Άφησαν την Ελλάδα μόνη της να αντιμετωπίσει την τραγωδία: Χιλιάδες πρόσφυγες στον αέρα…

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την προσωρινή Δομή Φιλοξενίας Αιτούντων Ασύλου, στο Μαυροβούνι, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στη Μυτιλήνη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Για τους χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που είναι εγκλωβισμένοι σε άθλιους καταυλισμούς σε όλη την Ελλάδα, η νέα χρονιά έφερε λίγη ελπίδα ή ανάπαυλα από τις ολοένα και πιο απελπιστικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν αναφέρει η εφημερίδα Independent (σε κείμενο του Matt Mathers).

«Υπήρχε λίγο τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα την τελευταία εβδομάδα», λέει ο Afram, άνδρας από την Αφρική. Έχει παραμείνει στον καταυλισμό της Χίου στο Αιγαίο για περισσότερο από ένα χρόνο. «Είναι παγερό κρύο. Δεν μπορείς να φορτίσεις το κινητό σου, δεν υπάρχουν θερμάστρες και κανένας τρόπος να μαγειρέψεις φαγητό εκτός αν βρεις καυσόξυλα για να ανάψεις φωτιά», εξηγεί αποκαρδιωμένος.

Ο Afram συγκαταλέγεται μεταξύ περίπου 50.000 αιτούντων άσυλο από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία, που δραπέτευσαν από τη φτώχεια και τον πόλεμο και βρίσκονται στην Ελλάδα.

Περίπου 38.000 από αυτούς βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και άλλοι 18.500 στα νησιά Χίος, Κως, Σάμος, Λέρος και Λέσβος, όπου μια τεράστια πυρκαγιά κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού της Μόριας, αφήνοντας χιλιάδες κατοίκους του άστεγους στους δρόμους.

Πάνω από τους μισούς από αυτούς που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ 3.000 ακόμη είναι ασυνόδευτοι. Καθώς πλησιάζει η καρδιά του χειμώνα, δεν έχουν τίποτα περισσότερο από σαθρές σκηνές και πολυχρησιμοποιημένους υπνόσακους για προστασία στους υπερκορεσμένους καταυλισμούς.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η Ελλάδα μείωσε τις δαπάνες για ένα πρόγραμμα που στοχεύει στη στέγαση των πιο ευάλωτων. Πολλοί αιτούντες άσυλο που είχαν τοποθετηθεί σε προσωρινή στέγαση δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επιστρέψουν στους καταυλισμούς των νησιών.

Έγκυες γυναίκες, νεογέννητα μωρά, άτομα με αναπηρία και χρόνιες ασθένειες, ηλικιωμένα άτομα, επιζώντες σεξουαλικής κακοποίησης και βασισμένης στο φύλο βίας, ανύπαντρες γυναίκες, μονογονεϊκές οικογένειες και χωρισμένα παιδιά είναι μεταξύ αυτών που έχουν μείνει να φροντίζουν μόνοι τους τον εαυτό τους, προειδοποιούν ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε μια προσπάθεια να ελαφρύνουν το βάρος της Ελλάδας, περίπου 16 χώρες της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας – συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία μετεγκατάστασης και υποδοχής του ΟΗΕ.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής αρνήθηκε να ακολουθήσει τις χώρες της ΕΕ και να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, λέγοντας ότι επικεντρώνεται στην «μετεγκατάσταση ανθρώπων από επικίνδυνες ζώνες συγκρούσεων και όχι από ασφαλείς ευρωπαϊκές χώρες».

Η ακτιβιστική ομάδα Europe Must Act (EMA) καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει μερίδιο ευθύνης βοηθώντας στη μετεγκατάσταση μερικών από εκείνους που έχουν εγκλωβιστεί στους καταυλισμούς μέσω του Προγράμματος Μετεγκατάστασης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, 71 βουλευτές υπέγραψαν έκκληση καλώντας την κυβέρνηση να «συμμετάσχει στη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο και προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου στις τοπικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη ώστε να επιτρέψει αυτή τη μετεγκατάσταση».

Την Πέμπτη, μια διακομματική ομάδα από βουλευτές και μέλη της βουλής των Λόρδων απηύθυνε νέο αίτημα προς την κυβέρνηση, καλώντας την να επανεξετάσει την προσέγγισή της για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που είναι παγιδευμένοι στην Ελλάδα.

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και βουλευτής του Kingston και του Surbiton, Ed Davey, δήλωσε στην Independent: «Οι συνθήκες σε πολλές από τις δομές προσφύγων σε όλη την Ελλάδα είναι ανασφαλείς και απάνθρωπες. Δεν θα αφήναμε τα δικά μας παιδιά να ζουν εκεί και γι’ αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε αυτά τα παιδιά να ζουν εκεί».

Η πρώην ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων και μέλος της βουλής των Λόρδων Natalie Bennett κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να αναλάβει άμεσα δράση για να υποστηρίξει πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν τους σκληρούς χειμερινούς μήνες χωρίς στέγη.

«Με πολύ περιορισμένους πόρους, η Ελλάδα φέρει ένα εξαιρετικά άδικο βάρος προσπαθώντας να φροντίσει τους πρόσφυγες που συχνά αναγκάστηκαν να φύγουν από χώρες στις οποίες η εξωτερική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου συνέβαλε πολύ συχνά στη δημιουργία της κατάστασής τους», είπε στην Independent.

Ο Συντηρητικός βουλευτής του Croydon South και υφυπουργός για τη μετανάστευση Chris Philp, απάντησε στην κριτική λέγοντας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα μετεγκατάστασης στην Ευρώπη».

«Διορθώνουμε το σύστημα ασύλου για να το καταστήσουμε σταθερό και δίκαιο, παρέχοντας συμπαράσταση σε εκείνους που φεύγουν για να σωθούν από την καταπίεση ή την τυραννία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τιμούμε τη δέσμευσή μας για τους πρόσφυγες που έχουν κληθεί να έλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και για τον οποίο θα αναπτύξουμε ένα νέο παγκόσμιο πρόγραμμα μετεγκατάστασης που θα καλωσορίζει τους ανθρώπους μέσω ασφαλών και νομίμων οδών», είπε στην Independent.

ΠΗΓΗ: Independent (Matt Mathers) – Thousands of refugees at mercy of ‘freezing cold’ temperatures as winter grips Greek islands

Κακοκαιρία με τρία διαδοχικά κύματα έως την Τετάρτη προβλέπει το Eθνικό Αστεροσκοπείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: