Το εκλογικό σύστημα διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες Τραμπ για επανεκλογή: Άξιοι της μοίρας τους οι Δημοκρατικοί αν χάσουν

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε εκδήλωση στην πόλη Έρι της Πενσυλβάνιας. EPA, DAVID MAXWELL




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ(*)

Η κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες θυμίζει σκηνικό εμφυλίου πολέμου. Τα μέσα ενημέρωσης έχουν δυναμιτίσει την ατμόσφαιρα ενώ στους δρόμους υπάρχει αναβρασμός. Το ερώτημα είναι, γιατί υπάρχει τόσο άγχος από τη στιγμή που όλοι θεωρούν τον Ντόναλντ Τραμπ «τελειωμένη υπόθεση»; Μήπως τελικά δεν είναι και τόσο τελειωμένη;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι η εξής: Ο Αμερικανός πρόεδρος σαφέστατα και δεν είναι τελειωμένος. Αντίθετα, τις τελευταίες ημέρες δείχνει πιο ενισχυμένος από ποτέ και είναι έτοιμος να παίξει τα ρέστα του προκειμένου να παραμείνει στον Λευκό Οίκο. Αυτό έχει αρχίσει να αγχώνει τους διώκτες του και πόσο μάλλον τους Δημοκρατικούς, με αποτέλεσμα να βλέπουμε εικόνες που θυμίζουν το 2016.

Αρχικά, ο πλανητάρχης εκμεταλλεύτηκε επικοινωνιακά τη ορκωμοσία της δικαστή Έιμι Μπάρετ για το Ανώτατο Δικαστήριο. Η τελετή διεξήχθη στον Λευκό Οίκο το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας, σε μια ώρα υψηλής τηλεθέασης και όπως είναι λογικό καλύφθηκε από την πλειοψηφία των ΜΜΕ.

  • Ο ίδιος δεν έχασε την ευκαιρία να βάλει στο Σώμα μια γυναίκα που εκφράζει τον μέσο χριστιανό και συντηρητικό ψηφοφόρο. Με αυτή την κίνηση ουσιαστικά έκλεισε το μάτι σε ένα ακροατήριο που δεν θα λέγαμε ότι σχετίζεται με την ακροδεξιά, αλλά έχει αρκετά παραδοσιακές αντιλήψεις.

Εν συνεχεία ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για την έγκριση ενός πακέτου ανακούφισης ύψους 1.3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας. Ο άλλοτε αμείλικτος Τραμπ ήρθε σε επαφή με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και υποσχέθηκε πως δεν θα αφήσει την κοινωνία ανοχύρωτη.

Φυσικά η ίδια η Πελόζι έδωσε διορία και ξεκαθάρισε πως οι απόψεις τους είναι πολύ μακριά τόσο ως προς την διαμόρφωση του πακέτου όσο και ως προς το ποσό, καθώς οι Δημοκρατικοί ζητούν να εκταμιευθεί το ποσό των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρόλα αυτά, επικοινωνιακά και μόνο, η όλη κουβέντα είχε θετικό πρόσημο στα ποσοστά του Ντόναλντ Τραμπ.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η αδράνεια του Τζο Μπάιντεν σε ορισμένες πολιτείες κλειδιά. Φερειπείν στην Φλοριντα γίνεται μεγάλη μάχη προκειμένου ο πρώην αντιπρόεδρος να ανατρέψει τον αντίπαλό του. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Μάικ Μπλούμπεργκ έχουν δαπανήσει εκατομμύρια δολάρια για διαφημίσεις της τελευταίας στιγμής, ωστόσο η προσπάθεια φαίνεται να πέφτει στο κενό καθώς ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης προηγείται δημοσκοπικά με 3 μονάδες σύμφωνα με την τελευταία έρευνα των Real Clear Politics και την εταιρεία δημοσκοπήσεων Τράφαλγκαρ Γκρουπ.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω πολιτεία βγάζει 29 εκλέκτορες, αριθμός ιδιαίτερα σημαντικός που μπορεί να κρίνει σε τεράστιο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα. Υπενθυμίζω πως για να κερδίσει κάποιος τις εκλογές πρέπει να φτάσει τους 270 εκλέκτορες.

Δεν είναι άγνωστό πως ο Ντόναλντ Τραμπ ποντάρει στο εκλογικό σύστημα. Το 2016 η Χίλαρι Κλίντον είχε περίπου 3 εκατομμύρια ψήφους παραπάνω, ωστόσο ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας κατάφερε να κερδίσει τις πολιτείες που έδιναν τους περισσότερους εκλέκτορες.

Έτσι λοιπόν, παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί υπερείχαν στην λαϊκή ψήφο, κατάφεραν και έχασαν. Το ίδιο σκηνικό πάει να συμβεί και τώρα. Ο Τζο Μπάιντεν είχε όλο το χρόνο να οργανωθεί και να χτυπήσει το Ρεπουμπλικανικό τείχος του Νότου. Τώρα το μόνο που μένει είναι να δούμε το αποτέλεσμα της πραγματικής του δουλειάς.

Επιπροσθέτως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι πολιτείες των Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια και Αϊόβα. Το 2016 ο πρόεδρος Τραμπ είχε πει χαριτολογώντας πως αν έχανε στην Αϊοβα δεν θα ξαναμιλούσε σε κανέναν. Οι πολίτες του έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και σύμφωνα με το δίκτυο FOX News, θα γίνει το ίδιο. Από την άλλη ο ηγέτης των Δημοκρατικών δείχνει να έχει υπεροχή στο Ουισκόνσιν που δίνει 10 εκλέκτορες, η Μινεσότα που δίνει επίσης 10 εκλέκτορες και το Μέιν με 4.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Μέιν, η Ρεπουμπλικάνα Γερουσιάστρια, Σούζαν Κόλινς έχει μηδαμινές ελπίδες επανεκλογής, ειδικά μετά το αντάρτικό της με την καταψήφιση στην ψηφοφορία για την επικύρωση της Έιμι Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο, πηγαίνοντας κόντρα στην κομματική γραμμή.

Η πολιτεία λοιπόν που θα «πέσουν κορμιά» είναι εκείνη της Πενσυλβάνια. Οι δύο άντρες έχουν δημοσκοπικά σκαμπανεβάσματα και όπως όλα δείχνουν, όποιος κερδίσει εκεί θα επικρατήσει και στις εκλογές. Δεδομένου ότι στην Πενσυλβάνια βγαίνουν 20 εκλέκτορες, Τραμπ και Μπάιντεν θα ρίξουν ιδιαίτερο βάρος μέχρι το άνοιγμα της κάλπης.

  • Εν κατακλείδι, ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να έχει δημοσκοπική πρωτιά σε παναμερικανικό επίπεδο, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το εκλογικό σύστημα της χώρας. Αν καταφέρει να κερδίσει έναν σημαντικό αριθμό πολιτειών «κλειδιά» μαζί με εκείνες που θεωρεί στάνταρ, όπως η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για μια σπουδαία νίκη και την αλλαγή σελίδας σε μια κρίσιμη περίοδο.

Αν όμως συμβεί το αντίθετο, τότε θα είναι πραγματικά άξιος της μοίρας του, ειδικά μετά από όσα συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες ενώ το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα λείψουν οι αντιδράσεις εκείνων που δεν θέλουν να σκέφτονται το ενδεχόμενο της επανεκλογής Τραμπ.

Οι αστυνομικές αρχές είναι σε επιφυλακή, ενώ τα καταστήματα όπλων έχουν κατεβάσει ρολά. Οι κυβερνήτες δηλώνουν έτοιμοι για παν ενδεχόμενο και πολλοί ειδικοί αναλυτές κάνουν λόγο για μια εκλογική μάχη που ίσως κριθεί ακόμα και στα δικαστήρια.

(*) Opinion Writer

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Οι φετινές προεδρικές εκλογές θα μείνουν στην ιστορία ως οι πιο δραματικές: Η επόμενη μέρα να βρει ενωμένο τον Αμερικανικό λαό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: