Η NY Times για τη Σοφία: Η σεξουαλική παρενόχληση στους ελληνικούς χώρους εργασίας είναι συχνή

FILE PHOTO: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (Δ) συνομιλεί με την Ολυμπιονίκη της Ιστιοπλοϊας Σοφία Μπεκατώρου (Α) κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ




Άρθρο για τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες της αθλήτριας Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση και κατάχρηση εξουσίας, για το κύμα υποστήριξης προς το  πρόσωπό της, την πυροδότηση του κινήματος #MeToo και στην Ελλάδα δημοσιεύει η εφημερίδα New York Times, (κείμενο Niki Katsantonis).

Σημειώνει επίσης και το άνοιγμα ενός διαλόγου σε μια χώρα όπου η σεξουαλική κακοποίηση είναι διαδεδομένη, σύμφωνα με μελέτες.

Ενώ τα περιστατικά σπάνια αναφέρονται, μελέτες δείχνουν ότι η σεξουαλική παρενόχληση στους ελληνικούς χώρους εργασίας είναι συχνή. Μια δημοσκόπηση 1.001 γυναικών τον περασμένο Ιούλιο από τη φιλανθρωπική οργάνωση  ActionAid διαπίστωσε ότι εννέα στις δέκα  είχαν υποστεί παρενόχληση στο χώρο εργασίας τους, με μία στις 10 να αναφέρει ότι υπήρξαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης.

Τέτοια περιστατικά είχαν ακουστεί στον ελληνικό αθλητισμό, την πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης, αλλά μόνο  τώρα τεκμηριώνονται. Η Ελλάδα έχει σημειώσει κάποια βήματα πρόοδου στη νομοθεσία για τα δικαιώματα των γυναικών με την πάροδο των ετών.

Το 2010, ενέκρινε νόμο κατά των διακρίσεων λόγω φύλου στην εργασία που καθιστά τη σεξουαλική παρενόχληση κακούργημα με μέγιστη ποινή τριετή φυλάκιση. Ωστόσο, η χώρα υστερεί έναντι των ομολόγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην προώθηση της ισότητας των φύλων και η παρενόχληση των γυναικών σε τομείς που κυριαρχούνται από άνδρες συχνά παραμένει κρυφή.

«Για δεκαετίες, η σεξουαλική παρενόχληση θεωρήθηκε ταμπού, η κοινωνία αρνήθηκε να αναγνωρίσει μια κοινωνική πραγματικότητα», δήλωσε η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας της Ελλάδας, υπεύθυνη για την ισότητα των φύλων, σε ερωτήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Αλλά τα τελευταία χρόνια, η κοινωνία έχει ωριμάσει, έχει κάνει βήματα μπροστά». «Οι γυναίκες φοβόντουσαν να ζητήσουν βοήθεια και ένιωθαν ντροπή επειδή θα ήταν δακτυλοδεικτούμενες από την κοινωνία», δήλωσε η υφυπουργός Μ.Συρέγγελα. «Τώρα, επιτέλους, αγκαλιάζει τις γυναίκες και τιςς ενθαρρύνει να μιλήσουν».

ΠΗΓΗ: New York Times, Niki Katsantonis – Olympic Athlete Speaks of Assault and Breaks a Bigger Silence in Greece

Νταβός: Ο Μητσοτάκης σε συζήτηση με τον Φάουτσι για τη διαχείριση της πανδημίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: