Η Ελλάδα υποδέχθηκε το 2021 με την ελπίδα και την ευχή ότι η “τραγωδία του ιού” θα τελειώσει σύντομα…

File photo: Stelios Petsas said the measures had a double purpose, of relieving the National Health System and of ensuring that schools can reopen on January 11. ΑΝΑ-MPA/ANA -MPA/ YIANNIS KOLESSIDES




Η υποδοχή του νέου έτους στην Αθήνα, ήταν διαφορετική φέτος. Άδειοι οι δρόμοι μετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πανδημία του νέου κορωναϊού. Παρ΄όλα αυτά, το θέαμα που παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων ήταν εντυπωσιακό.

Και σε άλλες χώρες το σκηνικό ήταν το ίδιο: Πυροτεχνήματα σε άδειους δρόμους συνόδευαν την έλευση του 2021 στις περισσότερες χώρες του πλανήτη.

Σημειώνουμε ότι ήταν αυστηροί οι έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ. στις μετακινήσεις κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με δεκάδες μπλόκα σε όλη την Αττική, λίγο πριν από την έλευση του 2021.

Όπως μετέδωσε το Open TV και η δημοσιογράφος Μίνα Καραμήτρου, στην Αττική, είχαν στηθεί περισσότερα από 30 μπλόκα τα οποία ήταν «ενισχυμένα» ενώ άλλα πέντε μπλόκα πραγματοποιούσαν ελέγχους σε κεντρικούς άξονες της Αττικής, ειδικά μετά τις 22.00 όταν τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οι έλεγχοι για τις μετακινήσεις ήταν σαρωτικοί. Σημειώνεται ότι μετά τις 10 το βράδι εφαρμόστηκε αυστηρό lockdown και δεν ίσχυε ούτε η μετακίνηση με sms στο 13033.

Την πρακτική αυτή είχε εφαρμόσει η ΕΛΑΣ και τις προηγούμενες ημέρες.

Η πρόσκληση του Δήμου για τον αποχαιρετισμό του 2020 ήταν ιδιαίτερα διαφορετική. Η χρονιά που έφυγε, και η οποία ταλαιπώρησε τον ελληνικό λαό, όπως και όλους τους λαούς του κόσμου, δεν επέτρεπε εορτασμούς όπως τις προηγούμενες χρονιές.

Οι εκδηλώσεις του Δήμου μεταδόθηκαν από την τηλεόραση της ΕΡΤ1 και από την ψηφιακή πλατφόρμα του ertflix.gr. Ήταν ένα ατμοσφαιρικό θέαμα, αφιερωμένο στο «μαζί»!

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσίασε ένα εντυπωσιακό φωτιστικό show, video projections και πολύχρωμα πυροτεχνήματα που αγκάλιασαν τον αττικό ουρανό, για να φτάσουν σε κάθε γωνιά της πόλης, σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε οθόνη, δίπλα σε κάθε στολισμένο δέντρο, για να γεμίσουν τις καρδιές μας με φως και ζεστασιά.

Με δύο αγαπημένους και ιδιαίτερα ταλαντούχους ηθοποιούς, την Μαρία Κίτσου και τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο, οι πολίτες μέτρησαν αντίστροφα καλωσορίζοντας το 2021.

Στην Όπερα του Σύδνεϋ τα πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό όμως κάτω από τη λάμψη αυτή υπήρχε μόνο μια πόλη φάντασμα.

Στο Πεκίνο το φαντασμαγορικό show από τον κεντρικό πύργο του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης δεν έγινε φέτος. Η πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη ήταν σχεδόν άδεια.

Η πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο, η Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα, η Πουέρτα δελ Σολ στη Μαδρίτη και η Times Square στη Νέα Υόρκη είναι όλες αποκλεισμένες. Δεν επιτράπηκε στους πολίτες να εορτάσουν.

Στην Times Square, αντί για τις συνήθεις σκηνές συνωστισμού, φέτος η αστυνομία επέτρεψε να παραστούν μονάχα λίγες δεκάδες ανθρώπων.

Οι διοργανωτές προσκάλεσαν έναν υπάλληλο παντοπωλείου, έναν θυρωρό, έναν διανομέα πίτσας και γιατρούς και νοσηλευτές, ανάμεσά τους τη Σάντρα Λίντσεϊ, τη νοσοκόμα που έκανε πρώτη στη χώρα το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού.

Απαντες φορούσαν μάσκα και έπρεπε να μην έχουν ενδείξεις πυρετού για να παραστούν και να δουν, μεταξύ άλλων την Τζένιφερ Λόπεζ και την Γκλόρια Γκέινορ, η οποία τραγούδησε (τι άλλο) το «Ι Will Survive» προς τέρψη λίγων δεκάδων εργαζόμενων της πρώτης γραμμής και των οικογενειών τους.

Στην φετινή παραμονή της πρωτοχρονιάς έπεσε βαριά η σκιά των 82 εκατομμυρίων κρουσμάτων και του 1,7 εκατομμυρίων νεκρών παγκοσμίως.

Και μέσα σε αυτό το σκηνικό, η έλευση των εμβολίων μοιάζει ως η ισχυρότερη ελπίδα για ανάσχεση της πανδημίας, μίας χρονιάς που τελειώνει κατά εντελώς διαφορετικό τρόπο από κάθε άλλη στη σύγχρονη μνήμη.

«Νομίζω δεν θα υπερβάλω αν πω ότι ποτέ άλλοτε δεν κοιτάξαμε μία νέα χρονιά με τόση πρωτόγνωρη ελπίδα όσο φέτος», δήλωσε ενδεικτικά προχθες η Αγκελα Μέρκελ.

Στην πολή Γουχάν της Κίνας, από όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο η πανδημία, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία στο κέντρο της πόλης για να μετρήσουν αντίστροφα την αλλαγή της χρονιάς. Ορισμένοι δήλωσαν ότι ήταν προσεκτικοί, αλλά δεν ανησυχούσαν ιδιαίτερα.

«Η ασφάλεια είναι η προτεραιότητα», δήλωσε ο 23χρονος δάσκαλος, Γουάνγκ Ξεμέι.

Την ίδια ώρα στην Αυστραλία, όπου τα πυροτεχνήματα στο Σίδνεϊ κάθε χρόνο αποτελούν ορόσημο για τον ερχομό του νέου έτους, οι συγκεντρώσεις και οι εγχώριες μετακινήσεις απαγορεύτηκαν. Παράλληλα, οι περισσότεροι άνθρωποι αποκλείστηκαν από το κέντρο του Σίδνεϊ.

Καλή Χρονιά με Υγεία: Ευχή και ελπίδα το νέο έτος 2021 να μην έχει καμία σχέση με αυτό που φεύγει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: