Emmott, Tuvan Gumrukcu) – Turkey hopes Mediterranean talks can calm choppy waters with EU

Η NY Times για τη Σοφία: Η σεξουαλική παρενόχληση στους ελληνικούς χώρους εργασίας είναι συχνή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: