Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και ο παράγοντας Ρόμπερτ Μενέντεζ

Ο φιλέλληνας γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. EPA, SUSAN WALSH / POOL




Mνεία στην υποβολή στο Κοινοβούλιο του νομοσχεδίου για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο πέλαγος, κάνει στην ιστοσελίδα Limesonline (ο Lorenzo Noto), ο οποίος θεωρεί θετικό στοιχείο για την Ελλάδα την παρουσία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ιστορική απόφαση δεδομένου ότι για δεκαετίες δεν εφαρμόζονταν η σχετική πρόβλεψη προκειμένου να αποφευχθούν οι συνοριακές διαφορές σε μία περιορισμένη θαλάσσια έκταση όπως είναι αυτή της Μεσογείου. Το νομοσχέδιο αποτελεί απόδειξη ότι αυτή η προσέγγιση είναι πλέον αναχρονιστική.

Η συνεχιζόμενη προσπάθεια για τον ορισμό των ΑΟΖ και την επακόλουθη κατανομή πόρων στη Μεσόγειο καθώς και η κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής σύγκρουσης αποτελούν απόδειξη του ανανεωμένου ανταγωνισμού στην θάλασσα. Η Ελλάδα ανακοινώνει την πρώτη εδαφική επέκταση από το 1947, μετά την παραχώρηση της Δωδεκανήσου από την Ιταλία. Στόχος η πρόκληση εναντίον της Άγκυρας δεδομένης της συμβολικής φύσης της απόφασης.

Πέραν από την ιστορική οπτική υπάρχει και η γεωπολιτική που αποκαλύπτει την τακτική φύση του εγχειρήματος, δεδομένου ότι η αρχή των 12 μιλίων στο Αιγαίο θα ήταν casus belli για την Άγκυρα, καθώς θα αύξανε την περιοχή της ελληνικής δικαιοδοσίας κατά το ήμισυ, δηλαδή από το 35% στο 64% του θαλάσσιου χώρου, εμποδίζοντας τα τουρκικά πλοία να διέρχονται σε νερά ελεύθερης πλεύσης βγαίνοντας από τα Δαρδανέλια.

Η Αθήνα, έχοντας ζητήσει την στήριξη όλων των εξωτερικών παραγόντων που συμφέρον έχουν να περιορίσουν τις κινήσεις της Άγκυρας -μεταξύ των τελευταίων συμφωνία για τα μαχητικά Rafale με τους Γάλλους και συμφωνία για τη δημιουργία στρατιωτικής σχολής αεροπορίας με το Ισραήλ- με αυτή την πρωτοβουλία στέλνει ένα μήνυμα στην διοίκηση Biden.

  • Θετικά μηνύματα έρχονται και από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ελλάδα με το διορισμό του γερουσιαστή Bob Menendez, υποστηρικτή του νόμου για την εταιρική σχέση στην Ανατολική Μεσόγειο τον Δεκέμβριο του 2019 ως προέδρου της Eπιτροπής Eξωτερικών υποθέσεων, ενώ ο Brett McGurk επιλέχθηκε ως διευθυντής Μέσης Ανατολής και Αφρικής στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού συνασπισμού ενάντια στο ισλαμικό κράτος είναι ένθερμος εχθρός της τουρκικής επιθετικότητας στη Μεσόγειο, σε βαθμό ώστε το 2017 ο Τούρκος ΥΠΕΞ ζήτησε την απομάκρυνσή του με την κατηγορία της στήριξης του PKK.

Ως εκ τούτου η Αθηνά ελπίζει ότι η επιστροφή της Αμερικής στη Μεσόγειο θα αποτρέψει την Τουρκία, ενόψει και των διερευνητικών συνομιλιών για το άνοιγμα του διαλόγου με την Άγκυρα που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ: Limesonline, Lorenzo Noto – La censura a Trump, le acque della Grecia e altre notizie interessanti

Άρθρο στους FT: Βαθύτατα προβληματισμένη η ευρωπαϊκή διπλωματία με το «πρόβλημα» Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: