Βέτο του Τραμπ στο νομοσχέδιο του Πενταγώνου: Και στις σκληρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας

Ο Λευκός Οίκος. Βραδιάζει… EPA, KEVIN DIETSCH / POOL




Ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέβαλε βέτο εναντίον του νομοσχεδίου για την Εθνική Άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών (NDAA).

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η πρόνοια του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία στη βάση του νόμου CAATSA.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία, οι οποίες όμως θεωρούνται “χλιαρές”. Οι κυρώσεις αυτές παραμένουν σε ισχύ και δεν επηρεάζονται από το σημερινό προεδρικό βέτο.

Αντίθετα, οι κυρώσεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου θα ήταν πολύ σκληρές και θα είχαν καταφέρει ισχυρό πλήγμα στην τουρκική οικονομία.

Να διευκρινήσουμε ότι το βέτο του κ. Τραμπ κατατέθηκε για άλλο λόγο, και αφορά τους καυγάδες του με το Twitter και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν έχει καμία σχέση το βέτο με τον προϋπολογισμό για την άμυνα ή τις κυρώσεις στην Τουρκία.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ REUTERS ΚΑΙ AFP:
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έθεσε βέτο, όπως είχε προαναγγείλει, στον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) για το οικονομικό έτος 2021, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει τώρα στο Κογκρέσο και θα χρειαστεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία και από τα δύο σώματα, προκειμένου να ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι έθεσε βέτο στον Νόμο Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας επειδή δεν περιλαμβάνει «κρίσιμης σημασίας μέτρα για την εθνική ασφάλεια, περιλαμβάνει διατάξεις που δεν σέβονται τους βετεράνους μας και τη στρατιωτική ιστορία μας και αντικρούει τις προσπάθειες της κυβέρνησής μου να θέσει πρώτη την Αμερική σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική».

Στο μήνυμά του προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων χαρακτήρισε τον νόμο «δώρο προς την Κίνα και τη Ρωσία».

Μολονότι τα οκτώ προηγούμενα βέτο που άσκησε ο απερχόμενος πρόεδρος πέρασαν, χάρη στη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή τη φορά το βέτο θα παρακαμφθεί, λίγες εβδομάδες προτού αποχωρήσει ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, υπερψήφισε τον NDAA με ψήφους 84 υπέρ έναντι 13 κατά.

Αποχωρεί από την “ομάδα κρίσεων” του Λευκού Οίκου η Δρ. Ντέμπορα Μπιρξ μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: