Το κόλπο με το Ιράν: Ο Ερντογάν τρέμει ότι οι ΗΠΑ θα ανοίξουν ξανά την αμαρτωλή υπόθεση

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τη σύζυγό του, Εμινέ, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT




Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν φοβάται πιθανή δικαστική ανακίνηση της έρευνας στις ΗΠΑ για τις σχέσεις του ιδίου και της οικογένειάς του με τον Ρέζα Ζαράμπ.

Πρόκειται για την γνωστή υπόθεση του Ιρανού εμπόρου χρυσού που κατηγορείται ότι δωροδοκούσε τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους προκειμένου να ξεπλένει χρήμα και να αποφέυγει τις επιβληθείσες αμερικανικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με πηγές στην τουρκική πρωτεύουσα, που επικαλείται το Nordic Monitor ο Ερντογάν που αρχικά είχε καταφέρει να ελέγξει την όλη υπόθεση ώστε να μην αγγίξει αυτή τόσο την σύζυγό του Εμινέ, όσο τον γιό του Μπιλάλ αλλά και τον γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ανησυχεί πλέον ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση ίσως να μην είναι και τόσο δεκτική στις πιέσεις του για πάγωμα των ερευνών που αφορούν τις μπίζνες του Ζαράμπ με την τουρκική κυβέρνηση.

To έγγραφο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα των ΗΠΑ που είχε δημοσιεύσει το Nordic Monitor

Ο Ζαράμπ που αρχικά είχε διωχθεί από τις αμερικανικές αρχές για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και αποφυγή των κυρώσεν, μετετράπη αργότερα σε μάρτυρα υπέρ της αμερικανικής κυβέρνησης.

Και στο πλαίσιο αυτό «έδειξε» ουσιαστικά την Εμινέ Ερντογάν ως εμπλεκόμενη,  όταν κατέθεσε έγγραφα που πιστοποιούσαν την αποστολή εκατομμυρίων δολλαρίων σε ένα φιλανθρωπικό σωματείο Togemder που διοικεί η ίδια.

Συνολικά 4,6 εκατομμύρια δολάρια.

Λεφτά που δεν δηλώθηκαν ποτέ, σύμφωνα πάντα με το Nordic Monitor.

Μάλιστα όταν είχαν πρωτοδεί το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία της συγκεκριμένης υπόθεσης, αναφέρει η ίδια πηγή, οι Ερντογάν έσπευσαν να κατεβάσουν το συγκεκριμένο site της φιλανθρωπικής οργάνωσης και να αφαιρέσουν περιεχόμενο που θα μπορούσε να βλάψει την οικογένεια.

Tίτλος πρωτότυπου άρθρου: Erdogan worried over fallout from US case that implicates him, his family in Iran sanctions busting case

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΚΟΣΜΟΣ 

Το ζήτημα της Τουρκίας θα τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου δήλωσε η Μέρκελ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: