Στριμωγμένη η Τουρκία: Βαλβίδα εκτόνωσης, στα λάθη του Ταγίπ Ερντογάν, η Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Ο τουρκικός «τσαμπουκάς» συνεχίζει να δείχνει βαρύς, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της γείτονος με πρώτο τον ισλαμιστή πρόεδρο Ταγιπ Ερντογάν από τη μια εξαπολύουν απειλές κι από την άλλη θέλουν ξανά να δηλώνουν φιλοευρωπαϊστές.

Τ’ αλλεπάλληλα υπερατλαντικά χαστούκια και οι δεύτερες αλλά πάντα αργές σκέψεις της Ευρώπης για μέτρα κατά της Τουρκίας, υποχρεώνουν την τουρκική κυβέρνηση ν’ αντιλαμβάνεται ότι πλέον η άμμος στην κλεψύδρα δεν είναι υπέρ της ότι σιγά- σιγά στερεύει.

Μπορεί άμμος να υπάρχει ακόμα και να κυλάει στην άλλη πλευρά του δοχείου της υπομονής αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μένει στάσιμη.

Και από την στιγμή που το γάντι σήκωσαν οι ΗΠΑ, για να πληρωθεί το ανάλογο τίμημα από την Άγκυρα για την απείθεια συνολικά προς τη Συμμαχία και την Δύση, με τους S-400, κανείς δεν αποκλείει ότι αυτό το πρεσάρισμα ήταν μόνο η αρχή, όπως σημειώνεται από στρατιωτικές πηγές.

Άλλωστε πλέον η Τουρκία που υπερψηφίζει την πολιτική των κανονιοφόρων έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο με την αλαζονική συμπεριφορά που επιδεικνύει.

  • Με… παραβιάσεις το κάλεσμα σε διερευνητικό διάλογο

Πριν λίγες ώρες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν προσέρχεται σε έναν διάλογο άνευ όρων, ωστόσο η Αθήνα επιθυμεί πλέον πράξεις ουσίας κι όχι μόνο την προσχηματική απόσυρση του ερευνητικού Oruc Reis.

Βεβαίως την ώρα που το σεισμογραφικό έδεσε στην Αττάλεια και λίγες ημέρες αργότερα στη Φοινίκη, οι υδρογραφικοί σταθμοί της Τουρκίας συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο πολιτικής που δραστηριοποιούνται πολλά χρόνια τώρα.

Navtex για αποστρατιωτικοποιήσεις, για την αμφισβήτηση της αρμοδιότητας της Ελλάδας, να εκδίδει ναυτικές οδηγίες σε περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου, κ.α.. Αλλά και παραβιάσεις του FIR Αθηνών, του Εθνικού Εναέριου Χώρου και των Χωρικών Υδάτων συνθέτουν την καθημερινή εικόνα των προσχηματικών καλεσμάτων της γείτονος σ’ έναν διερευνητικό διάλογο.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι μόλις η Τουρκία στριμώχνεται στη γωνία του ρινγκ, δεχόμενη πολλαπλά χτυπήματα, πριν πέσει ενδεχομένως να ψάξει ή και να δημιουργήσει την ευκαιρία ώστε ν’ αποδράσει από το αδιέξοδο στο οποίο η ίδια οδηγήθηκε.

  • Βαλβίδα εκτόνωσης η Ελλάδα

Η βαλβίδα εκτόνωσης για το εσωτερικό της Τουρκίας εδώ και πολλά χρόνια είναι η Ελλάδα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το Ελληνικό Επιτελείο πάντοτε δηλώνει απόλυτα προετοιμασμένο ν’ αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σενάριο απειλής, όσο ξαφνικό κι αν είναι.

Πολλοί αναλυτές σημειώνουν ότι η Άγκυρα θ’ αναμένει την ανάληψη των καθηκόντων από την κυβέρνηση Μπάϊντεν για να ζυγίσει καλύτερα τους τρόπους με τους οποίους θα συνεχίζει να πορεύεται σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, αν και για τους Αμερικανούς οι S-400 είναι το κόκκινο πανί.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι το Ελληνικό Επιτελείο περιμένει καθησυχασμένο μέχρι ν’ αναλάβει τα ινία των Ηνωμένων Πολιτειών ο νέος κυβερνήτης, διότι έχουν μάθει στις ΕΔ για τα καλά τους τρόπους με τους οποίους φέρετε η Τουρκία, η οποία αναζητά τώρα ένα διέξοδο από το δικό της αδιέξοδο που δημιούργησε με τις εμμονές του Τούρκου προέδρου.

Παράλληλα το Ελληνικό Επιτελείο δεν έχει σταματήσει να εργάζεται για την επαύξηση της αμυντικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα RAFALE «μπήκαν στ’ αυλάκι» έλεγε με νόημα αλλά και ευχαρίστηση ανώτατη στρατιωτική πηγή αλλά τώρα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο Πολεμικό Ναυτικό.

Αυτό επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ προηγούμενων ημερών στο οποίο είχαμε αναφερθεί στις συσκέψεις που ήδη έχουν ξεκινήσει για να κλειδώσει και το μείζον θέμα των φρεγατών πολλαπλού ρόλου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Τα RAFALE και τα όπλα τους μπαίνουν στη Βουλή: Τέλος του 2021 τα πρώτα 6, 100% επιχειρησιακά

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: