Πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα για τον Μακρόν και τον αλ Σίσι: Θα προχωρήσουν και σε άλλες συνεργασίες…

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται στο Προεδρικό Μέγαρο τον Αιγύπτιο ομόλογό του, αλ Σίσι. EPA, YOAN VALAT




Ο Πρόεδρος της Γαλλίας απέφυγε να κατονομασει τον Αμντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ως υπεύθυνο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg προφανώς για να τονίσει ότι συμφέροντα είναι πάνω απ’ όλα.

Αν και η στάση αυτή προκάλεσε την αντίδραση οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο, ο Γάλλος Πρόεδρος απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Abdel-Fatah El Sisi να επισκεφθεί τη Γαλλία.

Τη Δευτέρα, κατα τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως, η Γαλλία δεν εξαρτά την οικονομική συνεργασία με την Αίγυπτο, ούτε μελλοντικές πωλήσεις όπλων στην χώρα από την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Αντι αυτού, ο γάλλος Πρόεδρος εξήρε τις επιδόσεις της Αιγύπτου στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, παραβλέποντας το γεγονός πως, η κυβέρνηση προσάγει σε δίκη ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Οι προτεραιότητες του Macron είναι να αποκαταστήσει τη θέση της Γαλλίας ως του μεγαλύτερου προμηθευτή όπλων της Αιγύπτου και να κρατήσει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο με το μέρος του στη διαμάχη του με τον τούρκο Πρόεδρο Erdogan.

Η Γαλλία ενδεχομένως να χρειαστεί τη συνδρομή της Αιγύπτου στις δραστηριότητες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Βόρειο και την Υποσαχάρια Αφρική.

Ο Sisi θα δεχόταν ασμένως κάθε μορφή βοήθειας της Γαλλίας στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι φιλοδοξίες της Αιγύπτου για εξόρυξη και μεταφορά υδρογονανθράκων προσκρούουν στα σχέδια της Τουρκίας.

Όπως και η Ελλάδα, έτσι και η Αίγυπτος, ελπίζει πως ο Biden θα κάνει περισσότερα για να ανασχέσει τις επιθετικές έρευνες της Τουρκίας από ότι ο Trump. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ζήλο για μια ναυτική αντιπαράθεση με την Τουρκία έδειξε ο Macron.

ΠΗΓΗ: Bloomberg, Politics and Policy: Trump’s ‘Favorite Dictator’ Finds a New Friend in Macron

“Έκπληκτος” ο Λαβρόφ με τις αντιδράσεις Βερολίνου: Δέχθηκε στη Μόσχα τους ακροδεξιούς “Εναλλακτικούς”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: