Μισογεμάτο βλέπουν το ποτήρι με τα εμβόλια στη Γερμανία: Αναρωτώνται αν κινήθηκε “έξυπνα” το Βερολίνο

File Photo EPA/CLAUDIO GIOVANNINI μέσω ΚΥΠΕ




Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς; Δεν περνά ημέρα που να μην διατυπώνονται αμφιβολίες για τον αν η Γερμανία κινήθηκε έξυπνα στην παραγγελία εμβολίων, κι αν η γερμανική κυβέρνηση επέλεξε τον καλύτερο δρόμο.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σε πρωτοσέλιδο σχολιαστικό άρθρο προσπαθεί να βάλει την προβληματική σε άλλη βάση κάνοντας λόγο για μια εμβολιαστική επιχείρηση του αιώνα. Διαβάζουμε: “Ενώ υποστηρικτές και πολέμιοι της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής σε σχέση με τις παραγγελίες εξαπολύουν κατηγορίες για τους αριθμούς των παραγγελιών …. έχουν λησμονήσει τη φοβερή επίδοση που κρύβεται πίσω από το εμβόλιο. Σε ταχύτατο χρονικό διάστημα και υπό το κράτος έντονων πιέσεων, αλλά και χάρη στην ενεργοποίηση τεράστιων δημόσιων κονδυλίων, κατάφεραν οι επιστήμονες σε πολλές χώρες παράλληλα να αναπτύξουν μια νέα τάξη εμβολίων. Χωρίς αυτήν την επίδοση θα ήταν αδύνατο να ερίζουμε τώρα για τον καλύτερο δρόμο εξόδου από την πανδημία. Το ίδιο ισχύει και για τη διαδικασία εμβολιασμών. Φυσικά πρόκειται για σοβαρότατο πρόβλημα ότι υπερήλικες και ασθενείς σε διάφορες χώρες περιμένουν πολύ περισσότερο από άλλους σε άλλες χώρες για να εμβολιαστούν. Όχι γιατί δεν παρήγγειλαν αρκετές δόσεις αναλόγως του πληθυσμού τους, αλλά γιατί δεν καταφέρνουν με επιτυχία να προχωρήσουν στους εμβολιασμούς. Υπάρχουν ασφαλώς επαρκείς λόγοι για να ξεκινήσει κανείς αυτή τη συζήτηση. Αλλά το ότι μπορεί να την κάνει, αποτελεί μια μεγάλη τύχη”.

Τέλος στη διαδικτυακή έκδοση του Spiegel διαβάζουμε άρθρο που αποπνέει κάποια αισιοδοξία. “Οι εκτιμώμενες οικονομικές επιπτώσεις του λοκντάουν είναι δυσθεώρητες” επισημαίνει ο Γερμανός αρθρογράφος. “Καταστηματάρχες, εστιάτορες, καλλιτέχνες δεν θα κάνουν τζίρο, πολλοί εργαζόμενοι θα μπουν σε καθεστώς μειωμένου ωραρίου. Άλλοι πάλι θα πρέπει να φυλάξουν τα παιδιά τους στο σπίτι μην πηγαίνοντας να εργαστούν ή κάνοντας τηλεργασία. Και όμως” σημειώνει ο αρθρογράφος: “Ακόμη και με τις αυστηρές αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας η πλειοψηφία των Γερμανών δηλώνει αισιόδοξη ότι η νέα χρονιά, σε προσωπικό επίπεδο, θα είναι μια καλή χρονιά. Αλλά σε σχέση με τις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις στη Γερμανία δηλώνει συγκρατημένη με τις προοπτικές Πρόκειται για αποτέλεσμα δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Civey για λογαριασμό του Spiegel σε δείγμα 5000 ανθρώπων, που έγινε μετά τις αποφάσεις για αυστηρό λοκντάουν”.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Ειρήνη Αναστασοπούλου

Βερολίνο, Γερμανία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Δεν υπάρχει: Oι Oλλανδοί κατάσχουν το ζαμπόν από τα σάντουιτς των Βρετανών λόγω Brexit [photo, videos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: