Σκάνδαλα ολκής στην Κύπρο: Κυβέρνηση και Γενικός Ελεγκτής “πλακώνονται” για τα “χρυσά διαβατήρια”

Το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Φωτογραφία ΚΥΠΕ
Έντονη τάση πολιτικοποίησης του θεσμού που υπηρετεί ο Γενικός Ελεγκτής, σε αντίθεση με τις αρχές της ανεξαρτησίας και της ουδετερότητας που όφειλε να τηρεί, διαπιστώνει η κυβέρνηση, η οποία έλαβε και την απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (Κ.Ε.) Κυριάκος Κούσιος εξέφρασε λύπη εκ μέρους της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι για πολλοστή φορά ο Γενικός Ελεγκτής «χρησιμοποιώντας και την Ελεγκτική Υπηρεσία, καθ΄ υπέρβαση των εξουσιών και αρμοδιοτήτων που το Σύνταγμα τους παρέχει παρέμβηκαν σήμερα με άκρως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για μια ερευνητική επιτροπή – που συγκροτήθηκε βάσει της νομοθεσίας – καθώς και για τα πορίσματα, στα οποία αυτή κατέληξε, όπως, δυστυχώς, έχει κατ΄ επανάληψη πράξει κατά της πλειοψηφίας των ανεξάρτητων αξιωματούχων και θεσμών της πολιτείας».

Σύμφωνα με τον Κ.Ε. οι τοποθετήσεις του Γενικού Ελεγκτή και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν αποτελούν μόνο αντίδραση στα τεκμηριωμένα ευρήματα της ερευνητικής επιτροπής Καλογήρου επειδή διαψεύδουν δικό τους πόρισμα, αλλά, «δυστυχώς, καταδεικνύουν και την έντονη τάση πολιτικοποίησης του θεσμού που υπηρετεί ο Γενικός Ελεγκτής, σε αντίθεση με τις αρχές της ανεξαρτησίας και της ουδετερότητας που όφειλε να τηρεί».

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θεωρεί πως η σημερινή επίθεση του Γενικού Ελεγκτή και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας συνιστά «στοχοποίηση και προσβολή της εντιμότητας, της ικανότητας και της ακεραιότητας των μελών της τριμελούς επιτροπής Καλογήρου, η οποία αποτελείτο από την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τον τέως Βοηθό Γενικό Λογιστή, και Δικηγόρο της Δημοκρατίας η οποία διορίστηκε μετά από εισήγηση του τέως Γενικού Εισαγγελέα».

Ο Κ. Κούσιος υποδεικνύει πως η συνεχής αμφισβήτηση και παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή στις εξουσίες και στο έργο άλλων ανεξάρτητων θεσμών και αξιωματούχων της πολιτείας πρέπει, επιτέλους, να τερματιστεί. «Ουδείς είναι υπεράνω του Συντάγματος και των νόμων της χώρας» υπογραμμίζει.

Ελεγκτική Υπηρεσία: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαξιώνει την Ελεγκτική

Η Ελεγκτική Υπηρεσία απάντησε άμεσα με ανάρτηση στο Twitter και σημειώνει πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εδώ και 3 μήνες «απαξιώνει συστηματικά τις Εκθέσεις ανεξάρτητης Συνταγματικής Υπηρεσίας» και τώρα «μάς επιτίθεται επειδή σχολιάσαμε το πόρισμα μιας ad-hoc Επιτροπής που αμφισβητεί (και δικαίωμά της) ευρήματα της ΕΥ».

ΕΠΙΣΗΣ: Ελλιπές χαρακτήρισε το πόρισμα Καλογήρου για τις πολιτογραφήσεις, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει πως παρουσιάζονται «ξεκάθαρες παραβιάσεις των κριτηρίων, στο Πόρισμα νερώνονται και εξαφανίζονται». Σημειώνει:

Ας συγκρίνει κάποιος το Πόρισμα με την Έκθεση μας για τον ιδιοκτήτη του τζετ και τους 41 συν αυτώ. Ξεκάθαρες παραβιάσεις των κριτηρίων, στο Πόρισμα νερώνονται και εξαφανίζονται. Έγιναν έλεγχοι για την πραγματική κατοχή ακινήτων; Κανένα σχόλιο για πολιτογράφηση συγγενών. Κλπ κλπ.

Απίστευτα ρεζιλίκια στην Κύπρο: Πωλούσαν τα κυπριακά διαβατήρια σε διεθνείς απατεώνες


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: