Η Κίνα απαγόρευσε την είσοδο στην ερευνητική ομάδα του ΠΟΫ για προέλευση κορωναϊού

File photo: Πολίτης της Κίνας φορώντας μάσκα στην πόλη Γκουαντσού, μπροστά από αφίσες με προειδοποίηση για μη κατανάλωση άγριων ζώων. EPA, ALEX PLAVEVSKI




Η ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που επρόκειτο να ερευνήσει την προέλευση του κορωναϊού στην “κοιτίδα’ του, την πόλη Γουχάν, δεν έγινε δεκτή στην Κίνα. Σε δυο μέλη της επιτροπής δεν δόθηκε άδεια εισόδου και ήδη ο ένας επέστρεψε, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται τράνζιτ σε τρίτη χώρα.

Ο ΠΟΫ ανακοίνωσε πως το πρόβλημα αφορά στο ότι δεν υπήρξε έγκριση της βίζας τους.
Η πολυαναμενόμενη έρευνα για την προέλευση της πανδημίας που μαστίζει τον πλανήτη, είχε συμφωνηθεί με το Πεκίνο τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με τον ΠΟΥ.

Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Γουχάν, στα τέλη του 2019. Η επιδημία συνδέθηκε με μια υπαίθρια αγορά της πόλης.

Ο επικεφαλής του ΠΟΫ Τέντρος Γκεμπρεϊέσους δήλωσε “πολύ απογοητευμένος” από το γεγονός ότι η Κίνα δεν επέτρεψε την άφιξη των μελών της ομάδας “δεδομένου ότι τα δυο μέλη της ήδη ξεκίνησαν το ταξίδι τους και άλλα δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν την τελευταία στιγμή”.

“Η Κίνα με διαβεβαίωσε για επιτάχυνση της εσωτερικής διαδικασίας” ώστε να μεταβεί το συντομότερο δυνατό η ομάδα, είπε από την Γενεύη χθες, εξηγώντας ότι βρίσκεται σε επαφή με υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους στους οποίους τόνισε πως “η [ερευνητική] αποστολή αποτελεί προτεραιότητα για τον ΠΟΫ και την διεθνή ομάδα”.

Ο ΠΟΫ έχει προετοιμάσει εδώ και μήνες την αποστολή δεκαμελούς ομάδας η οποία αποτελείται από διεθνείς εμπειρογνώμονες. Σκοπός της αποστολής είναι η έρευνα της προέλευσης της πανδημίας και συγκεκριμένα η έρευνα του πώς πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους.

Τον περασμένο μήνα είχε ανακοινώσει ότι η έρευνα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021.

Αρχικά πιστεύονταν ότι ο ιός προήλθε από μια αγορά που πουλούσε κρέας εξωτικών ζώων προς κατανάλωση.. Υποστηρίχθηκε ότι εκεί ήταν που ο ιός έκανε το άλμα από τα ζώα στους ανθρώπους.
Όμως, η προέλευση του ιού εξακολουθεί να αμφισβητείται. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι η αγορά μπορεί να μην ήταν η “κοιτίδα’ του ιού κι ότι απλώς εκεί διαδόθηκε.

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι κορωναϊοί που είναι ικανοί να μολύνουν τον άνθρωπο μπορεί να κυκλοφορούν χωρίς να έχουν ανιχνευθεί σε νυχτερίδες εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό ποιος ενδιάμεσος ξενιστής μεταδίδει τον ιό από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους.

Με πληροφορίες από BBC

Συζητήσεις επί συζητήσεων Κομισιόν με Pfizer για επιπλέον εμβόλια, εν μέσω επικρίσεων…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: