Δεν θα εορτάσει τα Χριστουγεννα η Αγία Σοφία: Και γι’ αυτό “φρόντισε” ο ισλαμιστής Ερντογάν

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Σοφία που μετέτρεψε σε τζαμί. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT




Ο Ταγίπ Ερντογάν αγαπά τα σύμβολα. Η προσευχή της Παρασκευής είναι από τα ισχυρότερα. Ωστόσο, φέτος, η 25η Δεκεμβρίου πέφτει Παρασκευή. Περίμενε αυτή τη στιγμή; Πιθανώς.

Διότι, όταν ο Τούρκος ηγέτης ξεκίνησε ξανά, περίπου ένα μήνα πριν από τον εορτασμό των χριστιανικών εορτών, να παρευρίσκεται στις προσευχές της Παρασκευής γονατίζοντας στην καρδιά της πρώην Αγίας Σοφίας, σημαίνει ότι δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Ο Erdogan υπενθυμίζει ότι το βυζαντινό κόσμημα δεν είναι πλέον ένα μουσείο για τον κόσμο, αλλά ένας τόπος μουσουλμανικής λατρείας όπου οι πιστοί έρχονται τώρα για να γιορτάσουν τον Αλλάχ.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε άρθρο της ειδικής απεσταλμένης της εφημερίδας Journal du Dimanche (της Karen lajon) στην Κωνσταντινούπολη, με τίτλο: «Με τον Erdogan, χωρίς Χριστούγεννα στο τζαμί Αγία Σοφία».

Ο υπότιτλος αναφέρει: Ο Πρόεδρος τελειώνει το έτος ενισχύοντας τις στρατιωτικές περιπέτειες και καταστέλλοντας την αντιπολίτευση. Η μετατροπή της βασιλικής της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί το περασμένο καλοκαίρι προξένησε αβάσταχτο πόνο στη χριστιανική μειονότητα της χώρας.

Σημειώονται μεταξύ άλλων τα εξής:

(…)

Μια νέα σελίδα στην τουρκική ιστορία γύρισε. «Είναι ένα διπλό μήνυμα, λέει ο πολιτικός επιστήμονας Ahmet Insel. Σε διεθνές επίπεδο, ο Erdogan αμφισβήτησε τη Δύση και επίσης εμφανίστηκε ως ο μεγάλος προστάτης των Σουνιτών, ειδικά σε σχέση με τον Σαουδάραβα γείτονά του. Εσωτερικά, η οικονομική κρίση τον αποδυνάμωσε και έτσι καθησυχάζει την εκλογική του βάση, η οποία αργά αλλά σίγουρα διαβρώνεται». Έτσι έπρεπε να δώσει ένα μεγάλο χτύπημα. (…)

Στην Τουρκία απομένουν περίπου 200.000 Χριστιανοί, μεταξύ των οποίων 50.000 Αρμένιοι και 3.000 Ελληνορθόδοξοι. «Κοσμήματα, έτσι ήμασταν για τον Erdogan, και τώρα μας περιμένουν οι μεγάλοι πολιτικοί του σύμμαχοι που έχουν άλλους στόχους», λέει χιουμοριστικά ο επιχειρηματίας Alex Kapuadag.

Ενώ εμφανίζει μια μορφή χαλαρής ταυτότητας, άλλοι ανησυχούν πολύ περισσότερο. Και υπενθυμίζουν τα περιστατικά που πολλαπλασιάζονται. Δολοφονίες, εκκλησίες πυρπολημένες. Για τον Ahmet Insel , «είμαστε μακριά από ένα άμεσο πογκρόμ», αλλά ο μετασχηματισμός της Αγίας Σοφίας θεωρήθηκε μια ακόμη χειρονομία που προαναγγέλλει νέα προβλήματα για τις χριστιανικές μειονότητες.

«Δεν ζούμε σε μια κοσμική χώρα εδώ και πολύ καιρό, αναφέρει ο Murad Mihçi, Αρμένιος που αγωνίστηκε για το κόμμα της αντιπολίτευσης HDP. Η Τουρκία είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό Αρμενίων που παίρνουν το δρόμο της εξορίας όσον αφορά τον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο. Μπορούμε να το δούμε μόνο ως απειλή».

Ιδιαίτερα από τότε, τον περασμένο Αύγουστο και διακριτικά, που η Μονή της Χώρας, είχε την ίδια μοίρα με την Αγία Σοφία.

ΠΗΓΗ: Journal du Dimanche (της Karen lajon)

Η Ελλάδα καταζητεί τον χρυσαυγίτη Λαγό αλλά αυτός απολαμβάνει τον παχυλό μισθό του στις Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: