Οι κυρώσεις των ΗΠΑ καθιστούν πιο δύσκολη την ενδυνάμωση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας

File Photo: Οι σημαίες όλων των χωρών στην είσοδο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Φωτογραφία via HellasJournal.Com




Η Τουρκία αντέδρασε με οργή στις κυρώσεις που επέβαλε το αμερικανικό Κογκρέσο* για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400. Το Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την κίνηση των ΗΠΑ «σοβαρό λάθος». Θα υπάρξει η κατάλληλη αντίδραση σε αυτήν την «άδικη» απόφαση, ανέφερε.

«Χωρίς καμία σωφροσύνη» οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να λύσουν το πρόβλημα διπλωματικά. Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για «περαιτέρω έκφραση αλαζονικής στάσης απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο» και για «χρήση παράνομων, μονομερών καταναγκαστικών μέτρων» από τις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, η Άγκυρα εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι παρά τις αμερικανικές κυρώσεις θα είναι σε θέση να συνεχίσει τη δική της πολιτική ανάπτυξης της οπλικής της βιομηχανίας, μέχρις σημείου εθνικής αυτάρκειας.

Τα παραπάνω αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε ανταπόκριση του Tomas Avenarius από την Κωνσταντινούπολη.

  • Τίτλος: «Κινήσεις που διαταράσσουν την Τουρκία»
  • Υπότιτλος: «Οι κυρώσεις των ΗΠΑ καθιστούν πιο δύσκολη την ενδυνάμωση της αμυντικής της βιομηχανίας»

Σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η διαμάχη για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400, οι οποίοι αυτή τη στιγμή θεωρούνται το καλύτερο σύστημα αεράμυνας στον κόσμο, διχάζει τους δύο εταίρους στο ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια. Η Άγκυρα απέκτησε τα όπλα στα μέσα του 2019, παρά τις επικρίσεις των ΗΠΑ, και αργότερα τα ενεργοποίησε για δοκιμαστικές βολές παρά τις προειδοποιήσεις.

Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι οι ελεγχόμενες από υπολογιστή μπαταρίες των S-400 θα μπορούσαν να διαβάσουν εξ ολοκλήρου τα δεδομένα πτήσης του νέου μαχητικού αεροσκάφους F-35, εφόσον συνδεθούν με άλλα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Έτσι το F-35, το πιο σημαντικό νέο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και άλλων νατοϊκών κρατών θα καθίστατο ευάλωτο. Η Άγκυρα απορρίπτει αυτές τις ανησυχίες. Λόγω της διαμάχης, οι ΗΠΑ έδιωξαν μάλιστα την Τουρκία πέρυσι από ένα πρόγραμμα για τα F-35, και έτσι δεν θα παραδώσουν το μαχητικό αεροσκάφος στην Άγκυρα.

Τα μέτρα που επέβαλε το Κογκρέσο των ΗΠΑ, παρά τη βούληση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στράφηκαν εναντίον της τουρκικής «Διεύθυνσης για Ζητήματα Άμυνας», η οποία είναι υπεύθυνη για τη στρατηγική ανάπτυξη του τομέα των εξοπλισμών. Η Διεύθυνση έχει χαρακτήρα Υπουργείου υπαγόμενου απευθείας στον αρχηγό του κράτους Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος της Διεύθυνσης Ismail Demir και τρεις από τους υπαλλήλους του πλήττονται από τις κυρώσεις. Οι κυρώσεις προβλέπουν απαγορεύσεις εισόδου για τους τέσσερις εκπροσώπους της Διεύθυνσης, τη δέσμευση πιθανών περιουσιακών τους στοιχείων στις ΗΠΑ και την απαγόρευση παράδοσης αμερικανικών εξαρτημάτων για εξοπλισμούς. Ο Erdoğan θα πρέπει τώρα να ζήσει με αυτές τις κυρώσεις. Η Διεύθυνση προωθεί την ανάπτυξη της βιομηχανίας όπλων, όπως ο ίδιος επιθυμεί, με στόχο η Τουρκία να καταστεί ανεξάρτητη στην παραγωγή και να πωλεί τα σχετικά φθηνά όπλα της σε λιγότερο πλούσιες χώρες παγκοσμίως.

Ο αριθμός των εργοστασίων όπλων αυξάνεται σταθερά και μετά τους πολέμους στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τα τουρκικά drones αντιμετωπίζονται ως σημαντικά, αν όχι αποφασιστικά για την έκβαση του πολέμου, όπλα-θαύμα. Ο κατάλογος των πιθανών αγοραστών ολοένα και μεγαλώνει: Ουκρανία, Σερβία και Καζακστάν, για παράδειγμα, θέλουν να αγοράσουν drones από την Τουρκία, ενώ το Πακιστάν έχει παραγγείλει πολεμικά πλοία.

Η απαγόρευση εξαγωγής της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας είναι πιθανό να διαταράξει τις υψηλές φιλοδοξίες της Άγκυρας. Σημαντικά εξαρτήματα τουρκικών όπλων χρειάζεται ακόμη να εισάγονται, καθώς δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστούν στη χώρα. Η ανάπτυξη της κατασκευής κινητήρων τανκς, αεροσκαφών και drones δεν προχωρά με γρήγορα βήματα, ενώ και σημαντικά οπτικά εξαρτήματα των drones εισάγονται. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες απαγορεύουν την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού και εξαρτημάτων, θα μπορούσαν επίσης να δυσκολέψουν τη συνεργασία με τους ευρωπαίους προμηθευτές. Και τα γερμανικά, ιταλικά και βελγικά όπλα περιέχουν συχνά εξαρτήματα που προέρχονται από τις ΗΠΑ. Στην Τουρκία, οι κυρώσεις θα ενισχύσουν τις έντονες εκκλήσεις για αυτάρκεια στον αμυντικό κλάδο: Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης για την Αμυντική Βιομηχανία Demir, ο οποίος επλήγη από τις κυρώσεις, δήλωσε ότι «η τουρκική αμυντική βιομηχανία δεν μπορεί να παρεμποδιστεί με κανέναν τρόπο».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg κάλεσε τους συμμάχους να επιλύσουν τη διαφορά. «Λυπάμαι που βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, στην οποία σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένοι να επιβάλλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλο», δήλωσε ο Stoltenberg την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

  • Τίτλος: «Ένας δύσκολος εταίρος»

Το σχόλιο του Tomas Avenarius αναφέρει:

“Η φιλία είναι σημαντική στην πολιτική, αλλά κανείς δεν πρέπει να βασίζεται σε αυτήν. Ο Recep Tayyip Erdoğan αποτελεί παράδειγμα. Ο Τούρκος αρχηγός του κράτους είναι ένα από τα πολιτικά φιλαράκια του Donald Trump. Παρόλα αυτά, το Κογκρέσο επέβαλε τώρα κυρώσεις: Το μέλος του ΝΑΤΟ Τουρκία είχε αγοράσει ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Οι S-400 είναι σε θέση να κατασκοπεύσουν τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη που πετούν υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ, καθιστώντας τα εύκολους στόχους. Το ότι ο Trump απέτρεπε τις κυρώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή τις έβρισκε «όχι πραγματικά δίκαιες» δεν ενδιέφερε καθόλου το Κογκρέσο στο τέλος της θητείας του Αμερικανού Προέδρου.

Οι κυρώσεις θα διαταράξουν αισθητά την ανάπτυξη της τουρκικής βιομηχανίας όπλων που προωθείται από τον Erdoğan. Η αυτάρκεια μιας εθνικής βιομηχανίας όπλων αποτελεί έργο που διαρκεί δεκαετίες. Ακόμα και τώρα, σημαντικά τμήματα των τουρκικών όπλων πρέπει να εισάγονται. Και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα, τίθεται το ερώτημα εάν η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί κατάλληλο εταίρο για το ΝΑΤΟ. Ναι, ο στρατός της είναι μεγάλος. Επιπλέον, μια μουσουλμανική χώρα είναι σημαντική για τη Συμμαχία και διανοίγει ευκαιρίες επιρροής στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Αλλά ένα κράτος του ΝΑΤΟ που αγοράζει στη Ρωσία όπλα που κρίνουν την έκβαση ενός πολέμου και απειλεί τον εταίρο του στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, εξαιτίας συνοριακών τους διαφορών, είναι, για να το θέσουμε φιλικά, ένας δύσκολος εταίρος.”

*ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο δημοσίευμα γίνεται ένα βασικό λάθος, που έκαναν δημοσιογράφοι και στην Ελλάδα. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, όχι από το Κογκρέσο.

ΠΗΓΗ: Süddeutsche Zeitung σε ανταπόκριση του Tomas Avenarius

Ο Ερντογάν βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης όχι μόνο με τους γείτονές του αλλά και με το σύνολο των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: