Φθίνουσα εμπιστοσύνη προς τους κρατικούς θεσμούς και τα ΜΜΕ για τα θέματα της πανδημίας

FILE PHOTO: Νοσοκομειακοί μεταφέρουν ένα από τους πολλούς σθενείς στην πόλη Wuhan της Κίνας. EPA, STRINGER μέσω ΚΥΠΕ




Μία ετήσια έρευνα επί δείγματος 33.000 ανθρώπων, που διεξήγαγε η αμερικανική εταιρεία συμβούλων, δημοσίων σχέσεων και μάρκετινγκ, Edelman, σχετικά με το επίπεδο εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης προς τους θεσμούς (περίοδος έρευνας 19 Οκτωβρίου έως 18 Νοεμβρίου 2020), κτύπησε …καμπάνα.

Το δημοσίευμα του Associated Press (ανταπόκριση Pan Pylas) επισημαίνει ότι η φθίνουσα εμπιστοσύνη των πολιτών στις κυβερνήσεις και στο σύνολο των ΜΜΕ απειλεί να περιορίσει την παγκόσμια διάθεση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ιδίως στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

Όπως σημειώνεται, η έρευνα της Edelman κατέδειξε ότι η «πανδημία της πληροφόρησης» (“infodemic”) έχει επιφέρει έλλειμμα εμπιστοσύνης, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστέρηση στην πορεία εξόδου της ανθρωπότητας από την πανδημία του ιού. Υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της EdelmanRichard Edelman, «Ζούμε στην εποχή της χρεοκοπίας της πληροφορίας», απόδειξη ότι μόνο το ένα τρίτο των ανθρώπων είναι πρόθυμο να εμβολιαστεί άμεσα κατά της νόσου Covid-19.

Η διστακτικότητα αυτή, συνεχίζει το δημοσίευμα, απαντάται περισσότερο στη Ρωσία, όπου μόλις το 15% των ερωτηθέντων επιθυμεί να εμβολιαστεί το ταχύτερο δυνατό και μόλις το 25% αυτών αισθάνεται άνετα με την ιδέα να εμβολιαστεί εντός του έτους. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα ευρήματα, το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 59% των ερωτηθέντων, ενώ το 33% αυτών δεν έχουν αντίρρηση να εμβολιαστούν άμεσα.

Τα υψηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης,  όπως κατέδειξε η έρευνα, καταγράφηκαν στην Ινδία, όπου 51% των ερωτηθέντων δήλωσαν πρόθυμοι να εμβολιαστούν άμεσα και 29% αυτών εντός του έτους, συνολικά δηλαδή το ποσοστό όσων επιθυμούν να εμβολιαστούν στη χώρα αγγίζει το 80%.

Παρά τη φαινομενική διστακτικότητα για τα εμβόλια, τονίζει το δημοσίευμα, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι επιχειρήσεις έχουν αναδειχθεί ως οι πλέον αξιόπιστες οντότητες, εν μέρει λόγω της πρωτοφανούς ταχύτητας με την οποία «προληπτικά» ανέπτυξαν εμβόλια. Επίσης, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης απέναντι στις επιχειρήσεις, πιστώνεται στην ικανότητά τους να βρουν τρόπους να εργαστούν κατά τη διάρκεια των περιορισμών του κορωνοϊού. Ο τομέας των επιχειρήσεων, όπως τονίζεται, απολαμβάνει ποσοστό εμπιστοσύνης της τάξεως του 61% περίπου των ερωτηθέντων, κερδίζοντας την πρώτη θέση από τον κυβερνητικό τομέα, ο οποίος απώλεσε την πρωτοκαθεδρία του, στα μέσα του έτους, ενώ επί του παρόντος βρίσκεται στο 53%.

Όπως σημείωσε ο Edelman, «Τα γεγονότα του περασμένου έτους ενίσχυσαν την εταιρική υπευθυνότητα σε κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι η αύξηση των εργαζομένων και η φυλετική δικαιοσύνη», υπογραμμίζει η ανταπόκριση.

ΠΗΓΗ: Associated Press, Pan Pylas – Survey finds global mistrust could weigh on vaccine rollout

Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και ο παράγοντας Ρόμπερτ Μενέντεζ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: