Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Σαρωτικοί έλεγχοι, επεισόδια και προσαγωγές

File photo: Διαδηλωτές συγκρούονται με αστυνομικούς κατά τη διάρκεια επεισοδίων μετά τη λήξη της πορείας που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στη Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/PIXEL/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ




Σε προσαγωγές τουλάχιστον 100 ατόμων εκ των οποίων οι 60 πέριξ της  πλατείας Εξαρχείων προχώρησε  η ΕΛΑΣ στην Αθήνα και ακολούθησε μεταφορά τους στην ΓΑΔΑ.

Από το μεσημέρι,  ολιγομελείς ομάδες συνέχιζαν τον “κλεφτοπόλεμο” με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στα στενά γύρω από τα Εξάρχεια με αποτέλεσμα να σημειώνονται μικροεντάσεις.

  • Επεισόδια επίσης σημειώθηκαν στα Χανιά όπου έγιναν 9 προσαγωγές ενώ ένταση δημιουργήθηκε τόσο την Θεσσαλονίκη όσο και την Πάτρα.

Στην Αθήνα, ομάδα περίπου 20 ατόμων είχε επιχειρήσει το πρωί να κάνει πορεία, από τη συμβολή των οδών Γραβιάς και Μπενάκη στα Εξάρχεια, για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ωστόσο εμποδίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονται στην περιοχή.

Στο μεταξύ, η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «παρεμποδίστηκε από δυνάμεις της αστυνομίας αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ που, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, επεδίωξε να αφήσει ένα λουλούδι στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου, στον τόπο της δολοφονίας του, στα Εξάρχεια».

Στα Χανιά, ένταση και μικρής έκστασης επεισόδια «σημάδεψαν» το μεσημέρι την συγκέντρωση που πραγματοποίησε ομάδα πολιτών στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων.

Από νωρίς το πρωί στην πλατεία της δημοτικής αγοράς είχαν συγκεντρωθεί αστυνομικές δυνάμεις, καθώς υπήρχε απαγόρευση συγκεντρώσεων λόγω των μέτρων για την πανδημία. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο πεζοδρόμιο απέναντι από την πλατεία άρχισαν να συγκεντρώνονται πολίτες που κρατώντας δύο πανό επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία παρά τις συστάσεις της ΕΛΑΣ να διαλυθούν.

Όταν η ομάδα των πολιτών επιχείρησε να πραγματοποιήσει την πορεία αστυνομικοί κινήθηκαν προς αυτούς πετώντας δύο χειροβομβίδες κρότου λάμψης και αποσπώντας τους ένα πανό.

Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα και εν μέσω έντασης οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 9 προσαγωγές πολιτών που οδηγήθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης.

Όσοι παρέμειναν στο σημείο ζητούσαν από τους αστυνομικούς να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες, ενώ μικρή ομάδα από τους συγκεντρωμένους πραγματοποίησε πορεία στην οδό Κυδωνίας.

Στην Θεσσαλονίκη, στην προσαγωγή τεσσάρων ατόμων και στην επιβολή προστίμου σε ένα εξ αυτών προχώρησε η Αστυνομία, κατά τη διάρκεια ελέγχων με αφορμή συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την δωδέκατη επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Νωρίτερα σήμερα, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν ολιγομελείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από το Γαλλικό Ινστιτούτο επί της Λεωφόρου Στρατού, όπου μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τηρώντας αποστάσεις, σήκωσαν για λίγη ώρα πανό και φώναξαν συνθήματα.

Μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκεντρώθηκαν στη Νέα Παραλία κρατώντας πλακάτ με συνθήματα και αποχώρησαν, ενώ αιφνιδιαστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την αστυνομία, και στην πλατεία Επταλόφου, στους Αμπελόκηπους. Μικρότερες, πολύ ολιγομελείς συγκεντρώσεις, πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Στην Πάτρα, ισχυρή αστυνομική δύναμη, αποτελούμενη κυρίως από άνδρες των ΜΑΤ, έχουν περικυκλώσει το μεσημέρι της Κυριακής το Νότιο Πάρκο της Πάτρας. Στο σημείο, έχουν συγκεντρωθεί άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, και πραγματοποιούν πορεία με πανό με συνθήματα στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Σαρωτικοί έλεγχοι και με κάμερες

Σύμφωνα με απόφαση της ΕΛ.ΑΣ, οι άνδρες των ΜΑΤ που επιχειρούν σε οδούς της περιοχής του κέντρου της Αθήνας είναι εφοδιασμένοι με φορητές κάμερες.

Οι κάμερες, τις οποίες οι αστυνομικοί θα φέρουν μέχρι αύριο στις 6 το πρωί, θα στηρίζονται σε ένα κοντάρι που θα κρατά αστυνομικός της διμοιρίας και θα χρησιμοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις μαζικών διαδηλώσεων. Μάλιστα, θα ενεργοποιούνται με απόφαση του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης και αμέσως το παρευρισκόμενο πλήθος θα ενημερώνεται για τη λειτουργία της. Η κάμερα θα έχει δυνατότητα απευθείας μετάδοσης της εικόνας στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας.

Κλειστοί κι άλλοι 14 σταθμοί του Μετρό

Σημειώνεται ότι για λογους δημόσιας υγείας, η ΕΛΑΣ απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων, ενώ έκλεισαν νωρίτερα σήμερα οι σταθμοί του μετρό “Αττική” , “Ευαγγελισμός” και “Μ. Μουσικής”.  Από νωρίς το πρωί κλειστοί είναι οι σταθμοί “Ομόνοια”, “Πανεπιστήμιο”, “Σύνταγμα”, “Ακρόπολη”, “Μοναστηράκι” και “Βικτώρια”, “Σεπόλια”.

Με συμπληρωματική ανακοίνωση λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ ότι με εντολής της έκλεισαν και οι σταθμοί του μετρό ” Πανόρμου”, “Αμπελόκηποι”, “Συγγρού_Φιξ”, “Ν. Κόσμος”, “Δάφνη”, “Αιγάλεω”, “Ελαιώνας”, “Κεραμεικός”, ” Μεταξουργείο” στις γραμμές 2 και 3.

Επίσης, με την ίδια εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας έκλεισαν και οι σταθμοί ” Κ.Πατήσια”, ” Αγ. Νικόλαος”, “Θησείο”, “Πετράλωνα” και “Καλλιθέα” της γραμμής 1.

Διακοπή λειτουργίας και στο τραμ

Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας διεκόπησαν και τα δρομολόγια του Τραμ από τη στάση “Αιγαίου” στη Νέα Σμύρνη έως το “Σύνταγμα”. Η κίνηση του Τραμ γίνεται από τη “Βούλα” έως τη στάση “Αιγαίου”.

Πηγή: skai.gr/ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Συναγερμός της Ελληνικής Αστυνομίας: Απαγόρευση συναθροίσεων σήμερα, κλειστοί σταθμοί του Μετρό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: