Οι φετινές προεδρικές εκλογές θα μείνουν στην ιστορία ως οι πιο δραματικές: Η επόμενη μέρα να βρει ενωμένο τον Αμερικανικό λαό

FILE PHOTO: Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια του μεταξύ τους debate, στο Πανεπιστήμιο Belmont στο Νάσβιλ του Τενεσί. EPA, SHAWN THEW




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ(*)

Έχουμε μπει επίσημα στην τελική ευθεία για την μεγάλη εκλογική μάχη της 3ης Νοεμβρίου. Δεδομένου ότι έχουν ψηφίσει παραπάνω από 45 εκατομμύρια πολίτες δια της επιστολικής ψήφου, όλοι γνωρίζουμε πως οι φετινές εκλογές των ΗΠΑ διαφέρουν πάρα πολύ σε σχέση με τις προηγούμενες.

Η πόλωση είναι τεράστια και οι αριθμοί σε πολλές περιπτώσεις δεν λένε πάντα την αλήθεια.

Πριν από ένα χρόνο όλοι θεωρούσαμε την επανεκλογή Τραμπ δεδομένη. Η προεδρία του μέχρι το φθινόπωρο του 2019 δεν είχε αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ οι Δημοκρατικοί έδειχναν εγκλωβισμένοι καθώς δεν είχαν κάποιον σοβαρό ηγέτη, ούτε πολιτικό αφήγημα.

Η οικονομία βίωνε μια φοβερή ανάπτυξη καθώς ο πρόεδρος Τραμπ πέτυχε το οικονομικό συμμάζεμα, οι φόροι μειώθηκαν όπως υποσχέθηκε και η ανεργία έπιασε ιστορικό χαμηλό της τάξεως του 4%. Στο χρηματιστήριο βλέπαμε το ένα ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο με αποτέλεσμα η Γουόλ Στριτ να καταγράψει το εκπληκτικό «bull market».

  • Ωστόσο μέσα σε έξι μήνες η κατάσταση άλλαξε εντελώς. Η ευημερία μετατράπηκε σε κρίση και ο πρόεδρος Τραμπ έχασε την ψυχραιμία του. Το ξέσπασμα της πανδημίας έριξε τις μάσκες στον Λευκό Οίκο και θα μπορούσαμε να πούμε ότι έγινε αντιληπτό σε όλους μας, πόσο παίρνουν τελικά στα σοβαρά την δημόσια υγεία οι Ρεπουμπλικάνοι.

Οι Δημοκρατικοί εκμεταλλεύτηκαν την αδράνεια του Αμερικανού προέδρου και αυτό ήταν αρκετό για να πάρουν κεφάλι στις δημοσκοπήσεις. Φυσικά μεγάλο ρόλο έπαιξαν και οι κοινωνικές αναταραχές, όπως η δολοφονίες των Τζορτζ Φλόιντ και Μπριόνα Τέιλορ και ο σοβαρός τραυματισμός του Τζέικομπ Μπλέικ από πυρά αστυνομικών, που είχε ως αποτέλεσμα την γέννηση του κινήματος Black Lives Matter, που κατέκλεισε τους δρόμους αρκετών πολιτειών της χώρας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντί να ηρεμήσει τα πνεύματα, προχώρησε σε έναν ιδεολογικό πόλεμο που είχε ως συνέπεια τον διχασμό της Αμερικανικής κοινωνίας. Καταδίκασε το αντιφασιστικό κίνημα ως τρομοκρατική οργάνωση και έριξε λάδι στην φωτιά παροτρύνοντας τους αστυνομικούς να πυροβολούν στο ψαχνό όταν εκείνοι κρίνουν ότι είναι απαραίτητο. Μάλιστα δεν δίστασε να ενισχύσει με ομοσπονδιακούς πράκτορες το Όρεγκον προκειμένου να επιβάλλει τον «νόμο και την τάξη» όπως έγραφε στο τουίτερ.

Συν τοις άλλοις με δική του εντολή, η αστυνομία έριχνε χημικά και κροτίδες κρότου λάμψης για να απωθήσει τα πλήθη που μαζεύονταν ειρηνικά έξω από τον Λευκό Οίκο. Δυστυχώς όμως, η βία φέρνει βία. Η συγκρούσεις δεν σταμάτησαν ενώ οι τραυματίες αυξάνονταν και πληθύνονταν. Το ρεύμα των δυσαρεστημένων στράφηκε προς τον Τζο Μπάιντεν.

Μπορεί για ένα μεγάλο μέρος των προοδευτικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων να αποτελεί ένας συμβιβασμός, ωστόσο στην παρούσα φάση όλοι κατάλαβαν πως είναι ο κατάλληλος για να αντιμετωπίσει πολιτικά τον άνθρωπο που χώρισε την Αμερική στα δύο. Και κάπως έτσι υπάρχει το μοτίβο «Η Αμερική του Τραμπ ενάντια στην Αμερική του Μπάιντεν». Αυτό είναι το θλιβερό σλόγκαν των Ρεπουμπλικάνων και με αυτό θα πορεύονται μέχρι το άνοιγμα της κάλπης.

  • Από την άλλη ο Τζο Μπάιντεν αφού κατάφερε να ενώσει το κόμμα των Δημοκρατικών και να συμπορευτεί με την δυναμική γερουσιάστρια Κάμαλα Χάρις, τώρα επιδιώκει να πράξει το ίδιο και με την υπόλοιπη χώρα. Ο ίδιος αναφέρει συχνά πως μπορεί να είναι Δημοκρατικός, ωστόσο θα είναι ο πρόεδρος όλων των πολιτών.

Στο δεύτερο ντιμπέιτ που έγινε στο Νάσβιλ του Τένεσι, κέρδισε τις εντυπώσεις, σύμφωνα με τους ανεξάρτητους και τους αναποφάσιστους. Δεν δίστασε να κατηγορήσει ευθέως τον πρόεδρο Τραμπ για ρατσισμό ενώ στο θέμα της πανδημίας έγινε ξεκάθαρο ποιος είναι πιο κοντά με τους επιστήμονες και ποιος όχι.

Επίσης ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε πως η διακυβέρνηση Τραμπ θέλει να πετάξει στα σκουπίδια το Obamacare, για αυτό και τρέχει να διορίσει την δικαστή Έιμι Μπάρετ, για να καλύψει την κενή θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Με την είσοδό της στο Σώμα, οι συντηρητικοί θα έχουν την πλειοψηφία και έτσι οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν πιο εύκολο έργο στο μέλλον.

Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ ήθελε να αφήσει τον Μπάιντεν να μιλήσει πιο πολύ γιατί πίστευε ότι θα χάσει τα λόγια του, τελικά του γύρισε μπούμεραγνκ. Πλέον ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί με άλλους τρόπους να κερδίσει τις εκλογές και αυτό το βλέπουμε στην προσπάθειά του να καλύψει τα κενά στην εξωτερική πολιτική.

Επιπροσθέτως ποντάρει στο γεγονός πως ο Αμερικανικός λαός συνεχίζει να τον εμπιστεύεται στον κομμάτι της οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί πως με το reopen της οικονομίας η ανεργία μειώθηκε ξανά ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις σώθηκαν από το λουκέτο. Εκατομμύρια πολίτες έλαβαν οικονομική ενίσχυση της τάξεως των 1.200 δολαρίων, για όσους είχαν εισόδημα κάτω από 70.000. Για αυτό και σε αρκετές πολιτείες έχει το πάνω χέρι ενώ στην Φλόριντα, παρά τις ενέσεις ρευστότητας του δισεκατομμυριούχου Μάικ Μπλούμπεργκ προς την εκστρατεία του Μπάιντεν, ο κόσμος δείχνει να είναι σταθερά στο πλευρό του Τραμπ.

  • Ο πλανητάρχης υπολογίζει πολύ στο σύστημα των εκλεκτόρων και από ότι φαίνεται εκεί θα παίξει όλα του τα χαρτιά. Ωστόσο ο Τζο Μπάιντεν έχει διαχειριστεί με μαεστρικό τρόπο σημαντικές πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια, η οποία αν τελικά βαφτεί «γαλάζια» θα του δώσει τον μαγικό αριθμό των είκοσι εκλεκτόρων.
  • Δημοσκοπικά ο ηγέτης των Δημοκρατικών προηγείται με επτά μονάδες και δύσκολα θα χάσει την εν λόγω πολιτεία. Ερωτηματικό παραμένουν οι Αϊόβα και το Μίσιγκαν καθώς διακρίνουμε πολλά σκαμπανεβάσματα, τα οποία όπως φαίνεται θα κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα.

Εν κατακλείδι, την επομένη των εκλογών, ο Αμερικανικός λαός θα πρέπει να παραμείνει ενωμένος, ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Η μια διχασμένη Αμερική δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός, αντίθετα δίνει άλλοθι στους εχθρούς της.

Ελπίζουμε όλοι να δούμε μια συναρπαστική εκλογική διαδικασία που δεν θα χρειαστεί η επέμβαση της δικαιοσύνης για την ομαλή κατάληξή της. Οι δύο υποψήφιοι οφείλουν να σεβαστούν το σύνταγμα της χώρας και την βούληση των πολιτών.

(*) Opinion Writer

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Να μην γίνει εφιάλτης το αμερικανικό όνειρο: Ο Μπάιντεν είναι η τελευταία ευκαιρία για ευημερία και αξιοπρέπεια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: