Συζητήσεις επί συζητήσεων Κομισιόν με Pfizer για επιπλέον εμβόλια, εν μέσω επικρίσεων…

File photo: Φωτογραφία από την αλυσίδα παραγωγής των εμβολίων της Pfizer. EPA/PFIZER HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Όλα δείχνουν πως η Κομισιόν επιχειρεί να αυξήσει τις δόσεις εμβολίου που έχει ήδη παραγγείλει ή δικαιούται να παραγγείλει βάσει της αρχικής της συμφωνίας με την Pfizer/BioNTech, καθώς πληθαίνουν οι επικρίσεις για την ανταπόκρισή της στην πρόκληση του εμβολιασμού των πολιτών της ΕΕ.

Χθες, εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε δηλώσει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητεί με τις Pfizer/Biontech την δυνατότητα παραγγελίας επιπλέον δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19, πέραν των 300 εκατομμυρίων δόσεων που προβλέπει το παρόν συμβόλαιο.

Σήμερα, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο τρεις καλά ενημερωμένες πηγές, η ΕΕ συζητά με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech την πιθανότητα να παραγγείλει έως και 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου.

Νωρίτερα σήμερα, δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων της Κομισιόν με τις εταιρίες, είχε κάνει λόγο για συζήτηση επί της προμήθειας επιπλέον 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer/BioNTech.

Η ΕΕ, που έχει πληθυσμό 450 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει παραγγείλει ήδη 200 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου. Η σύμβαση που υπέγραψε τον Νοέμβριο της δίνει το δικαίωμα να αγοράσει άλλα 100 εκατομμύρια. Ο κάθε εμβολιαζόμενος χρειάζεται δύο δόσεις του εμβολίου.

Οι πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ανέφεραν ότι η ΕΕ επιδιώκει να αγοράσει ακόμη 50 ή 100 εκατομμύρια δόσεις. Αυτά τα εμβόλια θα μπορούσαν να παραδοθούν κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με δύο πηγές. Ωστόσο μία από τις πηγές είπε ότι η παράδοση ενδέχεται να γίνει κατά το τέταρτο τρίμηνο και η τιμή ανά δόση θα παραμείνει η ίδια που είχε συμφωνηθεί με την υπάρχουσα σύμβαση.

Με βάση ένα έγγραφο, η ΕΕ έχει συμφωνήσει να καταβάλει 15,5 ευρώ ανά δόση του εμβολίου.

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, τους αριθμούς ή τις πιθανές παραγγελίες. Ο εκπρόσωπος της Pfizer είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει γιατί οι συζητήσεις με τις κυβερνήσεις είναι εμπιστευτικές, ενώ η BioNTech δεν ήθελε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ρώμη, Ιταλία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Το συζητάει…ακόμη η Κομισιόν με την Pfizer: Για επιπλέον δόσεις εμβολίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: