Η Ελλάδα καταζητεί τον χρυσαυγίτη Λαγό αλλά αυτός απολαμβάνει τον παχυλό μισθό του στις Βρυξέλλες

File Photo: Ο καταδικασμένος ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Το δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times αναφέρει ότι κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα τέλη Νοεμβρίου με θέμα συζήτησης τις εντάσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, ο λόγος δόθηκε στον Έλληνα Ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγό, ο οποίος επιτέθηκε κατά της Τουρκίας σε υψηλούς τόνους μέχρι που διακόπηκε από τον Πρόεδρο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι συνηθισμένο σε έντονες ομιλίες και θεατρινισμούς, ωστόσο, η περίπτωση του κ. Λαγού δεν είναι συνηθισμένη. Πρόκειται για εγκληματία, καταδικασμένο σε κάθειρξη 13 ετών για τη συμμετοχή του στη σύσταση και τη διεύθυνση του βίαιου νεοφασιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, το οποίο κρίθηκε δικαστικά ως εγκληματική οργάνωση.

Το δημοσίευμα της New York Times είναι μία εκτενής ανταπόκριση της δημοσιογράφου Matina Stevis-Gridneff από τις Βρυξέλλες. Αναφέρει τα εξής:

Επί του παρόντος, ο κ. Λαγός ζει στις Βρυξέλλες, απολαμβάνοντας την ασυλία του ενώ η Ελλάδα έχει ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να άρει την ασυλία του, ώστε οι βελγικές αρχές να μπορέσουν να τον συλλάβουν και να επιστρέψει στην Ελλάδα και να εκτελεσθεί η ποινή του, μια διαδικασία που έχει βαλτώσει λόγω γραφειοκρατίας, πολιτικών προσκομμάτων και πανδημίας κορωνοϊού.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση με την οποία επικεφαλής και μέλη της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι για σύσταση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης, καταστροφές περιουσιών, εκφοβισμό ατόμων, επιθέσεις σε αριστερές οργανώσεις και πρόσφυγες καθώς και για τη δολοφονία αντιφασίστα μουσικού.

O κ. Λαγός έχει προσφύγει κατά της απόφασης ισχυριζόμενος ότι η βουλευτική του ασυλία δεν πρέπει να αρθεί και ότι η δίκη ήταν μια απάτη και άσκηση πολιτικής δίωξης, ενώ υποστηρίζει ότι ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο δεν κατονομάζει, προτίθεται να του δώσει πολιτικό άσυλο.

H Xρυσή Αυγή έκανε την εμφάνισή της πριν μία δεκαετία, κατηγορώντας ΕΕ, ελίτ, μετανάστες, και ειδικότερα Μουσουλμάνους, για τα δεινά της χώρας και συγκεκριμένα την καταστροφική οικονομική κρίση. Με το μέχρι τότε περιθωριακό κόμμα εξελέγησαν τον Μάιο του 2012 21 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο κ. Λαγός. Το κόμμα άρχισε να φθίνει όσο διαρκούσε η ποινική υπόθεση εναντίον του ενώ τον Ιούλιο του 2019 δεν εξελέγη ούτε ένας βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Λαγός είχε εκλεγεί Ευρωβουλευτής ενώ στη συνέχεια ίδρυσε δικό του κόμμα, παρεμφερές με εκείνο της Χρυσής Αυγής. Aπό τα επτά ηγετικά μέλη της ΧΑ που έχουν καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη, πέντε βρίσκονται στη φυλακή, ο Χρήστος Παππάς καταζητείται ενώ ο κ. Λαγός παραμένει στις Βρυξέλλες διάγοντας άνετο οικονομικά βίο. Θα περάσουν μήνες μέχρι να συλληφθεί και να εκδοθεί στην Ελλάδα ο κ. Λαγός ο οποίος συγκεντρώνει χρήματα για τα δικαστικά του έξοδα ισχυριζόμενος ότι είναι θύμα του κατεστημένου στην Ελλάδα που προσπαθεί να φιμώσει τους πραγματικούς πατριώτες.

Σύμφωνα με τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη, νομικού της πρωτοβουλίας  Golden Dawn Watch, η οποία συγκροτήθηκε για να παρακολουθήσει στενά τη δίκη της Χ.Α., ο Γιάννης Λαγός είναι μέλος του σκληρού ηγετικού πυρήνα της οργάνωσης και όχι ένα απλό μέλος αλλά ο απόλυτος εκφραστής της βίαιης φύσης της Χ.Α.

Αναφέρεται επίσης ότι άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι εξοργισμένα για το γεγονός ότι οι διαδικασίες έκδοσης του κ. Λαγού δεν προχωρούν πιο γρήγορα δεδομένης της βαρύτητας της καταδίκης του ενώ στη συνέχεια παρατίθεται δήλωση του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος ήταν και ο μόνος που διαμαρτυρήθηκε όταν δόθηκε ο λόγος στον κ. Λαγό κατά την προαναφερθείσα συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, η καθυστέρηση έκδοσης του κ. Λαγού αποτελεί απαράδεκτο όνειδος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σοβαρές πολιτικές και νομικές επιπτώσεις. Ο κ. Ανδρουλάκης διερωτάται πώς είναι δυνατόν κάποιος ο οποίος έχει καταδικαστεί για τόσο σοβαρά αδικήματα να παίρνει το λόγο στον μοναδικό δημοκρατικό θεσμό της ΕΕ, τονίζοντας ότι το Κοινοβούλιο οφείλει να λειτουργήσει με αίσθηση κατεπείγοντος παρά τα εμπόδια λόγω πανδημίας και γραφειοκρατίας.

«Δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε υπόθεση, πρόκειται για μοναδική περίπτωση χωρίς προηγούμενο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, η ειδική για θέματα Ελλάδας, συνεργάτης της Human Rights Watch, Eva Cossé, δηλώνει ότι δεν δίνει καλή εικόνα για την Ευρώπη μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με περιφέρεται ελεύθερο λόγω βουλευτικής ασυλίας.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της επιτροπής του κοινοβουλίου που χειρίζεται αιτήματα άρσης ασυλίας, ο Ισπανός Adrián Vázquez Lázara, είναι ανένδοτος και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να επισπευσθεί η υπόθεση του κ. Λαγού, καθώς η σειρά με την οποία έχουν υποβληθεί τα σχετικά αιτήματα είναι συγκεκριμένη και σύμφωνα με αυτή πρόκειται να εξεταστούν, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση από την διαδικασία θα μπορούσε να εκθέσει την επιτροπή και ότι οι νόμοι και οι κανονισμοί είναι οι ίδιοι ανεξάρτητα από την ιδεολογία του καθενός.

Σε γραπτή απάντησή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απάντησε ότι η ασυλία προστατεύει την ανεξαρτησία του Κοινοβουλίου, ως συνόλου, και δεν αποτελεί προσωπικό προνόμιο ενός μέλους του, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η αρμόδια επιτροπή έχει τη δυνατότητα να οργανώσει την ατζέντα της. Πρώην μέλη της επιτροπής επισημαίνουν ότι υπάρχουν περιθώρια επίσπευσης της διαδικασίας άρσης ασυλίας.

Λίγο μετά την καταδίκη του Λαγού, οι ελληνικές δικαστικές αρχές απέστειλαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2.000 σελίδες προς υποστήριξη του αιτήματός τους για άρση της ασυλίας του κ. Λαγού. Η διαδικασία που μεσολαβεί μέχρι η πρόταση της Επιτροπής να έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια, υπό κανονικές συνθήκες, διαρκεί περίπου πέντε μήνες, δηλώνει ο. κ. Vázquez Lázara.

Επισημαίνεται δε ότι έχουν προηγηθεί αιτήματα για έκδοση αρκετών καταλανών βουλευτών, προκειμένου να εκδοθούν και να δικαστούν στην Ισπανία για αυτονομιστικές δράσεις. Σύμφωνα με τον Vázquez Lázara, τα εγκλήματα του κ. Λαγού είναι σοβαρά, ωστόσο, και οι υποθέσεις των Καταλανών είναι εξαιρετικά σοβαρές.

Πέραν του ότι η ανατροπή της κυβέρνησης για την οποία κατηγορούνται οι Καταλανοί ευρωβουλευτές δεν αποτελεί έγκλημα σε πολλές δυτικές χώρες, επισημαίνεται από την αρθρογράφο, ότι, σε αντίθεση με τον κ. Λαγό, οι Καταλανοί πολιτικοί δεν έχουν καταδικαστεί ακόμα για κάποιο αδίκημα.

Η κ. Cossé υποστηρίζει ότι η υπόθεση Λαγού έχει ιδιαίτερη βαρύτητα ενώ ο κ. Παπαγιαννάκης τονίζει ότι τέτοια εγκλήματα θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την επιτροπή, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να επιτρέπεται οι άνθρωποι αυτοί να καλύπτονται πίσω από τη βουλευτική ασυλία.

ΠΗΓΗ: New York Times, Matina Stevis-Gridneff από τις Βρυξέλλες – Greece Wants Him in Prison. Instead, He’s in the E.U. Parliament

Θα ασχοληθεί επιτέλους η Αθήνα με τον φιλότουρκο Μπορέλ; Τα ευχαριστώ του Ταγίπ στην Άγγελα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: