Πρόγραμμα για μαζικά τεστ κορωναϊού: 12.000 έλεγχοι τη μέρα μέσω πλατφόρμας

File photo: Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί rapid-test για τον κορωναϊό σε ρομά που διαμένουν στον καταυλισμό Σοφό στον Ασπρόπυργο Αττικής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Την παρουσίαση της νέας πλατφόρμας για «τυχαιοποιημένο έλεγχο κορωναϊού στην κοινότητα» έκανε ο λοιμωξιολόγος, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πρόκειται για «ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε για τη διασπορά του ιού» εξήγησε ο καθηγητής.

«Η στρατηγική μας, όπως γνωρίζετε, για δωρεάν τεστ μέχρι στιγμής συμπεριλαμβάνει κατ’ αρχήν όλους τους ασθενείς με συμπτώματα συμβατά με covid-19, όπως είναι οι νοσοκομειακοί και οι έλεγχοι στα Κέντρα Υγείας» είπε ο κ. Μαγιορκίνης ενώ αναφέρθηκε και στους ελέγχους του ΕΟΔΥ στο πλαίσιο αντιμετώπισης συρροών, αλλά και τους προληπτικούς ελέγχους «για την έγκαιρη ανίχνευση επερχόμενης συρροής σε ευάλωτες ομάδες».

«Με την έλευση έγκυρων ταχέων αντιγονικών τεστ τα οποία και αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητες πηγές προσθέτουμε πλέον στη στρατηγική μας τυχαίους, δωρεάν, δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια με στόχο να φτάσουμε τα 12.000 τεστ τυχαίου ελέγχου ανά ημέρα» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης σχετικά με τη νέα πλατφόρμα που θα ξεκινήσει την λειτουργία της «εκτός απροόπτου» τη Δευτέρα το βράδυ.

12.000 τυχαιοποιημένα τεστ κορωναϊού την ημέρα

Οσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης που ανακοίνωσε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, την Δευτέρα θα ανοίξει αυτή η νέα πλατφμόρμα μέσω της οποίας μπορεί όποιος επιθυμεί να δηλώνει συμμετοχή για τυχαιοποιημένο έλεγχο.

Την επόμενη ημέρα η πρώτη ομάδα 12.000 πολιτών θα ειδοποιηθεί να προσέλθει σε ένα εκ των κέντρων για τεστ κορωναϊού.

Στον τυχαιοποιημένο έλεγχο θα μπορούν να λάβουν μέρος όλοι με μια «πολύ συγκεκριμένη εξαίρεση» όπως είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Αυτή αφορά όλους όσοι έχουν συμπτώματα κορωναϊού. Εκείνοι σε επικοινωνία με τον γιατρό τους θα πρέπει να προσέρχονται αυτοβούλως και άμεσα για τεστ. Αυτό γιατί το σύστημα ίσως να μην τους επιλέξει άμεσα για έλεγχο.

                          Πως θα καλούνται οι πολίτες για το τεστ 
Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, για να λάβει κάποιος μέρος θα πρέπει να συμπληρώσει κάποια στοιχεία του σε μια φόρμα που θα υπάρχει στην πλατφόρμα. Επειτα με sms στο κινητό θα γίνεται η επαλήθευση της αίτησης για τυχαιοποιημένο έλεγχο. Το sms επαλήθευσης δεν είναι αποδεικτικό επιλογής. Αν κάποιος επιλεγεί, θα λάβει νέο sms που θα το επιβεβαιώνει

Η επιλογή γίνεται μέσω αλγόριθμου και τυχαία, χωρίς κάποιο κριτήριο. Οποιος λάβει μέρος θα του δικαιολογείται η μετακίνηση από και προς το διαγνωστικό κέντρο, αλλά και τρίωρη αποχή από την εργασία του. Όπως τόνισε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, τα στοιχεία των πολιτών δεν θα αποθηκεύονται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Παπαευαγγέλου: Πλέον τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις διασωληνώσεις, αλλά η ανησυχία παραμένει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: