H επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Εφημερίδες της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η λίστα Γιωρκάτζη και η συζήτηση της στην Ολομέλεια της Βουλής για έγκριση, η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωναϊό…

…και οι αντιδράσεις που υπήρξαν, η πραγματοποίηση της πενταμερούς συνάντησης καθώς και το αποψινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την καταπολέμηση της διαφθοράς, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Λίστα Γιωρκάτζη: Ανάβει φωτιές» γράφει ότι ενώ η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται σήμερα να εγκρίνει τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη αρκετά πολιτικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα περιλαμβάνονται σ΄ αυτήν παρουσιάζονται έτοιμα να προσφύγουν στην δικαιοσύνη για παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων. Αλλού, γράφει ότι χθες το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στην σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωναϊό ώστε να μπορεί να ελέγξει την κατάσταση σε περίπτωση που τα κρούσματα πάνε να ξεφύγουν. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι την πρώτη εβδομάδα Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η πενταμερής.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Δύο χρόνια εμπαιγμός με τη λίστα Γιωρκάτζη» γράφει ότι τα κόμματα υιοθετούν μετά από δύο χρόνια νομικών ακροβασιών τη θέση πως το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί των προσωπικών δεδομένων. Αλλού, γράφει ότι μέτρα που χωρίζονται σε τρεις πυλώνες ετοίμασε και θα παρουσιάσει αύριο η Κυβέρνηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς ενώ απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για όσα του καταλογίζουν σε σχέση με το ΚΕΠ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ραγδαία πτώση κατά 4,1% παρουσίασε το λιανεμπόριο την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2020 λόγω του lockdown.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Αποφάσεις του ποδαριού» γράφει ότι την απόλυτη εντύπωση ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις για την επιβολή περιορισμών ή για την άρση τους είναι τελικά αποφάσεις του ποδαριού, της τελευταίας στιγμής και με σαφείς σκοπιμότητες, δημιούργησε χθες η ανακοίνωση των νέων αποφάσεων. Αλλού, γράφει ότι εκπαιδευτικοί και γονείς ανέμεναν επιστροφή μαθητών στα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα, δηλώνοντας την έκπληξη τους για την παράταση κατά μια εβδομάδα. Σε άλλο θέμα γράφει πως κατεβαίνει το όριο της ταχύτητας στα 30 χλμ. σε συγκεκριμένες οδούς εντός του κέντρου των πόλεων όπου τώρα είναι στα 50 χλμ.

Η  »Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Αποσπασματικές χαλαρώσεις προκαλούν αντιδράσεις», γράφει ότι δυσαρέσκεια εκφράζουν οι γονείς δημοτικής εκπαίδευσης για την επιστροφή των παιδιών στις τάξεις από τη μεθεπόμενη Δευτέρα. Έντονη αγανάκτηση και από τους ανθρώπους του Πολιτισμού για τον οποίο δεν έγινε καμία νύξη από τον Υπουργό Υγείας. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην περιοχή των εργοστασίων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μπάζουν νερά οι συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα εμβόλια.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μικρή χαλάρωση των μέτρων για Covid» αναφέρεται στην σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο με το άνοιγμα κομμωτηρίων, ινστιτούτων αισθητικής την Δευτέρα και την λειτουργία δημοτικών σχολείων και λιανεμπορίου στις 8 Φεβρουαρίου. Αλλού η εφημερίδα παραθέτει φωτογραφία  και αναφέρεται στην ρύπανση της λίμνης Παραλιμνίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον δικηγόρο Ανδρέα Πιττάτζη, έναν από τους πρωταγωνιστές του επίμαχου βίντεο του Αλ Τζαζίρα για τα «χρυσά» διαβατήρια, ο οποίος λέει ότι δόθηκε λανθασμένη αναφορά από το τηλεοπτικό δίκτυο για τη συνάντηση που είχε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Μαρία Αντούνα

Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

H επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: